Originea sărbătorii de Ziua Îndrăgostiților

Pe atunci, împăratul Claudius al II-lea (sau Claudius Gothicus) a decis că burlacii sunt soldaţi mai buni decât bărbaţii însuraţi, deoarece primii s-ar dedica trup şi suflet războiului, pe când ceilalţi ar fi sfâşiaţi de dorul de neveste şi copii şi nu ar da totul pe câmpul de luptă. El a scos în afara legii căsătoria, în cazul tinerilor.

Părintele Valentin, socotind că măsura e nedreaptă, l-a sfidat pe împărat şi a oficiat slujbe de cununie în secret pentru cuplurile de îndrăgostiţi. Claudius a aflat şi l-a condamnat la moarte.

Legende despre Ziua Îndrăgostiților
Legende despre Ziua Îndrăgostiților

De unde vine Ziua Îndrăgostiților – Legende

Într-o altă legendă, preotul Valentin ar fi fost ucis pentru că a-ncercat să ajute creştinii să evadeze din teribilele închisori romane, unde erau torturaţi fără milă, uneori, până la moarte.

Dacă încă nu vedeţi legătura cu sărbătoarea iubirii, aflață că: unul dintre prizonierii vizitaţi de inimosul preot s-ar fi îndrăgostit de o tânără frumoasă, fiica şefului închisorii, şi i-ar fi trimis o scrisoare de dragoste pe care ar fi semnat-o “De la Valentinul tău”…

Un alt Valentin pe seama căruia e pusă Ziua Îndrăgostiţilor găsim în Terni (un oraş din Umbria, o regiune din centrul Italiei), pe vremea împăratului Aurelian. Preotul Valentin şi-ar fi câştigat renumele de protector al îndrăgostiţilor după ce a cununat un soldat legionar, Sabino, cu o tânără creştină, Serapia.

INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”
Recomandări
INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”
Biserica Sf. Valentin din Terni, Umbria
Biserica Sf. Valentin din Terni, Umbria

Ar fi fost condamnat la moarte de prefectul Placido Furio, pentru că a înlocuit ritualurile antice ale Lupercaliei, sărbătoarea fertilităţii, cu o slujbă religioasă creştină.

  • A fost ucis pe 14 februarie, în anul 273 d.Hr. În anul 1644 a fost proclamat de biserică protectorul oraşului Terni, iar ulterior, a fost ridicat acolo un lăcaş de cult cu hramul Sf. Valentin.

Citește și:

Ziua Îndrăgostiților s-ar putea trage dintr-un ritual antic păgân, Lupercalia

Chiar şi Lupercalia, sărbătoarea care i-ar fi adus moartea acestui din urmă sfânt, e privită ca o posibilă sursă a Zilei Îndrăgostiţilor de azi.

Biserica ar fi decis să transforme ritualul antic într-o sărbătoare creştinească, pentru a scăpa astfel de manifestările păgâne.

12_Lupercalia---pictura
Pictură cu ritualul din timpul Lupercaliei

Lupercalia se ţinea la mijlocul lunii februarie, când erau cinstiţi Lupercus, zeul fertilităţii, şi Faunus, protectorul agriculturii, al turmelor şi al păstorilor. Preoţii romani din ordinul Lupercilor dădeau tonul festivităţilor, adunându-se în peştera sacră unde se presupune că Remus şi Romulus, fondatorii Romei, au fost îngrijiţi de lupoaică.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

Acolo sacrificau o capră, îi tăiau fâşii pielea şi o înmuiau în sângele ritualic, după care cutreierau străzile din Roma, unde loveau uşor cu pielea de capră femeile, ca să le facă fertile, apoi luau la picior câmpurile şi le stropeau cu sânge, ca să le facă să rodească.

Spre seară, sărbătoarea continua cu un ritual extrem de popular în rândul tinerilor: fetele nemăritate îşi introduceau numele într-o urnă, iar burlacii oraşului treceau pe rând şi extrăgeau câte un nume. Perechile astfel formate trebuiau să rămână împreună câte zile ţinea sărbătoarea. De multe ori, se nimerea ca tinerii să se potrivească, iar uniunea să fie consfinţită printr-o căsătorie.

