Un conac situat la 30 de kilometri de orasul Baia Mare ii pune pe jar pe oamenii care locuiesc in apropierea lui. Satenii spun ca acesta ar fi bantuit de fantome, lucru care pe unii din ei i-a speriat teribil.


Conacul Tanei, situat la iesirea din satul maramuresean Lucacesti, starneste interesul tututor turistilor care trec prin zona. Chiar daca vor sa afle mai multe, nici un localnic nu stie insa cu adevarat care este istoria lui. De aceea s-a nascut legenda ca un mister invaluie cladirea veche, ce ascunde in interiorul ei secrete de nepatruns.


Conacul poate fi considerat un monument important de arhitectura, avand in vedere vechimea si functiile istorice pe care le-a avut. Tot ce isi amintesc batranii din sat este ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial conacul apartinea unui grof, Teleki Pal, care a fost prim-ministru al Ungariei si care s-a sinucis in noaptea de 3/4 aprilie 1941, in virtutea codului onoarei nobililor maghiari. Acesta mostenise conacul de la tatal sau, dupa cum declara oamenii mai batrani din partea locului. Tot ei povestesc ca Teleki  avea multe slugi care lucrau in gospodaria sa si  domnisoare cu care petrecea clipe minunate. In timpul razboiului insa, cladirea a devenit un fel de inchisoare in care erau tinuti prizonieri sarbi, maghiari si rusi, deoarece imobilul are pereti foarte rezistenti si dimensiunea zidariei este de 80 de centimetri.


Dupa moartea grofului Teleki Pal, care s-a sinucis in conditii nu tocmai clare, conacul i-a revenit preotului din sat, Lenghel Teodor.  “Preotul a mostenit o data cu acest conac zeci de hectare de pamant de care avea grija ca de ochii din cap. Fiul popii statea cu pusca de paza ca nimeni sa nu-i calce terenul. De atunci oamenilor le e frica sa calce prin zona, zicand ca e un conac bantuit de duhuri rele si fantome, mai ales ca inainte avea legatura cu contele Teleki Pal, care   s-a sinucis”, ne-a marturisit Ion Lauran unul dintre localnici. “Feciorul popii se dadea cu arma dupa noi sa nu-i furam lubenita si recoltele. Se spunea ca daca ne apropiem de conacul Tanei o sa ni se intample lucruri rele”, a spus Victor Cirtiu, un alt localnic. Pentru sateni conacul era mai de mult mandria localitatii, chiar daca nu aveau voie sa se apropie de el. Dar si acum putini indraznesc sa calce pragul casoiului, desi nu este locuit de nimeni.


“Se vorbeste prin sat ca sufletele grofului Teleki si al popii bantuie pe ulite. Ne este frica. Desi cine ar cumpara acest conac ar fi considerat din nou bogatul satului”, a explicat Iuliana Lauran, cea al carei tata a lucrat ceva timp la conac.


Dincolo de acest univers imaginar populat cu fantome, turistul care trece prin zona poate intalni o realitate cruda, care   nu-i bucura sufletul. Conacul a fost distrus dupa ce ciobanii si-au facut acolo o stana de oi. Afara mai este doar o fantana veche, dar care nu mai este functionala.


Documentele referitoare la conacul Tanei  sunt ca si pierdute si tot ce se stie in momentul de fata despre el este ca exista un mostenitor care locuieste in Bucuresti. Se zvoneste ca acesta ar fi pus conacul Tanei la vanzare cu un miliard de lei, dar pana acum nu a gasit cumparator. “Nu il cunoastem pe mostenitor, dar acum vreo 2 ani, dupa ce a venit un potential cumparator si a vizitat conacul, la scurt timp acesta a luat foc si de atunci nimeni nu s-a apropiat de cladire”, a spus Maria Pop, din Lucacesti.


Un singur lucru poate fi remarcat foarte usor de cei care circula prin zona casoiului parasit: pe usa uneia dintre incaperi scrie mare “HOTEL de SEX”. Ultimul mesaj lasat de ciobanii care si-au facut, o perioada, veacul acolo.


 

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens
HOROSCOP

Horoscop 15 noiembrie 2019. Vărsătorii trebuie să evite stresul prelungit și intens