Marți, 28 august 2018, 14:32

Ministrul Agriculturii a declarat, marți, că sunt întocmite 1.603 dosare de despăgubire pentru pesta porcină africană. Banii vor fi alocați în urma rectificării bugetare, dar există și fonduri europene pentru aceste despăgubiri.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele ANSVSA, care are buget separat de Ministerul Agriculturii, se aşteaptă rectificarea bugetară pentru a da poziţie bugetară, pentru că nimeni nu a putut să prevadă în poziţia bugetară, se aşteaptă rectificarea bugetară pentru alocarea sumelor şi pentru a fi platite despăgubirile”, a spus Daea.

Potrivit acestuia, despăgubirea „se dă de la bugetul statului, apoi se foloseşte mecanismul prevăzut de Regulamentul 652 al Comisiei Europene”. „Aceste despăgubiri pe documentele prezentate de ANSVSA, banii respectivi vor veni de la Uninunea Europeană”, a explicat Petre Daea.

În 18 județe, inclusiv București și județul Ilfov, au fost depistate focare de pestă porcină, potrivit hărții Comisiei Europene. Virusul a fost confirmat și la cea mai mare fermă de porci din România și a doua din Europa. Este vorba despre SC Tebu Consult Invest SRL, din Gropeni, județul Brăila, unde sunt aproximativ 140.000 de porci.

FOTO: Vlad Chirea


CITEȘTE ȘI:

Pesta porcină, la a doua cea mai mare fermă din Europa. Șeful DSVSA Brăila, pentru Libertatea: „Nici nu putem cuantifica dezastrul”. Aproximativ 600 de oameni vor intra în șomaj!

EXCLUSIV/ Vânătorii au atenționat de doi ani că la granița de est există pericolul pestei porcine. ”Am spus că nu e de glumă și că economia țării va suferi”

EXCLUSIV/ Noua hartă a pestei porcine, pentru care Guvernul a cerut convocarea CSAT! 30 de județe din 40 sunt afectate, iar focare sunt în 18 județe!