Mergi direct la conținut »
De la minerit la bere. Cele mai bogate femei din lume controlează companii ca Heineken, BMW, Mars sau L’Oreal
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > De la minerit la bere. Cele mai bogate femei din lume controlează companii ca Heineken, BMW, Mars sau L’Oreal

De la minerit la bere. Cele mai bogate femei din lume controlează companii ca Heineken, BMW, Mars sau L’Oreal

Cele mai bogate femei din lume și-au dobândit averea în special prin moșteniri, însă asta nu le face mai puțin extraordinare: una dintre acestea a scris o carte despre zeii greci, alta are o imensă colecție de artă, iar alta donează frecvent bani pentru organizațiile caritabile.

De Daniel Ionașcu,

Alice Walton, una dintre moștenitoarele familiei Walton, care controlează retailerul Walmart, cea mai mare companie din lume, este cea mai bogată femeie de pe mapamond, cu 46 de miliarde de dolari, potrivit topului Forbes.

Aceasta se află pe locul 16 la nivel mondial, potrivit publicației în cauză.

Cea mai bogată familie din lume

În fapt, familia Walton este cea mai bogată din lume, cu un total de 174,2 miliarde de dolari, cât Bill Gates (90 de miliarde) și Warren Buffett (74 miliarde) la un loc.

Alice Walton a deschis în 2011 Muzeul Crystal Bridges de Artă Americană, care conține inclusiv opere ale lui Andy Warhol. Alice Walton are o colecție de artă care valorează sute de milioane de dolari.

Moștenitoarea LOreal

Următoarea în topul celor mai bogate femei este tot o moștenitoare: Francoise Bettencourt Meyers are o avere estimată de către revista americană la 42,2 miliarde de dolari. Aceasta este fiica Lilianei Bettencourt, care a murit anul trecut. La acel moment, Liliane Bettencourt era cea mai bogată femeie din lume. Acum, moștenitoarea sa a căzut pe poziția a doua, dar este cea mai bogată femeie din Europa.

Familia Bettencourt deține 33% din producătorul de cosmetice LOreal.

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia
Recomandări

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia

Francoise Bettencourt Meyers a scris trei cărți, dintre care una despre zeii greci.

Co-proprietară la BMW

Podiumul este completat de către Susanne Klatten. Poate nu ați auzit de ea, dar aceasta deține 19,2% din constructorul auto german BMW, alături de fratele său Stefan Quandt, care are 23,7%.

Pe lângă acțiunile la BMW, aceasta mai deține și Altana AG, o companie de famaceutice și produse chimice. De asemenea, are pachete de acțiuni la producătorul de turbine eoliene Nordex AG.

Șefa ciocolatei

Jacqueline Mars este pe locul al patrulea, cu o avere estimată la 23,6 miliarde de dolari. Aceasta deține o treime din Mars, cea mai mare companie de dulciuri din lume. Restul acțiunilor sunt deținute de cei doi frați ai acesteia.

Jacqueline Mars a lucrat timp de 20 de ani în cadrul companiei, iar acum este în consiliul de administrație al muzeului Smithsonian și al Arhivelor Naționale din SUA.

Yang Huiyan, regina imobiliarelor din China

Yang Huiyan este cea mai bogată femeie din Asia, cu 21,9 miliarde de dolari. Aceasta deține 57% din acțiunile gigantului imobiliar Country Garden Holdings, cel mai mare din China. La începutul acestui an, averea ei a crescut cu 6,1 miliarde de dolari, după aprecierea acțiunilor companiei.

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini
Recomandări

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini

Are doar 36 de ani și a ajuns în posesia averii după ce tatăl său și-a transferat acțiunile companiei pe numele ei, în anul 2007, înainte de listarea pe bursă.

Văduva lui Steve Jobs

Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs, cofondatorul Apple, ocupă locul al șaselea, cu o avere estimată la 18,8 miliarde de dolari.

Deși Steve Jobs a fondat și condus Apple mulți ani, principala parte a averii sale nu o constituie acțiunile la Apple. Cea mai mare parte vine din acțiuni la conglomeratul media Walt Disney. Și asta pentru că în anii 80, după concedierea de la Apple, Steve Jobs a cumpărat studioul de animație al Lucasfilm, celebra companie care a fost deținută de către regizorul George Lucas și care a realizat seria de filme Star Wars.

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație

Acest studio de animații se numea Pixar și a realizat mai multe filme celebre, precum Finding Nemo, Toy Story, Monster Inc.

În 2006, Disney a cumpărat Pixar cu 7,4 miliarde de dolari, dar acționarii săi nu au primit bani, ci acțiuni la Disney. Steve Jobs a devenit atunci cel mai mare acționar al grupului media.

Laurene Powell Jobs ajută frecvent mai multe organizații caritabile. Aceasta a donat 100 de milioane de dolari către ”XQ: The Super School Project”, o competiție din SUA pentru realizarea unei noi programe școlare.

De la minerit la bere

Cu 17,4 miliarde de dolari, australianca Gina Rinehart este cel mai bogat om de la Antipozi. Aceasta este fiica exploratorului Lang Hancock, celebru pentru că a căutat vaste teritorii după fier.

Gina Rinehart a preluat compania minieră a tatălui său când aceasta era aproape de faliment, iar averea sa provine din minerit.

Rinehart este și cel de-al treilea producător de carne de vită din Australia, deținând numeroase ferme.

Iris Fontbona este pe următorul loc, cu 16,3 miliarde de dolari. Aceasta este văduva lui Andrónico Luksic, care și-a construit averea din minerit și bere. Fontbona deține Antofagasta, care extrage cupru în Chile, și Quiñenco, un conglomerat din aceeași țară care are activități bancare și în industria berii.

Abigail Johnson, nepoata lui Edward Johnson II, urmează în top. Acesta din urmă a fondat gigantul de investiții Fidelity Investments în 1946. Abigail este acum președinte și director general al companiei. Aceasta are 24,5% din acțiunile Fidelity, firmă care are grijă de active totale de 2.300 de miliarde de dolari. Averea sa este de 15,9 miliarde de dolari.

În fine, top 10 se încheie cu Charlene de Carvalho-Heineken, cu o avere de 15,8 miliarde de dolari. Aceasta a moștenit un pachet de 23% din producătorul olandez de bere Heineken.


Citește și:

EXCLUSIV / Misterul donațiilor. Victimele din #Colectiv, ,,țepuite” de stat: ,,În România, nu se poate face un bine”

Close
Închide
  Close