Eugen Nicolăescu a fost audiat ca martor miercuri, 6 martie, în dosarul în care Nicolae Bănicioiu este judecat la Înalta Curte pentru o mită cash de 1,29 de milioane de lei și o alta de 1,8 milioane de lei sub formă de dividende.
Faptele s-ar fi petrecut între anii 2012-2014, pe vremea când Nicolae Bănicioiu era ministru al tineretului, în schimbul favorizării intereselor unor oameni de afaceri pe lângă Ministerul Sănătății condus de Eugen Nicolăescu.
Ulterior, în 2014, Nicolae Bănicioiu a fost numit în locul lui Eugen Nicolăescu la șefia Ministerului Sănătății, de unde a plecat după tragedia din Clubul Colectiv, odată cu Victor Ponta.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2024/03/ministrul-sanatatii-eugen-nicolaescu-originallso-0449-1-1024x774.jpg)
Deși Eugen Nicolăescu a evitat cu grație întrebările judecătorilor cu privire la afacerile lui Dorin Cocoș cu spitalele din România, depoziția lui este relevantă sub aspectul mecanismelor politice prin care sunt numiți sau revocați managerii de spitale.
Eugen Nicolăescu a recunoscut că pe vremea în care el era ministrul sănătății numit din partea PNL, era îndeajuns să vină Ecaterina Andronescu de la PSD și să ceară înlocuirea unui director de spital.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bc2468b97adc768129c37193b21d8193.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2024/03/hepta3457241-1024x681.jpg)
Actualul viceguvernator al BNR a folosit verbe la diateza reflexivă atunci când a vorbit despre schimbarea directorilor de spitale: „oamenii ăia se numeau sau se revocau” – de parcă ei înșiși ar fi luat această decizie, nu el îi schimba la cererea partenerilor de coaliție.
Cum „se numeau și se revocau” directorii de spitale în Cabinetul Ponta
Eugen Nicolăescu a precizat că făcea o verificare în urma solicitărilor venite de la PSD, dar „în general”, emitea ordinul în conformitate cu ceea ce îi solicita Ecaterina Andronescu.
Un alt detaliu pe care Nicolăescu l-a dezvăluit în sala de judecată e legat de modalitatea în care Victor Ponta, pe atunci premier din partea social-democraților, exercita controlul asupra miniștrilor liberali. În cazul lui Eugen Nicolăescu, Victor Ponta îl pusese pe Nicolae Bănicioiu să stea cu ochii pe el, iar când liberalul a demisionat, acesta i-a succedat în funcție „în mod firesc”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_afa5b73ff7a7a49dad70b82ffc2a4589.jpg)
– Judecător: Ați dat o amplă declaraţie la urmărirea penală, dar pe noi ne interesează câteva aspecte punctuale. Îi cunoașteți pe inculpaţii Bănicioiu Nicolae, Furtună Cătălina? Dar pe Cocoș Dorin?
– Eugen Nicolăescu: Arăt că îl cunosc pe Nicolae Bănicioiu, întrucât am fost colegi de Parlament și de Guvern. Eu am fost ministru al sănătății în perioada decembrie 2012 – februarie 2014. În acea perioadă, domnul Bănicioiu era ministru al tineretului și sportului. Proveneam din partide diferite, el era la PSD, eu – la PNL. Aveam o relație instituțională cu domnul Bănicioiu, fie direct, fie prin intermediul ședințelor de Coaliție.
– Judecător: Cine lua decizia cu privire la schimbarea directorilor de unități medicale?
– Eugen Nicolăescu: În cazul în care era vorba de unități medicale subordonate Ministerului Sănătății, schimbarea directorilor se lua în cadrul Coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR și era formalizată de ministrul sănătății. Dacă era vorba de unități sanitare locale, deciziile de numire/schimbare a conducătorilor acestora erau luate la nivel local. Atunci când era vorba de abateri deosebite, la nivel național, ministrul sănătății putea iniția schimbarea din funcție, dar avea nevoie de acordul Coaliției.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8211c6ae04de05811174e16ad7a92350.jpg)
– Judecător: Erați la curent cu existența unei cutume între conducerea spitalelor și anumite firme, privind încheierea unor contracte nelegale pentru achiziții de echipamente medicale în schimbul unor procente?
– Eugen Nicolăescu: Nu. Eu eram de profesie economist.
– Judecător: Pe Dorin Cocoș îl cunoașteți? Știți ca firmele lui să fi fost implicate în astfel de contracte cu spitalele?
– Eugen Nicolăescu: Nu îl cunosc personal, îl știu de la televizor, am auzit zvonuri.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2024/03/hepta22510011-1024x683.jpg)
– Judecător: În ce constau zvonurile?
– Eugen Nicolăescu: Din ziare aflasem că firme ce aparțineau lui Dorin Cocoș sau care ar fi putut avea legătură cu el încheiaseră contracte cu anumite spitale, a căror denumire nu o pot preciza, cărora le livrau produse medicale la prețuri mai mari decât cele de pe piață. Dar eu, ca ministru, nu am deținut niciodată documente sau informații certe în legătură cu aceste aspecte, altfel aș fi sesizat autoritățile competente.
– Judecător: Știați de vreo înțelegere între inculpatul Bănicioiu și Dorin Cocoș?
– Eugen Nicolăescu: Nu am nicio informație cu privire la o astfel de înțelegere.
– Judecător: Inculpatul Bănicioiu v-a solicitat, direct sau indirect, să adoptați vreo decizie în legătură cu numirea sau revocarea unui director de spital?
– Eugen Nicolăescu: El nu. Altcineva din PSD.
– Judecător: Dar solicitarea provenea de la inculpatul Bănicioiu?
– Eugen Nicolăescu: Nu pot să știu dacă el a transmis-o. Domnul Bănicioiu nici nu putea să îmi ceară să iau decizii de acest gen, deoarece nu aveam o relație prietenească, ci mai degrabă una puțin încordată.
– Judecător: Cum s-a ajuns ulterior la numirea lui Bănicioiu Nicolae la Ministerul Sănătății?
– Eugen Nicolăescu: Premierul Victor Ponta îl pusese pe domnul Bănicioiu să urmărească într-o oarecare măsură ce fac eu la Sănătate. Era modul lui Victor Ponta de a controla ce fac miniștrii PNL prin intermediul celor de la PSD. După demisia mea din 2014, a fost oarecum firesc ca domnul Bănicioiu să fie numit în locul meu, cu atât mai mult cu cât acesta era medic și coordona departamentul de sănătate al PSD. Menționez că ori de câte ori mă întâlneam cu premierul Victor Ponta pentru a discuta chestiuni legate de acte normative sau aspecte de supravegherea sectorului sanitar, era prezent și Nicolae Bănicioiu.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2024/03/agerpres7681042-1024x669.jpeg)
– Avocat: În declarația de la urmărirea penală a nominalizat-o pe Ecaterina Andronescu.
– Judecător: Doamna Ecaterina Andronescu v-a solicitat vreodată să numiți sau să revocați directori de spitale?
– Eugen Nicolăescu: Cred că am răspuns când am vorbit despre altă persoană din PSD. Eu aș formula altfel. Ecaterina Andronescu era împuternicită de PSD să-mi comunice faptul că în cadrul partidului s-a hotărât numirea sau revocarea unor persoane din conducerea spitalelor. Erau decizii politice și noi, miniștrii, trebuia să le îndeplinim. Evident că făceam și noi o verificare. Și oamenii ăia se numeau sau se revocau. În general, emiteam ordinul, dacă nu erau impedimente deosebite.
– Avocat: Asemenea solicitări veneau și din partea PNL?
– Eugen Nicolăescu: Vă imaginați că da. Dar eu eram membru PNL și era mai simplu. Acolo, cu colegii, găseam o soluție corectă, nu impusă.
Șpaga cash pentru Nicolae Bănicioiu: 1.292.122 de lei
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Nicolae Bănicioiu, în perioada 21 decembrie 2012 – 7 aprilie 2015 (când a fost ministru al tineretului, ulterior al sănătății), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) şi ulterior ar fi primit în numerar de la unul din cei doi oameni de afaceri suma totală de 1.292.122 de lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăţi comerciale care comercializau bunuri către spitale publice sau institute.
