Universitatea Tehnica „Gh. Asachi”, din Iasi, va pleca la Geneva cu patru inventii, dar are deja brevete pentru alte 250 de inovatii, majoritatea premiate. „Sunt pasionat de sport, de aceea m-am gandit la o pereche de ghete care sa numere pasii atletilor, dar si ai celor care fac un tratament prin miscare. Concret, ghetele inventate de mine au un dispozitiv care la fiecare pas inregistreaza, similar cu un contor”, ne-a declarat profesorul Radu Budei (in medalion).
Universitarul spera sa aiba succes si cu o alta inovatie, aparatul care spala limba. „Am auzit la radio ca pe limba se depoziteaza 85% din microorganismele generatoare de carii dentare, de aceea am inventat un instrument de curatat limba, pe care l-am patentat in SUA si a fost catalogat de specialisti drept numarul unu mondial in igiena cavitatii dentare. La Geneva voi duce un instrument similar, dar de unica folosinta, care, in plus, poate indeparta si mirosul gurii”, se lauda profesorul universitar. Pentru targul din acest an a fost selectata si inventia „dus colorat”, sau cromoterapic, care pe langa apa elibereaza si o baie de lumini care activeaza centrii energetici principali din organism. „Televizorul alb negru a fost inlocuit cu cel color, tot asa se va intampla in viitorul apropiat si cu dusul”, spune mucalit Radu Budei.
Coordonatorul clubului Gaudeamus, Marius Bogdan Paslariu, si el premiat deja la targurile internationale, pleaca anul acesta cu „bastonul magic”, special gandit pentru „confortul” nevazatorilor. Banalul baston alb a fost trasformat de Marius intr-un obiect elegant, foarte flexibil si destept, pentru ca are senzori optici care simt de la distanta obstacolele si le transmite.
„Ma gandesc in viitor sa adaug un sistem mai complex de unde laser sau ultrasunete care sa poata avertiza si cu privire la natura obstacolului. Pentru a putea fi reglat dupa inaltimea persoanelor are doua bucati telescopice ce permit ajustarea”, ne-a declarat Marius, care mai spune ca la Gaudeamus ritmul inventiilor este de 1-2 pe zi.