MENIU CAUTĂ
08 Feb. 2017 19:11

Cum pregătim orezul ne pune în pericol sănătatea. Ce e greșit și trebuie evitat

Distribuie

Cum pregătim orezul ne pune în pericol sănătatea. Este avertismentul oamenilor de știință care susțin că pe orez există urme de arsenic, o substanță toxică, prezentă din cauza îngrășămintelor chimice și a pesticidelor care s-au impregnat în sol de zeci de ani. Expunerea la aceste toxine ar putea provoca boli de inimă, diabet sau chiar cancer. Putem evita toate acestea printr-o modalitate simplă: lăsați orezul la macerat într-o oală cu apă și astfel sunt înlăturate urmele de arsenic.

Specialiștii au dezbătut subiectul concentrației de arsenic și pragurilor stabilite în 2016 prin directivele Uniunii Europene. Experimentele au scos la iveală că modul în care pregătim orezul este important pentru a diminua expunerea la această substanță toxică, scrie The Telegraph.

Profesorul Andy Meharg de la Queens University Belfast a testat trei feluri de a pregăti orezul.

Prima oară a pus într-o oală două treime apă rece și o treime orez, pe care le-a pus pe foc.

A doua oară, a pus de cinci ori mai multă apă față de cantitatea de orez. Pe măsură de apa s-a evaporat, concentrația de arsenic prezentă în orez s-a înjumătățit.

A trei oară, orezul a fost lăsat la macerat peste noapte, iar cercetătorii au constatat că nivelul substanțelor chimice s-a diminuat cu 80 la sută.

Cum pregătim orezul corect:

  • Cântăriți orezul cu ajutorul unei căni;
  • Lăsați-l la macerat în apă peste noapte;
  • Spălați și clătiți bine orezul;
  • Scurgeți bine orezul;
  • Puneți orezul în oală, iar cantitatea de apă trebuie să fie de cinci ori mai mare decât cea de orez;
  • Puneți puțină sare și amestecați;
  • După ce a fiert, dați focul la minimum și acoperiți oala cu un capac;
  • Gătiți astfel orezul timp de 10-15 minute
  • După ce apa a scăzut complet, vânturați orezul cu ajutorul unei furculițe.
Loading...
Comentarii