Mergi direct la conținut »
Cum sunt exploatați românii care muncesc în agricultură în sudul Italiei. O femeie a mințit că are sifilis ca să nu fie violată
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Cum sunt exploatați românii care muncesc în agricultură în sudul Italiei. O femeie a mințit că are sifilis ca să nu fie violată

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Luni, 19 februarie 2018, 18:27

O femeie, care a lucrat ca îngrijitoare în străinătate, a făcut mărturii cutremurătoare despre cum sunt exploatați românii care muncesc în agricultură în sudul Italiei. Oamenii, care iau drum străinătății, în căutarea unui trai mai bun, sunt obligați să trăiască în grajduri, fără să aibă apă curentă și căldură. Chinuite de muncile istovitoare, româncele sunt abuzate sexual de „caporalii” care le supraveghează. Una dintre ele a mințit că ar avea sifilis pentru a nu fi violată.

Ad placeholder

Lăcrămioara Tarhon a povestit că a plecat în Italia ca să lucreze ca îngrijitoare în provincia Avellino, scrie rotalianul.com. În luna august, s-a întors în țară cu un microbuz în care se aflau alți români. Așa a aflat despre povestea celor care au îndurat condiții inumane la cules de roșii în zona localității Foggia.

„Fuseseră cazați în niște foste grajduri, fără toalete și fără apă potabilă. Dormeau pe paie luate din baloți, neavând nici măcar o pătură pentru a se acoperi. Îmi povesteau cum făceau mâncare la plite de aragaz, iar curentul, bineînțeles, trebuiau să îl plătească. De butelii pentru aragaz nici nu putea fi vorba! Li se aducea în butoaie de 20 litri apă pentru spălat pe care, și pe aceasta, trebuiau să o plătească. 5 euro butoiul! Tot 5 euro costa transportul la câmp pe care îl plăteau din banii lor. Când mergeau o dată pe săptămână la cumpărături, alți 10 euro scoteau din buzunar pentru transport. De muncit, munceau cu spinările încovoiate câte 10 ore pe zi pentru 30 de euro!”, a povestit Lăcrămioara Tarhon, pentru sursa citată.

Pe platanțiile de roșii, femeile erau violate de „caporalii” români, fără să poată protesta. Unele dintre ele erau luat noaptea de lângă soți care erau snopiți în bătaie.

„Femeia care călătorea cu mine în microbuzul care ne ducea spre casă, avea cam 30 de ani, era cu soțul și fratele ei iar noaptea se culca între ei de frică să nu intre „caporalul” și să o „invite” cu el la un desfrâu. Fratele ei, văzând ce se petrece noaptea acolo, pentru a o proteja a avut inspirația și a răspândit vorba că ea suferă de o boală care ar fi putut să fie venerică, numai ca să o vadă scăpată de abuzurile caporalilor. Cei din jur începuseră să-i spună „sifilitica” dar bietei femei nu-i păsa, era mulțumită că putea să scape de avansurile și agresiunile sexuale ale «caporalilor»”, a mărturisit femeia.


Zeci de români au fost exploatați în Spania, la cules de usturoi. În ce condiții mizere erau nevoiți să trăiască


După șase săptămâni de muncă, femeia și soțul ei duceau acasă 1200 de euro, a aflat cu stupoare Lăcrămioara. Oamenii nu și-au permis să-și cumpere de mâncare de la o benzinărie, în drum spre casă.

„Seara ne-am oprit în Slovenia la un restaurant și șoferii au zis să mergem să mâncăm, cei care vrem. Am mers numai eu. Când am ieșit, femeia m-a întrebat cât am plătit și când i-am spus că numai 13 euro, sărăcuța, mi-a zis mirată: „Vai, doamnă, dar acasă cu banii ăștia iau de încălțat la amândoi copii!”. Oameni muncitori, știau să prețuiască banul, sărăcia și nevoile îi învățaseră acest lucru”, a povestit femeia.

Lăcrămioara Tarhon spune că mii de români ajung să fie exploatați și umiliți în străinătate, fără să poată riposta.

„Toți știu ceea ce se întâmplă pe câmpurile italiene, forțe de ordine, instituții ale statului italian, dar și instuțiile diplomatice ale României, dar toți închid ochii, iar situația este tratată ca și cum n-ar fi. Iar românul trăiește, muncește și se jertfește ca un sclav pe pământ străin pentru o brumă de bani”, a conchis ea.

În august 2017, DIICOT a reținut doi traficanți de persoane care au trimis peste 100 de oameni în Italia pentru a fi exploatați prin muncă.


Citește și VIDEO REPORTAJ/Școala de la cea mai mare altitudine din România are 24 de elevi. Doamna Mărioara e învățătoare acolo de 40 de ani!

VIDEO/”Români până la moarte”, reportajele Libertatea.ro. Umilință și corpuri care zac în morgile din Spania și Italia


FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
Ce au descoperit anchetatorii în sângele lui Emi Pian. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Răsturnare de situație!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce au descoperit anchetatorii în sângele lui Emi Pian. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Răsturnare de situație!
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close