În schimb, Bănicioiu ar fi promis că îşi va exercita influenţa asupra ministrului sănătăţii de la acea vreme, Eugen Nicolăescu, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu.
Este vorba de acte reprezentate de menţinerea în funcţia de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcţia de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.
Procurorii arată că Bănicioiu ar fi fost ajutat la comiterea acestei infracţiuni de trafic de influenţă de inculpata Cătălina Furtună, prin dobândirea de către aceasta a calităţii de asociat în cele două societăţi comerciale, în condiţiile în care titularul în fapt al părţilor sociale era Nicolae Bănicioiu.
Acesta ar fi semnat două dispoziţii de plată prin casierie care atestau în mod nereal că inculpata Furtună ar fi primit suma de 1.292.122 de lei, deşi suma de bani s-a primit în numerar de Bănicioiu de la unul din cei doi martori şi asigurarea legăturii fostului ministru cu firmele în care avea interese financiare.
Totodată, precizează anchetatorii, Nicolae Bănicioiu, în perioada în care ocupa funcţia de ministru al sănătăţii, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcţie, ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul complicei inculpată persoană fizică, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 de lei reprezentată de dividende aferente anului 2014.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_4a22b82a731ebb3e8dca79dd36379f3b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_bf41938cb40c3627a907bf4b76f1eff9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_22f86e1628e1a4d395afee7af9020568.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_8850f222472416c9633f2423edb0220f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_b7c23fecdcefe56e0885565fe909e326.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_153a2471fe508566f1a11db79855a5e1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_4ca81760d1a21e4c889be9539c27ac13.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2cc2f07ba0a9e3ebb0bb94d18642fdcc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_90a5836c3def388e589f1ecd977038a5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_33cae733c1084d454c982b7876e46045.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_8d5c7a8e444aa457fd174719e8afdcfe.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_34c917340766fcb215347afadd7258b1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_df7e8f4c0d1502fc5f0f9b16fb813e7b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_4d26aaa997f9809b761823ffe308610c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_45dbefa9847b653c38fe7dc1796de5bd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_cf46df0d603f91da33362c2409180012.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_9e767df6dc18cb5704a0abe9b642a22a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_0f6201194691fe333e31f7d46e398205.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_f908da1961b1ee907a41ccd29ae80a33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_78db589cbe0c4b14a997ddbbd04367c6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_02af433974e4a52ace6dd4eb3564d8aa.jpg)
tatarciuk 08.03.2024, 17:47
De ce cenzurati comentariile cititorilor? De ce nu le postati daca tot sunteti voi asa impartiali si echidistanti ? Nu am injurat sau jignit pe nimeni. Ia , rapid sa il puneti la lista.
tatarciuk 08.03.2024, 17:42
Am ramas afis : Din articol am retinut : Dorin Cocos , marele carnat de la Buzau, domnule , este bagat peste tot... Stiam si noi , prostimea , de dosarul Microsoft , de ANRP , dar sa fie bagat si la spitale... Mafiotu' de prima mana. Fostul sot de la Las Vegas , a lu aia cu degetul la nas , de la Targsor , sta si ne da cu tifla . Cum este posibil ca acest specimen , sa poate face atatea prostii/infractiuni pe o perioada de peste 15 ani de zile ??! Simplu : A fost( si este ) protejat. Toata lumea a luat ! Toti ! Au impartit intre ei. El , acolitii lui , si magarii de politicieni care l-au ajutat. Mai are oleaca , si se prescrie si asta. 90% scapa Malai-Mare , si de asta. Si el , si banditu' de Banicioiu.
golgol 08.03.2024, 17:05
Ce i hotia asta cu sefi in institutii de stat care sunt in partide politice? Pai se poate demonstra usor cu un avocat bun ca e impotriva logicii si e o miscare ce tine de coruptie mai degraba decat de ceva profesional. Pun pariu ca daca am merge pe firul unui sef de institutie gasim convorbiri si multe afaceri dubioase intre politicieni etc. România trezește te!
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.