14 Februarie – ziua dedicată comemorării Sfântului Valentin

Lupercalia a reuşit să ţină piept Creştinismului până în secolul al V-lea, când Papa Gelasius ar fi hotărât ca ziua de 14 februarie să fie dedicată comemorării Sf. Valentin.

De aici, îndrăgostiţii ar fi preluat-o şi ar fi transformat-o în sărbătoarea lor, punând egal între sezonul de curtare al păsărilor, care începe la mijlocul lunii februarie, şi dorinţa tinerilor de a-şi găsi jumătatea.

Prima felicitare de Sf. Valentin datează din anul 1415

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

Se pare că felicitările de Sf. Valentin au devenit populare încă din Evul Mediu, dar cea mai veche dovadă scrisă a acestui lucru datează din anul 1415

Este o poezie compusă de Charles, duce de Orleans, pentru soţia lui, pe când era întemniţat în Turnul Londrei, după ce fusese capturat pe câmpul de luptă, în timpul bătăliei de la Agincourt.

Astăzi, manuscrisul se află în colecţia Bibliotecii Britanice. Se mai spune că prin 1418-1419, regele Henric al V-lea ar fi angajat un scriitor să-i compună o felicitare de Sf. Valentin prinţesei Catherine of Valois, de care era îndrăgostit şi care ulterior, în 1420, i-a devenit soţie.

Cadouri de Valentine's Day
Cadouri de Valentine’s Day

În secolul al XVII-lea ziua Sfântul Valentin a devenit populară în Anglia

Ziua de Sf. Valentin, ca sărbătoare a iubirii, a devenit populară şi celebrată la scară largă în secolul al XVII-lea.

Britanicii au fost printre primii care au îmbrăţişat-o, văzând în trimiterea de felicitări, scrisori sau poezii persoanei iubite modul ideal de a-şi dezvălui sau întări sentimentele.

Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, era deja împământenit obiceiul schimbului de mici daruri nu numai între îndrăgostiţi, dar şi între prieteni.

În secolul al XIX-lea, felicitările imprimate au luat locul celor scrise de mână, uşurând astfel sarcina tuturor romanticilor din Regat. Iar ieftinirea timbrelor poştale a dat un nou avânt acestui obicei.

Americanii au început să-şi trimită felicitări de Sf. Valentin pe la începutul secolului al XVIII-lea. Esther A. Howland, una dintre primele producătoare de felicitări “de serie”, a scos pe piaţă, în 1840, creaţii elaborate, pictate şi decorate cu dantele şi funde, care le luau ochii tinerilor îndrăgostiţi.

Azi, pe lângă Marea Britanie şi SUA, Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătoare împământenită în Canada, Mexic, Franţa sau Australia, dar şi restul lumii vine tare din urmă. Pe tot globul, se vând 150 de milioane de felicitări de Sf. Valentin, o cifră-record, depăşită numai de numărul felicitărilor trimise cu ocazia Crăciunului.

Vânzări record la flori şi ciocolată de Ziua Îndrăgostiților

Flori și bomboane de ciocolată de Ziua Îndrăgostiților
Flori și bomboane de ciocolată de Ziua Îndrăgostiților

Cele mai populare cadouri de Valentine’s Dau sau Ziua Îndrăgostiților sunt florile, iar vânzările cresc spectaculos în această zi.

De aceea, sărbătoarea îndrăgostiţilor e un adevărat coşmar pentru cei de la Bursa Florilor din Olanda – cea mai mare piaţă de desfacere în domeniu, de unde pleacă marfă către multe ţări din întreaga lume.

Citește și:

Acolo se vând, în medie, 20 de milioane de fire zilnic, dar înainte cu o săptămână de Valentines Day, totul ia amploare. Florile sunt licitate pe bandă rulantă, unele la preţuri inimaginabile – cea mai scumpă este laleaua papagal, care pleacă de la producător şi cu 1,50 euro/firul.

Ziua Îndrăgostiţilor este testul suprem pentru firmele care funcţionează în cadrul Bursei de flori de la Aalsmeer: dacă livrează tot ce li s-a cerut la timp, iar marfa ajunge intactă la destinaţie, îşi păstrează reputaţia şi contractele. Dacă o “feştelesc”, trebuie să acopere paguba şi rămân fără clienţi.

