Există o legătură între sutien şi cancerul la sân?
Până acum, comunitatea medicală nu a stabilit o cauzalitate clară între purtarea sutienului şi cancerul la sân, dar mulţi uită că a durat zeci de ani până când medicii au acceptat legătura între fumat şi cancerul pulmonar.
Datele statistice, însă, arată că femeile care poartă sutien 24 ore/zi au au risc de peste 100 de ori mai mare de a suferi de cancer la sân decât cele care nu poartă sutien deloc. Evident, factorii de mediu şi alimentaţia pot contribui într-o manieră mult mai puternică la apariţia cancerului, dar un sutien strâmt, care restricţioneză circulaţia în sistemul limfatic, nu ajută cu nimic.
Sutienul potrivit
Producătorii de sutiene recunosc că până la 80% dintre femei poartă un sutien prea strâmt, deoarece înţeleg greşit modul în care acesta oferă susţinere pentru sâni.
Sutienul potrivit este cel care este atât de comod încât uiţi că îl porţi. Cel mai important factor în alegerea sutienului este modul în care oferă susţinere: este important ca sânii să fie cât mai bine susţinuţi de dedesubt, nu de sus, prin bretele. Cel mai bun sutien cuprinde tot sânul în cupă, nu îl presează şi nu restricţionează circulaţia. Produs numai din materiale foarte moi, sutienul potrivit susţine sânii cu gentileţe la jumătatea distanţei dintre umeri și coate.
Dacă sutienele pe care le porţi în prezent nu respecta toate condiţiile de mai sus, e timpul să reconsideri modul în care alegi un sutien potrivit pentru tine.
Află aici mai multe despre argumentele pro şi contra sutienului.
Citeşte şi: Româncele au ditamai sânii! Fetele noastre = cupa C