Acces mai dificil la creditele ipotecare
“În asemenea condiţii – avertizează sindicatul -, este doar o chestiune de timp până când băncile participante în program vor realiza că nu mai au nevoie de garanţia statului în actualele condiţii legislative în care nu pot încasa banii de la stat în cazul unui client care nu mai poate sau nu mai doreşte să-şi plătească ratele aferente creditului”.
După ce această lege va fi aplicată “este posibil ca programul «Prima Casă» să devină doar o pagină de istorie a creditării în ţara noastră”, mai spun sindicaliştii.
Ei atrag atenţia că accesul la creditele destinate achiziţionării de locuinţe vor fi mult mai dificile, atât în ceea ce priveşte înăsprirea cerinţelor de suplimentare a garanţiilor şi de diminuare a valorii creditelor, cât mai ales în privinţa avansului solicitat.
Gura de oxigen pentru bănci şi dezvoltatorii imobiliari
În prezent, jumătate din creditele imobiliare sunt de tip “Prima Casă”. Lansat în plină criză, în 2009, programul a facilitat acordarea de credite imobiliare garantate de stat pentru tinerii care nu îşi permiteau să cumpere o locuinţă. Avansul pentru o locuinţă cumpărată prin programul “Prima Casă” este de 5%, faţă de 15% – 20% în cazul împrumuturilor luate de la bancă. Dobânzile, în schimb, au devenit aproape egale în prezent.
Programul a prevenit prăbuşirea pieţei rezidenţiale şi a dezgheţat creditarea. Banii destinaţi acestui program în 2015 au fost aproape terminaţi. Din plafonul de 2,5 miliarde de lei alocat anul acesta au rămas doar 60 de milioane de lei. Înseamnă că statul mai poate garanta în jur de 750 de dosare.
Prin acest program au fost cumpărate 164.000 de locuinţe, în valoare totală de aproape 13,7 miliarde lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro