Mergi direct la conținut »
Clipul eMAG cu Mihai Șora a stârnit reacții aprinse. Şeful Papaya Advertising: "Nu aveţi dreptul să aruncaţi cu noroi"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Clipul eMAG cu Mihai Șora a stârnit reacții aprinse. Şeful Papaya Advertising: „Nu aveţi dreptul să aruncaţi cu noroi”

Apariția filozofului Mihai Șora într-o campanie eMag care marchează 30 de ani de la Revoluție a stârnit un val de reacții în spațiul public, inflamând spiritele (pro și contra), provocând discuții aprinse despre „Libertate în fiecare zi” - sloganul clipului - în contextul în care filozoful de 102 ani a fost membru al Partidului Comunist Francez.

De Andreea Radu,

„Aveam 30 ani când viaţa s-a oprit. Când s-a lăsat cortina şi ziduri au început să fie înălţate. Aveam 30 ani când ne-au condamnat pe toţi la frică. Iar pe copiii noştri la foame şi la frig. Ne-au condamnat la întuneric, o beznă din care mulţi au încercat să scape, însă puţini au reuşit. Aveam 30 ani când ne-am pierdut ce aveam mai aproape de suflet: libertatea. Pemiteţi-mi să o sărbătoresc acum, la 30 ani de când mi-am recâștigat-o, lucru pe care eu îl fac de atunci în fiecare zi. La mulţi ani, dragii mei!” spune Mihai Şora în videoclipul campaniei eMag, platforma de vânzări online care a lansat o nouă campanie de brand sub sloganul „Libertate în fiecare zi”.

Imediat ce a apărut în spațiul public, clipul realizat de agenția publicitară Papaya Advertising a stârnit reacții puternice.

Alin Mureşan, preşedintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană, a avut o reacție vehementă cu privire la apariția lui Mihai Șora în videoclipul eMag.

Ipocrizia, ca sport naţional. Foarte proastă alegere a putut să facă agenţia de publicitate care a făcut spotul cu Mihai Şora.

Preşedintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană, Alin Mureşan:

„Cred (sper) că îşi dau seama de asta măcar acum, deşi am văzut că încă preferă să acuze reacţiile (sigur, unele exagerate) decât să-şi analizeze propriile erori. Au luat un simbol „cool”, la modă, (aparent) necontroversat şi şi-au zis să beneficieze de capitalul de imagine. Puţină cercetare nu le-ar fi stricat. Pentru că dacă mai aveaţi nevoie de un argument pentru necesitatea educaţiei istorice şi a informaţiei corecte, noua campanie eMag este exact asta”, a scris Mureşan pe istoriecontemporana.ro.

De asemenea, filologul Adrian Papahagi a publicat mai multe mesaje pe pagina de Facebook în care a criticat apariția lui Mihai Șora în videoclipul care marchează 30 de ani de la Revoluție.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, (…) nu ne povesti despre cum ai suferit sub comunism.

Adrian Papahagi:

„Detest minciuna și impostura. Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, când la 32 de ani, în 1948, te întorceai ca membru al unui partid comunist în proaspăt instalata Republică Populară Română, din care cei persecutați încercau disperați să fugă, când primul tău job după repatriere a fost, timp de 3-4 ani, în Ministerul de externe condus de Ana Pauker, după epurarea lui Neagu Djuvara, Constantin Karadja sau Alexandru Paleologu, când timp de 15 ani ai ocupat funcția de redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, creată de comuniști prin transformarea Fundației Regale pentru Literatură și Artă, în timp ce Blaga sau Arghezi erau marginalizați, iar Noica înfunda pușcăria, nu ne povesti cum ai suferit sub comunism!”, a scris Adrian Papaghani pe Facebook, pe 3 octombrie.

Soția filozofului, Luiza Șora, i-a dat însă o replică, acuzându-l pe Adrian Papahagi că „preia discursul manipulator și îmbâcsit de calomnii al Antenei 3 la adresa lui Mihai Șora”.

