Creşte pensia anticipată! Din păcate, noua prevedere legală nu se aplică şi retroactiv

Penalizarea de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare dispare. Legea pensiilor a fost modificată astfel încât cei care se pensionează anticipat să beneficieze de pensii ceva mai mari.

Diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale va fi calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, conform unui proiect de act normativ care a fost promulgat recent de către preşedintele României. În prezent, diminuarea pensiei anticipate parţiale se face cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet – explică www.avocatnet.ro.

Se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a trecut, la începutul lunii iunie, de votul final al Camerei Deputaţilor (for decizional), după ce a fost respinsă iniţial de Senat (prima cameră sesizată), iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat-o luni, 11 iulie 2016, prin decret prezidenţial. Concret, asta înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial.

Cum se schimbă modul de calcul

Iniţiativa legislativă prevede, mai exact, schimbarea modului în care se calculează pensia anticipată parţială. Astfel, cuantumul va fi stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum este acum.

„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, scrie în proiectul de lege promulgat de şeful statului, făcându-se referire la următoarele reduceri:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare: Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare:
până la un an 0,50%
peste un an 0,45%
peste doi ani 0,40%
peste trei ani 0,35%
peste patru ani 0,30%
peste cinci ani 0,25%
peste şase ani 0,20%
între şapte şi opt ani 0,15%

În momentul de faţă, aşa cum dispune Legea pensiilor, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”.

Practic, după ce modificarea va ajunge să se aplice, în urma publicării noii legi în Monitor, pensiile anticipate parţiale vor fi mai mari decât cele stabilite în baza actualului mod de calcul.

Bine de ştiut

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.

Atenţie! D e noul mod de calcul se vor putea bucura doar persoanele care se vor pensiona anticipat parţial începând cu data la care intră în vigoare această propunere legislativă. Persoanele deja pensionate anticipat parţial nu vor beneficia de recalculare.

Mai multe articole