Mergi direct la conținut »
Decizii bizare în lupta contra pestei porcine: România face exact invers decât spune directiva UE. Sute de mii de animale sălbatice sunt masacrate inutil!
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Decizii bizare în lupta contra pestei porcine: România face exact invers decât spune directiva UE. Sute de mii de animale sălbatice sunt masacrate inutil!

Decizii bizare în lupta contra pestei porcine: România face exact invers decât spune directiva UE. Sute de mii de animale sălbatice sunt masacrate inutil!

De Ștefan Pană,

  • Ministerul Apelor şi Pădurilor a decis, în august, uciderea a peste 420.000 de animale, într-un termen record, de 90 de zile.

  • Printre acestea, peste 80.000 de mistreţi, pe motiv că animalele ar putea provoca noi focare de pestă porcină africană.

  • UE recomandă interzicerea vânatului mistreţilor după apariţia pestei.

  • Alte sute de mii de prădători (vulpi, şacali, ciori, coţofene) vor fi uciși, deşi experţii spun că vânarea lor este inutilă.

  • Vânătorii şi ONG-urile de mediu cad de acord: masacrul animalelor este aberant şi nu rezolvă nimic.

  • Autorităţile sunt acuzate că iau decizii haotice, din spatele birourilor, fără să ştie realitatea din teren.

de Ștefan Pană

Pe 1 august, Comitetul pentru Situații de Urgență adopta un plan de măsuri contra pestei porcine. Se decidea vânarea în cote mai mari a mistreților, pentru ca animalele să nu ducă pesta dintr-o zonă în alta.

Celor peste 53.000 de mistreți care oricum urmau să fie vânați li se adăugau astfel circa 28.000. În plus, într-un perimetru din jurul focarelor urmează să fie omorâți toți porcii mistreți. Planul este pus în practică printr-un ordin al ministrului Apelor și Pădurilor.

Alte sute de mii de prădători (vulpi, șacali, ciori, coțofene) vor fi uciși, deși experții spun că vânarea lor este inutilă.

Vânătorii și ONG-urile de mediu cad de acord: masacrul animalelor este aberant și nu rezolvă nimic. Autoritățile sunt acuzate că iau decizii haotice, din spatele birourilor, fără să știe realitatea din teren!

În planul autorităților este invocată Directiva UE 60/2002, privind pesta porcină. Or, ea propune tocmai invers față de ce decid autoritățile române! Acolo se cer măsuri care pot include „suspendarea vânătorii”.

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ
Recomandări

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ

 

Este, de altfel, ceea ce Belgia a decis zilele trecute, când a fost descoperit un animal infectat. Toate recomandările arată că vânarea în masă a porcilor mistreți este o soluție doar înainte de pestă. Altfel, animalele se vor dispersa și vor produce noi focare.

„Este un real masacru”

„N-am găsit absolut nicio logică în acest ordin. N-am văzut nici măcar o notă de fundamentare”, spune Cristian Papp, ecolog WWF.

Organizațiile de mediu sunt alarmate nu doar de vânarea fără sens a mistreților, ci și de uciderea a altor sute de mii de prădători.

„Nu are logică ce au decis. Clar nu este o soluție care să rezolve problema. Prădătorii sunt cei care contribuie la reducerea cazurilor de infectare:, spune Cristian Papp. Asta pentru că acești prădători devorează leșurile, inclusiv cele infectate.

Autoritățile nu au explicat de ce au decis să ucidă și aceste animale.

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus
Recomandări

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus

 

Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, care a făcut lobby pentru acest ordin, susține că prădătorii duc la răspândirea virusului. Experții îi contrazic. Un studiu al autorității germane privind sănătatea animalelor spune că măsura este inutilă: „Nu există nicio indicație că prădătorii și necrofagii joacă un rol important în răspândirea pestei porcine africane”.

Autoritățile trec masacrul sub tăcere, vânătorii se revoltă

Libertatea a contactat Ministerul Apelor și Pădurilor, ANSVSA, precum și Consiliul Național al Vânătorilor, care a avizat actul. Nimeni nu a dorit să discute cu noi acest subiect sau ne-au îndrumat să facem solicitări, la care nu am primit răspuns.

Organizațiile de mediu spun că miza este ca vânătorii să împuște cât mai multe animale. Doar că vânătorii sunt la fel de revoltați pe autorități.

Libertatea a discutat cu mai mulți vânători și administratori de fonduri cinegetice, care au explicat că ordinul este „aberant”. Nu vor să aplice așa ceva.

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României
Recomandări

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României

 

„Oameni care nu au fost niciodată pe teren au decis din spatele unui birou. Au pasat responsabilitatea pe vânători, fără să le pese dacă se poate sau nu”, spune un vânător.

Concluzia lui: nu pot fi ucise 420.000 de animale în trei luni. Mistreții sunt animale nocturne. Nu pot fi vânați decât cu mare atenție, pentru că noaptea pot avea loc accidente.

„Nu poți vâna fără să riști să împuști un om. Ai nevoie de lumină, dar legea interzice vânatul la bec”, se plânge un vânător, arătând că ordinul a fost dat fără consultare și conține măsuri care se bat cap în cap.

„Au vrut să arate că iau măsuri, dar habar nu au ce fac. Provoacă mai mult rău. Omorâm degeaba”.


Citește și: VIDEO EXCLUSIV / Cătălin Ștefănescu, antrenorul baschetbaliștilor americani: „A vrut să-l ucidă pe Bowie”

Close
Închide
  Close