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit
Recomandări

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit

 

De ce simte el nevoia să-și reverse toxinele asupra unui om ca Mihai Șora? Că Adrian Papahagi nu cunoaște nimic din biografia lui Mihai Șora este evident: nu cunoaște nici împrejurările în care Mihai Șora a fost ARESTAT în august 1948, nici sutele de pagini din arhivele Securității, toate acele documente din care reiese limpede cum a fost urmărit, anchetat, turnat de-a lungul a zeci de ani… (unul dintre turnători fiind propriul copil, de altfel, recrutat la vârsta de 14 ani de către Securitate)

Luiza Șora:

Nu au fost însă singurele critici la adresa clipului publicitar. Patrick André de Hillerin, editorialist Libertatea, a scris, vineri, un articol „Despre libertate versus comunism, în reclama eMAG cu Mihai Șora”

În Franța, Mihai Șora se înscrisese în Partidul Comunist Francez, încă din 1944. Atât de mult se temea de comunism și de comuniști, atât de dragă îi era, de fapt, libertatea.

„Mihai Șora nu avea 30 de ani, ci 53, atunci când, în 1969, a încetat să mai colaboreze la vârf cu regimul comunist din România. Timp de 21 de ani, perioadă în care închisorile comuniste erau pline cu deținuți politici, cu oameni care chiar s-au opus regimului și n-au renunțat la principii și idealuri chiar cu prețul libertății și, prea adeseori, al vieții”, a scris PAH într-un editorial pe care îl puteți citi integral AICI.

Reacția Papaya Advertising

„Aveţi libertatea să nu vă placă ce am făcut. Să fiţi tineri de stânga pentru care comunismul rămâne o idee bună care a fost prost aplicată. Să fiţi susţinători ai familiei tradiţionale. Să fiţi naţionalişti, ultra ortodocşi, corupţi, iubitori de chiar el sau de preafericiţi. Să credeţi toate prostiile manipulate de gâzi, ciuvici sau papahagi. Aveţi libertatea să comentaţi, să criticaţi, să faceţi spume la gură, să vă daţi cu părerea. Să faceţi glume, să înjuraţi”, a scris Robert Tiderle pe Facebook.

Dublă măsură la înmormântările pacienţilor cu COVID. Derogare specială de la Arafat, pentru funeraliile lui IPS Pimen: „Fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți”
Recomandări

Dublă măsură la înmormântările pacienţilor cu COVID. Derogare specială de la Arafat, pentru funeraliile lui IPS Pimen: „Fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți”

 

Aveţi toate libertăţile posibile. Până la urmă, e doar o campanie care a îndrăznit să vorbească despre drepturile voastre. Dar nu aveţi dreptul să aruncaţi cu noroi în acest bătrân domn de 102 ani, care a protestat în frig pentru ca vouă să nu vi se ia din aceste drepturi. Nesimţiţilor!

Șeful Papaya Advertising:

Printre cei care au apărat decizia lui Mihai Șora se numără și scriitorul Mircea Cărtărescu, care s-a declarat întristat de reacţiile critice la adresa lui Mihai Şora.

„M-a întristat mult inumana maculare a gânditorului Mihai Şora în zilele acestea. Totul are o limită”, a scris Mircea Cărtărescu, pe Facebook.

Dacă nu te impresionează cărţile sale, dacă nu dai doi bani pe atitudinea lui civică din ultimii ani, măcar de părul său cărunt ar trebui să te ruşinezi. Niciunul dintre noi n-o să ajungem nici la vârsta, nici la înţelepciunea sa vreodată

Mircea Cărtărescu:

La rândul său, criticul de artă Pavel Şuşară a scris că „satanizarea lui Mihai Sora este, pe lângă absurdul logic, și o imposibilitate morală tipic stalinisto-pesedistă”.

„Atitudinea publica de astăzi a lui Mihai Sora nu are nicio legătură cu activitatea si cu utopiile lui de acum 80 de ani, iar asocierea este in afara oricărei logici. Linșajul lui de astăzi are aceeași îndreptățire morală ca si o eliminare a Sf. Pavel din întreaga construcție a creștinătății pentru ca în tinerețe i-a prigonit pe creștini, ceea ce ar fi o imposibilitate morală tocmai din perspectiva creștină”, scrie Șușară pe pagina lui de Facebook.

Close
Închide
  Close