UPDATE 15.04 – Coreea de Nord amenință că este pregătită să răspundă cu arma nucleară la orice atac nuclear. Anunțul a fost făcut sâmbătă, la Phenian, de numărul doi al regimului comunist, Choe Ryong-Hae, citat de stiri.tvr.ro

“Suntem pregătiţi să răspundem la un război total printr-un război total şi suntem pregătiţi să replicăm la orice atac nuclear printr-un atac nuclear în felul nostru”, a spus Choe Ryong-Hae.

Este o replică la promisiunea preşedintelui american, Donald Trump, de “a rezolva” problema nord-coreeană. Amenințarea a fost făcută în timpul unei ceremonii care a precedat parada militară organizată cu prilejul împlinirii a 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-Sen.

Militari, tancuri şi alte echipamente militare au defilat în centrul Phenianului, într-o demonstraţie de forţă. Pentru prima dată, printre echipamentele prezentate au fost şi rachete balistice lansate de submarine, care pot fi dezvoltate pentru a fi echipate cu focoase nucleare ce pot atinge ţinte din întreaga lume.


Cu toate acestea, SUA au declarat că nu mai tolerează comportamentul Coreei de Nord. „Coreea de Nord este o problemă. O să ne ocupăm de ea”, a declarat Donald Trump, preşedintele SUA.

Phenianul a anunțat jurnaliștii din țara comunistă să se aștepte la ceva important, sâmbătă dimineață, iar 600.00 de locuitori ai capitalei nord-coreene ar fi fost evacuați, relatează AFP și Reuters.

În replică, SUA ar putea ataca preventiv Coreea de Nord, ca ripostă la programul de înarmare nord-coreean. Pentagonul a refuzat, însă, să comenteze aceste informații.

„Opțiunile militare sunt în curs de examinare”, a indicat un consilier de politică externă de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

Înalți oficiali americani au afirmat că marina militară a SUA are distrugătoare în apropierea Coreei de Nord, inclusiv unul la doar 480 de kilometri de poligonul nuclear de la Punggye-ri. Navele ar putea lovi astfel de ținte nord-coreene cu rachete de croazieră.

Pentagonul a refuzat să comenteze informațiile apărute în presă, replicând că politica sa este să nu discute operațiuni viitoare sau să facă speculații publice asupra unor scenarii posibile.

„Comandanții iau întotdeauna în considerare o gamă completă de opțiuni pentru protecție în orice eventualitate”, a declarat purtătoarea de cuvânt Dana White, în răspunsul la solicitarea Reuters de a comenta emisiunea NBC. „Angajamentul nostru de a ne apăra aliații, inclusiv Coreea de Sud și Japonia, de orice amenințări potențiale, rămâne stabil”, a adăugat ea.

Anterior, Donald Trump a avertizat din nou că Statele Unite se vor ocupa de „problema” nord-coreeană, cu sau fără China. „Coreea de Nord este o problemă” care „va fi rezolvată”, a afirmat Donald Trump.

Tensiunile au crescut în Peninsula coreeană din cauza testelor privind programele nuclear şi de rachete ale Phenianului. Statele Unite au ameninţat că ar putea trece la o acţiune unilaterală şi au trimis portavionul USS Carl Vinson şi grupul său naval către peninsulă cu scopul de a descuraja noi teste.

În urma acestei decizii, Phenianul a avertizat că, la orice semn de agresiune americană, va lansa un atac nuclear asupra SUA.

Urmărește-ne pe Google News