MENIU CAUTĂ
13 Feb. 2018 08:00

ANCHETĂ / Controversatul afacerist Ariganello Pasqualino avea legături cu gruparea mafiotă ’ndrangheta. Se ascundea în “lumea bună” din Alba Iulia

Distribuie

Cazul italianului Ariganello Pasqualino şochează opinia publică, după ce s-a constatat că acesta se ascundea în România de autorităţile din Italia de peste 15 ani, dezvoltându-și chiar mai multe afaceri. Ariganello Pasqualino a fost condamnat în Peninsulă pentru bancrută frauduloasă, insolvenţă frauduloasă şi deturnare de fonduri, iar familia sa l-a declarat mort. Şocant este că italianul a fost ani la rând în preajma celor mai influenţi politicieni din Alba şi chiar a reuşit să cumpere terenul şi ruinele fabricii Refractara din Alba Iulia, într-o afacere estimată la 10 milioane de euro. Acum, s-a descoperit că Arigannelo Pasqualino ar fi avut legături cu „’ndrangheta”, una dintre grupările mafiote italiene, anchetatorii având indicii că banii investiţi în România ar fi fost, de fapt, banii grupării de crimă organizată.

Condamnat în Italia şi căutat de peste 10 ani

În urmă cu peste 10 ani, omul de afaceri italian Ariganello Pasqualino a fost condamnat la închisoare în Italia pentru bancrută frauduloasă, insolvenţă frauduloasă şi deturnare de fonduri. În vârstă de 62 de ani, italianul a fost condamnat definitiv în 2008, iar de atunci autorităţile italiene au început să îl caute. În 2011, autorităţile din Peninsulă au emis un mandat internaţional de arestare, după ce au început să aibă indicii că acesta ar fi fugit din ţară. La începutul anului 2018, procurorii italieni l-au identificat pe Ariganello Pasqualino în România şi au început demersurile împreună cu autorităţile române pentru extrădarea acestuia. Astfel Curtea de Apel Alba iulia a decis recent arestarea la domiciliu a italianului, propunere formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi în consecinţă: În baza art. 101 alin. 5 lit. a din Legea nr. 302/2004 dispune arestarea provizorie la domiciliu în vederea predării a persoanei solicitate Ariganello Pasqualino, pe o perioadă de 15 zile, până la data de 20.02.2018. În baza art. 221 alin. 1 din Codul de procedură penală dispune ca persoana solicitată să nu părăsească pe timpul cât se află sub măsura arestului la domiciliu imobilului. (…). Supravegherea respectării de către persoana solicitată a măsurii şi a obligaţiilor care îi revin pe durata măsurii arestului la domiciliu se va realiza de către Poliţia Municipiului Alba Iulia, judeţul Alba', se arată în decizia Curţii de Apel Alba Iulia.

Cererea de predare a omului de afaceri către autorităţile italiene va fi discutată în 20 februarie, când trebuie să fie prezentat instanţei mandatul de arest tradus în limba română.

Italianul îşi dezvoltase afaceri importante în România

Ariganello Pasqualino locuieşte de peste 15 ani în Alba Iulia, perioadă în care şi-a dezvoltat afaceri importante. Cea mai puternică societate a omului de faceri italian este SC Trustul de Construcţii Industriale SRL, care în anii 2000 derula afaceri importante în zonă.

În 2007, societatea lui Ariganello a achiziţionat terenul şi clădirile fostei fabrici Refractara din Alba Iulia pentru suma de 10 milioane de euro, însă din această sumă nu ar fi achitat decât prima tranşă în valoare de 2 milioane de euro. Italianul îşi propunea să demoleze clădirile şi să valorifice fierul vechi, iar terenul urma să fie folosit ca investiţii imobiliare astfel încât la un moment dat a fost vehiculată chiar construirea unui mall în acea zonă.

Criza economică l-a prins pe omul de afaceri cu o investiţie imensă şi firma acestuia a intrat în faliment, astfel încât terenul şi clădirile cumpărate au fost scoase la licitaţie şi vândute de către lichidatorul judiciar. În final, vechea societate Refractara, una dintre cele mai importante firme din zonă în timpul comunismului, a fost demolată şi fierul vechi recuperat, în prezent fiind încă vizibile urmele vechilor clădiri deoarece pe teren nu s-a făcut nicio investiţie.

S-a apropiat de politicienii din zonă

Ariganello Pasqualino a încercat în decursul timpului să se apropie şi de politicienii din Alba, fiind văzut de multe ori în preajma celor mai importanţi. Italianul a deschis un local la ieşirea din Alba Iulia spre Cluj, restaurant care în anii 2000 era considerat „un local de fiţe' şi în care erau organizate multe mese sau evenimente, unele cu participarea politicienilor locali sau desfăşurate în campaniile electorale.

Restaurantul Nettuno a fost închis în ultimii ani şi în prezent este aproape o ruină fără să mai amintească de vremurile în care găzduia „lumea bună' a municipiului Alba Iulia.

Omul de faceri Ariganello Pasqualino nu s-a oprit însă la zona de business şi s-a implicat chiar şi în fotbal, astfel încât în 2014 a ajuns preşedinte al asociaţiei Fundaţia Primăvara Clujană, cea care se ocupă de Centrul de Copii şi Juniori al Universităţii Cluj, funcţie pe care a deţinut-o până în aprilie 2016.

Legături cu temuta organizaţie mafiotă  „ndrangheta'

Prinderea italianului Ariganello Pasqualino scoate la iveală detalii şocante privind viaţa acestuia. O anchetă a jurnaliştilor italieni de la Gazetta del Sud a scos la iveală faptul că italianul fugise din Italia pentru că autorităţile ar fi descoperit activităţi ilegale ale acestuia, dar şi că ar fi avut legături cu gruparea mafiotă 'ndrangheta dei Pesce'. Aceasta se numără printre cele mai puternice ramuri ale celebrei grupări mafiote 'ndrangheta', cu filiale în 30 de localităţi şi cu interese care se întind de la Reggio Calabria până la Milano.

Jurnaliştii italieni au dezvăluit faptul că Ariganello Pasqualino, fost antreprenor din Rosarno, fusese declarat mort de familia sa, însă îşi vedea bine mersi de afacerile dezvoltate în România încercând să câştige cât mai mare influenţă pe plan local. Mai mult, potrivit investigaţiei jurnalistice, legăturile acestuia cu ' ndrangheta' ar putea fi sursa unei părţi a banilor investiţi de el în ţara noastră.

Pentru italian zilele de investitor în România sunt pe cale să se încheie deoarece Procuratura din Modena a emis un mandat european de arestare care a fost pus în aplicare de autorităţile române. Acestea vor decide în curând dacă îl extrădează pe Ariganello pentru a-şi ispăşi pedeapsa pentru care a fost condamnat în Italia.


Citește și: VIDEO | ,,Fără penali în funcții publice', inițiativa pentru care USR vrea să modifice Constituția. Mihai Șora: ,,Nu trebuie să depunem armele'

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje, italian, mafia și Poveste pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii