MENIU CAUTĂ
20 Aug. 2011 15:21

Cosmin Marica, jurnalist la Libertatea, l-a cunoscut pe Anders Breivik | A fost amicul criminalului din Norvegia într-un joc pe internet

Distribuie

Cosmin ne-a povestit întreaga experienţă şi, mai mult, a reuşit să-i ia un interviu lui Nicolaj. “În urmă cu câteva zile m-am întâlnit cu Nicolaj, un prieten bun, venit în România din străinătate”, începe Cosmin povestea.
Erau la o terasă şi, la un moment dat, Nicolaj l-a întrebat: “Îl mai ţii minte pe Anders Nordic, personajul cu care am jucat, în urmă cu mai mulţi ani, pe internet, WoW (n.r. - World of Warcraft)?” Cosmin i-a răspuns simplu: “Da! Mai ştii ceva de el?”.“Ştii că era norvegian...”, i-a dat un “pont” Nicolaj. Un schimb lung de priviri fixe l-a făcut pe Cosmin să realizeze că, la un moment dat, intrase în legătură cu cel care a căsăpit, pe 22 iulie, 77 de persoane în Norvegia. Se întâmpla în 2006, atunci când Cosmin era un jucător înrăit de WoW.

S-au întâlnit doar în spaţiul virtual

Timp de un an, cât a fost membru al grupului din care făcea parte şi Breivik, jurnalistul de la Libertatea a discutat cu acesta. Nicolaj, cel care i-a dezvăluit, la o lună de la tragicele evenimente adevărul, a fost prietenul lui Breivik mai mult timp, patru ani!
Nicolaj şi-a dat seama cine era pentru că vorbise mai mult cu el. Eu nu am percutat imediat. Trecuse prea mult timp de când nu mai luasem legătura cu el. Am văzut la ştiri, în ziua respectivă, numele şi poza, dar nu am făcut conexiunea. Pe 22 iulie, nu-mi puteam explica ce fel de om e în stare să comită asemenea crime. Acum am aflat că… un prieten!', a dezvăluit Cosmin.
Deşi nu l-au cunoscut niciodată în persoană pe criminal, cei doi nu l-au considerat vreodată capabil de crimă, Breivik reuşind chiar să-i impresioneze cu meticulozitatea sa. Cosmin a rememorat toate detaliile legate de relaţia sa cu criminalul: Am cumpărat jocul World of Warcraft la începutul anului 2006. Prin intermediul jocului, am cunoscut o mulţime de oameni noi, printre care şi pe Anders Breivik.'

«Părea un tânăr absolut normal»

Aparţinând aceluiaşi grup din cadrul jocului, numit ghildă, am început să petrecem din ce în ce mai mult timp împreună, deşi separaţi fizic de mii de kilometri. Inevitabil, s-au format relaţii de amiciţie, am început să discutăm şi lucruri din afara jocului. Am făcut schimb de nume, de impresii şi de gânduri, fără să ne cunoaştem efectiv. Vorbeam despre joc destul de mult. Părea un tânăr absolut normal, politicos, mereu dornic de a da o mână de ajutor. Nimic din purtarea lui nu trăda câtuşi de puţin atrocităţile pe care avea să le comită mai târziu. Uşor-uşor, am realizat că WoW îmi acapara din ce în ce mai mult timp, iar viaţa mea socială era cea care avea de suferit, aşa că, un an mai târziu, în 2007, am renunţat să mai joc cu aceeaşi frecvenţă. Practic, am vorbit cu Anders un an, cât am jucat WoW. Am rămas în legătură însă cu Nicolaj, unul dintre fondatorii ghildei. Ca personaj central în alianţă, Nicolaj era mai apropiat de fiecare membru, inclusiv de Breivik', ne-a relatat colegul nostru Cosmin Maric


 

Nicolaj, prieten al monstrului din Norvegia: «În joc era consilierul meu»

Nicolaj, tânărul care a fondat ghilda din care au făcut parte Cosmin şi Anders, a continuat să joace WoW până în toamna anului 2009, devenind tot mai apropiat de monstrul norvegian. În exclusivitate pentru Libertatea, Nicolaj a acceptat să ne povestească despre cum l-a cunoscut el pe Anders Breivik.

Cosmin Marica: Cum ai început să joci WoW?
Nicolaj: Prin 2005 a cumpărat fratele meu jocul. M-a prins imediat.

Când l-ai cunoscut pe Anders?
La aproape două săptămâni după am început să joc. Am dat întâmplător peste el şi am început să ne ajutăm unul pe celălalt. Juca foarte bine şi probabil de aceea ne-am înţeles.

Cum ai caracteriza jucătorii de WoW?
Sunt două grupe: cei care joacă din plăcere şi cei elitişti, care încearcă noi metode de a se perfecţiona. Eu şi Anders eram elitişti.

Ce părere aveai despre el ca persoană?
Era meticulos aproape până la obsesie. Calculat, rece şi evaziv în relaţiile cu ceilalţi, niciodată agresiv. Discutam cu el toate aspectele jocului, tactici, organizare. Avea idei bune, însă nu avea curaj să le pună în aplicare, nu îşi susţinea punctul de vedere, dar fiind un bun strateg, a devenit consilierul meu.

A dat vreodată semne de violenţă în joc?
Niciodată! Era de un calm enervant chiar.

Aţi purtat discuţii pe alte teme în afară de joc?
Foarte des. Timp de un an am vorbit aproape zilnic pe net. Am fost prieteni buni, cam cât de buni se poate pentru doi oameni care nu s-au văzut faţă în faţă niciodată. Discutam despre orice, dar mai ales despre economie şi politică, subiectele lui preferate. M-a întrebat despre istoria balcanică, despre interacţiunile slavo-turce şi despre musulmani în general. Am vorbit mult despre situaţia din Kosovo.

Aţi discutat şi despre religie?
Nu prea. Nu mi-a spus niciodată că el crede în Dumnezeu şi nici nu am vorbit despre creştinism. Era mult mai interesat despre contextul socio-politic decât despre cel religios.

Ţi-a împărtăşit convingerile lui?
Mi-a spus că e antimusulman şi antimarxist. Deşi avea idei puternice de dreapta, nu era naţionalist. Chiar mi-a zis că se consideră european înainte de a fi norvegian.

Ţi s-a părut un om inteligent? Ce impresii ţi-a lăsat?
Absolut! Dovedea o inteligenţă mult peste medie. Părea un om şcolit, care se interesa din mai multe surse despre un subiect până să tragă o concluzie. Era dornic să înveţe cât mai multe.

Cât a durat prietenia voastră?
Din 2005 până în 2009 am vorbit constant. Undeva prin iunie 2009 s-a scuzat că nu mai poate juca atât de mult pentru că lucrează la o carte. Recent am aflat că, de fapt, era vorba de manifestul lui. În august 2009 am renunţat şi eu la joc. Atunci am vorbit ultima oară cu el.

Cum ai reacţionat când ai aflat ce a făcut?
Nu mi-a venit să cred, a fost un şoc profund! Timp de patru ani am vorbit cu omul ăsta absolut orice. M-a făcut să pun serios la îndoială modul în care judec oamenii.


 

World of Warcraft, fenomen mondial

↑ Așa arată o scenă din joc, atunci când se întâlnesc mai mulți utilizatori în spaţiul virtual

Jocul World of Warcraft e un fenomen mondial, cu peste 11 milioane de utilizatori. Un jucător se conectează prin intermediul calculatorului la o lume virtuală, dezvoltată zilnic, pentru a se implica în diverse scenarii: explorări sau cuceriri de teritorii, construirea unor alianţe alături de utilizatori din întreaga lume sau lupte cu creaturi fantastice ori cu alte grupuri de utilizatori. Jucătorul controlează un personaj, numit caracter sau avatar, pe care îl poate personaliza în funcţie de performanţele atinse. Caracterele pot fi războinici, vrăjitori, şamani, hoţi sau demoni.

Mâine se împlineşte o lună de la masacru

Vineri, 22 iulie, la orele după-amiezii, o bombă a zguduit o clădire guvernamentală din Oslo, Norvegia, ucigând 8 persoane. La scurt timp, Anders Behring Breivik a deschis focul asupra a peste 600 de tineri laburişti ce participau la o şcoală de vară pe insula Utoya. Bilanţul indică un număr de 77 de victime omorâte (8 în Oslo şi 69 pe insulă). Într-un clip postat pe internet, Breivik spunea că va declanşa atacurile în semn de protest faţă de implicarea Norvegiei în bombardarea Serbiei în 1999 şi faţă de numărul ridicat de musulmani stabiliţi în ţara sa natală. Zilele trecute, autorităţile au găsit o bombă de aproape o tonă, pe care Breivik plănuia să o folosească într-un alt atentat terorist.

Un polonez a vrut să-l copieze!

Un adolescent de 17 ani a fost arestat ieri de poliția poloneză, după ce a amenințat, într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, că va comite la Varşovia un atac similar celor înfăptuite de Anders Breivik în Norvegia. Ofițerii polonezi au confiscat şi echipamentele informatice ale tânărului.

Citește mai multe despre Atacurile din Norvegia, Atentat și Investigații şi Reportaje pe Libertatea.

Comentarii