De Cătălin Lupășteanu,

Plângerea celor doi procurori, revocați din DNA în vara anului 2017, vizează trei persoane din conducerea DNA: procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesiadjunctul său, procurorul Marius Iacob, și procurorul care conduce secția I a DNA, Georghe Popovici.

Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară după ce a făcut o anchetă preliminară în privința acestei plângeri, depuse în vară.

Oficiali ai Inspecției Judiciare au declarat, pentru Libertatea, că sesizarea făcută de magistrații Mihaiela Iorga și Doru Țuluș a fost conexată cu alte sesizări cu obiect similar și repartizată pentru soluţionar Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori.

”Apreciind că există indiciile săvârşirii unor abateri disciplinare, inspectorii judiciari au dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorii Laura Codruţa Koveşi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA şi Gheorghe Popovici, procuror-şef secţie la DNA”, au precizat oficialii Inspecției Judiciare.

După ce va fi încheiată cercetarea disciplinară, inspectorii vor decide dacă vor sesiza Consiliului Superior al Magistraturii sau vor clasa cercetările.

”La finalizarea cercetării disciplinare, in funcţie de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare si sesizarea Secţiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM, fie respingerea sesizării in cazul in care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare”, potrivit Inspecției Judiciare.


ANALIZĂ/ Efectele secundare ale trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat. Cresc amenzile rutiere, dar și ajutorul de șomaj și pensiile