MENIU CAUTĂ
01 Mar. 2018 21:00 , de Rodica Dirzu

Cum faci cozonac. Cele mai bune trucuri și o rețetă

Distribuie

Mesele noastre de Paști și de Crăciun nu pot fi concepute fără cozonac. Multe gospodine se tem să încerce și preferă să-l comande la o cofetătrie sau să îl cumpere din supermarket. Dar nici una din aceste două soluții nu îți oferă aroma inconfundabilă a acestui desert atunci când îl pregătești și nici satisfacția de a-l face singură. Dacă vei respecta trucurile noastre și rețeta vei obține un rezultat perfect. Iată cum faci cozonac.

 • O primă regulă este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. De aceea, cu o zi înainte de preparare, seara, pregătește-le în bucătărie, unde vei avea grijă să fie cald.
 • Temperatura din bucătărie trebuie să fie constantă (în jur de 30 de grade) și să nu fie curent de la ușă sau fereastră.
 • Când pregătești ingredientele lichide (lapte, ulei, unt), ai grijă să fie călduțe, nu fierbinți. Fiindcă riști să opărești aluatul.
 • Ai grijă ca vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ. Clătește-l înainte cu apă fierbinte, după care şterge-l foarte bine.
 • Pentru o culoare galbenă a aluatului ai trei variante: pui sare în gălbenușuri, folosești ouă de găini hrănite cu porumb, sau adaugi puțin șofran în făină.
 • Nu folosi niciodată la cozonac ouă de rață, gâscă sau curcă. Fiindcă albușul lor este dens și greu, nu se bate bine și astfel aluatul nu va crește suficient.
 • Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.
 • Alege ingrediente proaspete și de calitate. Contează mult dacă vrei un cozonac perfect.
 • Cerne făina înainte de a o folosi.
 • Pregătește nuca. Curăț-o bine (nimic nu e mai neplăcut decât să simți coji de nucă în felia de cozonac, când o mănânci). Pentru a înlătura gustul amar, opărește nuca pentru umplutură cu lapte clocotit.
 • Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere. În medie sunt de ajuns 20 de minute. Semnul că a fost suficient frământat este când aluatul se desprinde ușor de pe mâni, este elastic și face bășici.
 • Unge bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi.
 • După ce ai pus umputura mai lasă cozonacii să crească și în tăvi, până ajung la marginea de sus a tăvii.
 • Apoi, înainte de a-i băga în cuptor, unge-i cu ou bătut cu puțin lapte.
 • Temperatura cuptorului trebuie să fie între 160-180 de grade când bagi tăvile. În primle 20 de minute nu se deschide ușa cuptorului. Apoi se poate scădea temperatura la o treaptă inferioară.
 • După ce s-au rumenit deasupra îi poți acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc și în interior.
 • Se poate pune o tavă cu apă în cuptor, sub formele de cozonac pentru a se rumeni mai frumos.

 

Rețetă

Ingrediente: 2 kg făină (dar e bine să ai în plus, fiindcă se mai adaugă puțină), 600 g zahăr tos, 500 ml ulei, 1 l lapte integral, 100 g drojdie de bere proaspătă, 6 ouă, o linguriță de sare, două plicuri zahăr vanilat, o lămâie, o fiolă esență de rom, 200 g stafide, 1/2 coajă de lămâie și sucul de la o lămâie. Pentru umplutură: 200 g stafide, 600 g nuci, 150 g zahăr, un plic cu zahăr vanilat, o fiolă de esență de rom, 1/2 coajă de lămâie, 200 g rahat. În plus: unt pentru uns tava, două ouă pentru uns cozonacii și puțin lapte.

Preparare: aluat: se pun la încălzit laptele și uleiul, fiecare în câte o crăticioară. În lapte se adaugă sarea, zahărul, vanilia și jumătate din coaja rasă de lămâie. Cealaltă jumătate se pune în nucă. Când sunt călduțe se dau deoparte. Se cerne făină și se pune în lighenașul de frământat. Apoi se face maiaua: se fărâmițează drojdia, se adaugă puțin lapte călduț și puțină făină. Se amestecă, se acoperă și se lasă să crească. Apoi se adaugă maiaua peste făină, se toarnă laptele, se adaugă 200 g stafide, ouăle și se începe frământatul. Treptat, se pune uleiul călduț. Se mai adaugă făină până devine coca elastică. Se stoarce și o lămâie (ai grijă la sâmburi) și se adaugă esența de rom. Se ung cu ulei și coca și pereții ligheanului, se acoperă și se lasă la crescut, la loc cald, cam 1-2 ore, depinde cât de repede crește. Umplutură: miezul de nucă se bagă 5-10 minute la cuptor să se rumenească ușor, apoi se mărunțește cu robotul. Înainte de mărunțire se opresc vreo 10-12 jumătăți de miez pentru ornat cozonacul. Se adaugă zahărul, stafidele, vanilia, romul, coajă rasă de lămâie. Finalizare: tăvile se tapetează cu unt și făină. Se iau cu mâinile unse două bucăți mari de cocă și se întind pe blatul uns cu puțin ulei. Se întinde fiecare bucată, pe rând și se adaugă cu o lingură umplutură și bucăți  mici de rahat, lăsând cam 2-3 cm distanță de margine. Se rulează fiecare și apoi cele două suluri umplute se împletesc. Ies 4-5 cozonaci (în funcție de tăvi). După ce se pun în tavi se mai lasă la crescut. Apoi, se pun miejii de nucă întregi, pe suprafața cozonacilor și se ung (cu o pensulă) cu oul bătut cu lapte și se dau la cuptor. Cuptorul se încălzește și se bagă câte două tăvi deodată la foc mediu, mai întâi. Apoi, după 30-40 de minute se mai întorc și după ce au crescut se acoperă cu o hârtie de copt că să nu se rumenească prea tare și se mai coc cam 10-15 minute. Depinde de cuptor. Se încearcă cu o țepușă de lemn de frigărui. Când sunt copți se scot din cuptor și din tavă, se pudrează cu zahăr farin și se acoperă cu o hârtie. Se taie când se răcesc bine.

Citește mai multe despre cozonac pe Libertatea.

Comentarii