Mergi direct la conținut »
VIDEO | Cum arată sculptura de 1 milion de euro a lui Constantin Brâncuşi, expusă la Art Safari 2018
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

VIDEO | Cum arată sculptura de 1 milion de euro a lui Constantin Brâncuşi, expusă la Art Safari 2018

Zeci de iubitori de artă au venit la Art Safari 2018, încă de la deschidere, pentru a vedea cum arată sculptura de 1 milion de euro a lui Constantin Brâncuşi, realizată în urmă cu 102 ani şi expusă în această perioadă la Bucureşti.

De Radu Țuțulan,

În centrul Capitalei, vineri, s-a deschis Art Safari 2018, una dintre cele mai importante expoziţii de artă din ţara noastră, iar operele expuse valorează, în total, aproximativ 10 milioane de euro. Cel mai valoros exponat este o lucrare realizată în urmă cu 102 ani de Constantin Brâncuşi.

Sculptura „Bust de copil” a fost realizată în 1906 de Brâncuşi, iar de atunci s-a aflat în colecţia privată a lui Ştefan Popescu, moştenită ulterior de Nicolae Popescu. În cei 102 ani de când a fost expusă prima dată, nu a  putut fi admirată decât în cadrul a 3 expoziţii, în 1906, la Paris, la Societe du Salon d’Autonome, în 1985, tot în capitala Franţei, la Galerie de France & Lugano, iar în 1995 a fost expusă în Philadelphia, SUA, la Muzeul de Artă.

În 2017, s-au împlinit 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi, considerat cel mai mare sculptor român din toate timpurile şi unul dintre cei mai buni din lume, unele dintre operele sale fiind evaluate la zeci de milioane de euro. Anul trecut, de exemplu, „Muza adormită” a lui Brâncuşi s-a vândut cu o sumă record, depăşind chiar şi o lucrare a lui Picasso. Un colecţionar a plătit peste 57 de milioane de dolari pentru a cumpăra lucrarea realizată de sculptorul român.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Sculptorul şi scriitorul Sidney Geist, expert în lucrările realizate de Constantin Brâncuşi a scris, în 1968, că „Bust de copil este cel mai îndrăzneţ gest pe care l-a făcut Brâncuşi până acum”. Importanţa acestei lucrări este este subliniată de incruderea sa în prima retrospectivă a creaţiei artistului la centrul Georges Pompidou, din Paris, în 1995. Doar două bronzuri ale lucrării au fost turnate vreodată şi doar un singur gips, în afară de cel prezent, se mai cunoaşte,un fragment din acesta fiind expus la Muzeul de Artă din Bucureşti.

Acum „Bust de copil” este expusă la Bucureşti, în cadrul Art Safari 2018, până pe data de 20 mai, iar cei care vor să viziteze galeria expoziţională pot să o facă zilnic, între orele 12:00 şi 24:00.


ANCHETĂ/ Un polițist din Vaslui amenință o șoferiță într-un mesaj privat pe Facebook: ”O să fii condamnată cu închisoare!” – FOTO

Close
Închide
  Close