Miercuri, 01 august 2018, 15:00

”Fifor a recunosct: scutul de la Deveselu – rachete balistice”, este titlul articolului publicat pe site-ul agenției rusești Sputnik (varianta în limba română).

”Ministrul Apărării Naţionale a „scăpat porumbelul” aseară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, iar acum se contrazice, afirmând că spusele sale au fost deturnate”, scrie Sputnik în articolul său.

Totodată, Sputnik arată că Fifor ”a vorbit clar despre existența rachetelor balistice la Deveselu”, dându-i, astfel, dreptate lui Vladimir Putin, care a spus în repetate rânduri că țara noastră are rachete balistice.

Într-o emisiune televizată, șeful MApN, Mihai Fifor, a vorbit și despre scutul de la Deveselu. El a gafat în momentul în care a spus că România are în baza miliară de la Deveselu rachete balistice, însă în realitate în baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare. Rachetele interceptoare nu au rol ofensiv, ci sunt menite să contracareze tocmai rachetele balistice.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a spus ministrul.

Ulterior, la Digi 24, Fifor a afirmat că afirmația sa a fost prost înțeleasă și că s-a referit la faptul că scutul de la Deveselu „se ocupă de rachetele balistice”. „Niciodată nu aș putea informa că la Deveselu sunt rachete balistice”, a spus ministrul.


CITEȘTE ȘI: Editorial de Claudiu Săftoiu. Înjurătura obscenă – o non-soluție politică