Bomboanele de ciocolată sunt şi ele extrem de căutate, în special cele în formă de inimioare. De fapt, tot ce e cu inimioare are succes în această zi! La fel, tot ce poartă culoarea dragostei, roşu.

În top sunt şi lenjeria intimă (roşie, desigur), bijuteriile, cinele romantice, la lumina lumânării, sau excursiile în oraşe percepute ca fiind prin excelenţă dedicate îndrăgostiţilor, cum este Veneţia.

Îți recomandăm să citești și:

Americanii cheltuie aproape 20 de miliarde de dolari de Ziua Îndrăgostiților

Femeile care primesc dovada dragostei de la iubiţii sau soţii lor sunt, fără tăgadă, fericite. Dar mult mai fericiţi decât ele sunt, la finalul zilei de 14 februarie, comercianţii.

În America se cheltuie, în medie, pe cadourile de Sf. Valentin 18,9 miliarde de dolari! 2,1 miliarde din această sumă se duc pe flori, 1,7 miliarde pe dulciuri, 3,6 miliarde pe ieşirile la restaurant, iar 4,8 miliarde sunt cheltuite pe bijuterii.

Deşi pare bizar, o sumă considerabilă, 703 milioane de dolari, e cheltuită pe cadouri pentru câini şi pisici, mulţi americani simţind nevoia, de Valentines Day, să le arate patrupedelor cât de mult le iubesc.

Valentine's Day
Valentine’s Day

În Vietnam, cuplurile îşi asortează hainele, iar în Japonia, femeile sunt cele care le fac daruri bărbaţilor

De unde vine Ziua Îndrăgostiților
De unde vine Ziua Îndrăgostiților

14 Februarie îi prinde pe sloveni pe câmp. Se spune că Sf. Valentin aduce cheile rădăcinilor, iar plantele şi florile încep să crească, aşa că în ziua în care e sărbătorit se dă startul muncii pământului. Aşadar, nimic romantic.

  • În Japonia, femeile sunt cele care le fac cadouri bărbaţilor pe 14 februarie. E drept că dăruiesc numai ciocolată, iar ciocolata aleasă diferă în funcţie de tipul relaţiei. De exemplu, cea normală e oferită din obligaţie şefilor, colegilor şi prietenilor, iar cea fină, iubitului, logodnicului sau soţului.

O lună mai târziu, pe 14 martie, vine rândul bărbaţilor să le întoarcă femeilor din viaţa lor acest favor.

  • Şi în Coreea de Sud femeile le oferă ciocolată bărbaţilor. Iar ei le dăruiesc femeilor orice, mai puţin ciocolată.
  • În Finlanda, multe cupluri se logodesc sau se căsătoresc pe 14 februarie, însă această zi e dedicată mai mult prieteniei decât iubirii. Conform tradiţiei, e un prilej de reuniri între amici, care-şi fac cadouri simbolice.
  • În anumite regiuni din Marea Britanie, în ajunul Sf. Valentin, fetele îşi pun frunze de dafin sub pernă şi mănâncă doar ouă cu sare, crezând că aşa îşi vor visa peste noapte alesul.
  • În Italia, fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră. Se spune că primul bărbat pe care-l vor vedea sau unul care seamănă cu el le va deveni soţ în decursul anului.
  • Cuplurile vietnameze obişnuiesc să se asorteze de Ziua Îndrăgostiţilor, adoptând acelaşi stil vestimentar şi aceleaşi culori.
  • Bărbaţii din Danemarca le trimit flori şi poezii femeilor de care sunt îndrăgostiţi.
  • Înainte, în Franţa, de Sf. Valentin, femeile şi bărbaţii singuri se duceau la cei pe care îi îndrăgeau şi strigau în faţa casei lor. Dacă erau respinşi, reveneau a doua zi şi ardeau pozele persoanelor care nu i-au dorit alături. Între timp, obiceiul a fost interzis.

Pentru a te inspira de Ziua Îndrăgostiților, îți recomandăm să citești și cele mai frumoase mesaje de Valentine’s Day.

Iată și alte idei de mesaje de dragoste.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Aceasta este cea mai veche companie din lume. Funcționează de aproape 1500 de ani
FANATIK.RO
Aceasta este cea mai veche companie din lume. Funcționează de aproape 1500 de ani
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
FANATIK.RO
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Știrileprotv.ro
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Observatornews.ro
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI