De Ciprian Iana,

Conform unui ordin al Ministerului Sănătății, publicat vineri seară în Monitorul Oficial, înmormântarea se va face în cel mai scurt timp de la data decesului.

Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază.

De asemenea, cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp.

Transportul cadavrului către morgă de la secția din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic.

În ceea ce-i privește pe aparținătorii care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligaoriu echipament de protecție de unică folosință, format din: halat de unică folosință din material de șesut sau impermeabil la apă, mască facială, botoși, mănuși – în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul).

În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat, iar familia este cea care aduce sicriul.

Din acest moment și până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat.

Pentru aparținătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecției mâinilor.

Citeşte şi:

Plângere penală împotriva unui polițist de frontieră infectat cu coronavirus

Raed Arafat anunță că închiderea școlilor s-ar putea prelungi

Cristiano Ronaldo, mesaj din carantină: ”Vă vorbesc nu doar ca jucător de fotbal, dar ca fiu și tată”

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”
GSP.RO

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente