Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > EXCLUSIV | Un român din Mexic spune cum a fost apărată capitala țării de cutremurul devastator. Bilanțul seismului a ajuns la 90 de morți

EXCLUSIV | Un român din Mexic spune cum a fost apărată capitala țării de cutremurul devastator. Bilanțul seismului a ajuns la 90 de morți

Bilanțul seismului puternic ce a lovit sudul Mexicului, în noaptea de joi spre vineri, a crescut la cel puțin 90 de morți. Echipajele de salvare au intervenit în statele afectate, unde numeroase clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului. De altfel, autoritățile anunță că acest bilanț s-ar putea modifica, relatează Reuters. Capitala țării a fost însă apărată de dezastru grație unui sistem avansat, care este amplasat în largul coastei pacifice. Un român stabilit în Mexic a explicat pentru Libertatea cum funcționează acest sistem, fără de care bilanțul seismului ar fi fost poate unul mult mai dramatic.

Majoritatea victimelor sunt din statul Oaxaca. „Sunt 71 de morți doar în Oaxaca”, a declarat un purtător de cuvânt al echipajelor de intervenție. Cel puțin 15 persoane și-au pierdut viața în statul vecin Chiapas, iar alți patru oameni au murit în statul Tabasco. Operațiunile de salvare continuă în toată regiunea relativ săracă din sudul Mexicului, care a fost afectată de acest seism.

Sistemul anti-seism care a a apărat capitala Mexicului

Cutremurul cu magnitudinea de 8,1 a avut loc în largul coastelor de sud-vestul ale țării și a fost resimțit și în capitala Mexicului. Președintețe țării a anunțat că acesta a fost cel mai puternic cutremur care a zguduit țara în mai bine de o sută de ani, fiind mai puternic decât seismul din 1985 care a zguduit capitala Ciudad de Mexico și a provocat decesul a mii de oameni. De această dată, locuitorii capitalei au ieșit pe străzi în mijlocul nopții, mulți dintre ei îmbrăcați în pijamale. Clădirile s-au mișcat mai multe secunde, însă nu s-a înregistrat nicio victimă. Motivul este explicat de un român care trăiește în orașul mexican Monterrey. Adrian C. nu a simțit cutremurul, însă a explicat pentru Libertatea cum sunt protejați locuitorii capitalei de astfel de seisme.

„Mexicul are amplasat în largul coastei pacifice un sistem ce reusește să detecteze cutremurele cu o magnitudine mai mare de 5. Astfel, cei aproape 20 de milioane de locuitori ai capitalei sunt puși în alertă. Din momentul în care sunt detectate unde seismice în Pacific, populația din Ciudad de Mexico are 50 de secunde la dispoziție pentru a se pune la adăpost. Alerta se dă prin intermediul a 8.200 de boxe amplasate pe tot teritoriul capitalei mexicane”, a povestit Adrian.

Tolo, după discursul președintelui: Trăiască Împăratul!
Recomandări

Tolo, după discursul președintelui: Trăiască Împăratul!

Astfel, din acest motiv, seismul cu magnitudinea de 8,1 a provocat un dezastru doar în regiunile din sud-vestul țării, în zone sărace și rurale. Desigur, aceste regiuni au fost și mai aproape de epicentru. Cu toate acestea, fără acest sistem, șansele ca urmările seismului să fi fost mai grave sunt foarte ridicate.

„Sistemul de Alertă Seismică a fost dezvoltat după cutremurul de 8,1 care a lovit Mexicul în septembrie 1985. Atunci, aproape 10.000 de oameni și-au pierdut viața, iar pabubele provocate de seism au fost estimate la aproape patru miliarde de dolari. Numărul impresionant de victime s-a datorat în mare parte, însă, construcțiilor șubrede care existau la acel moment în metropola mexicană”, mai povestește Adrian.


Citește și: FOTO & VIDEO | Uraganul Irma se apropie de Florida. Trump: „Are o putere distructivă enormă”


Foto: EPA

Close
Închide
  Close