Culori pastelate – care sunt și cum se aplică în pictură și design

Culorile pastelate sunt tonuri variate obtinute in urma amestecului cu alb, rezultand nuante deschise, considerate delicate, feminine si curate. Culorile pastelate rezulta atat in urma combinatiei culorilor calde cu alb, cat si a celor reci in amestec cu alb.

A nu se confunda cu pastelurile, creioanele dure, din creta, prezente intr-o varietate de nuante (care se gasesc si cerate sau uleioase).

Culorile pastelate sunt acele nuante aflate in saturatie, adica in cele mai usoare valori, datorita amestecului consistent cu mult alb.

Culorile pastelate sunt folosite cu mare drag de pictori in tablourile lor, dar si in design, unde reprezinta un trend in amenajarea diferitelor camere. Afla mai multe din randurile de mai jos.

Culorile pastelate in pictura

Daca pictura a devenit mai nou hobby-ul tau, indiferent ca folosesti culori tempera sau exploatezi culorile acrilice ori pe cele in ulei, joaca-te in tabloul tau cu farmecul culorilor pastelate. Prin urmare, tubul de alb nu are voie sa iti lipseasca cand te apuci de lucru.

Indiferent ca alegi sa pictezi un obiect, un peisaj, un portret, poti face acest exercitiu al obtinerii tonurilor pastelate. Amesteca fiecare culoare cu alb pentru a o face pastelata. Rezultatul va fi un tablou plin de calmitate si caldura.

Culorile pastelate se imbina foarte bine intre ele, astfel ca nu ai cum sa dai gres in ceea ce priveste compozitia cromatica.

Prin urmare, joaca-te cu cantitatea de alb, adauga mai mult sau mai putin si vei vedea ca de fapt nici nu ai nevoie de foarte multe tuburi de culoare de la care sa pleci. Un rosu, un oranj si albastru pot fi suficiente.

Culorile pastelate in designul de interior

Cunoscuta adesea sub denumirea de nuanta pala, culoarea pastel este preferata in case de persoanele prietenoase, sensibile, blande, care nu imbratiseaza culorile indraznete sau dramatice.

Culoarea pastelata in design nu se rezuma la pereti, inseamna un intreg arsenal. De exemplu, culori pastelate folosite in casa pot fi roz deschis, albastru deschis, verde deschis, galben deschis, liliac pal si sunt tonuri care se regasesc in covoare, piese de mobilier (canapea, fotoliu), draperii, cuvertura de pat. Dupa cum observi, paleta de accesorii este larga si creeaza de fapt adevarata provocare in utilizarea culorilor pastelate.

Poti avea o camera cu mobilier alb si pereti albi, la care sa adaugi culorile pastelate la masuta de cafea, lustra, rama taboului.

De cealalta parte, daca optezi pentru un perete in culoarea bleu, poti avea piese de mobilier alb, dar nu in exclusivitate. Scaunele, corpul de iluminat al camerei sau alte accesorii este indicat sa fie bleu.

Descopera culorile pastelate si in fotografie, analizeaza imagini, dar si in alte ramuri artistice, precum moda. Multe haine dedicate anotimpului cald sunt in culori pastelate.

Tu ce tonuri pastelate preferi?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/gREi-9tI5Mg

Mai multe articole