Mergi direct la conținut »
“Depresia netratată crește foarte mult riscul de suicid”. Medicul psihiatru Laura-Diana Gherman, despre boala secolului
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > “Depresia netratată crește foarte mult riscul de suicid”. Medicul psihiatru Laura-Diana Gherman, despre boala secolului

“Depresia netratată crește foarte mult riscul de suicid”. Medicul psihiatru Laura-Diana Gherman, despre boala secolului

Depresia netratată crește foarte mult riscul de suicid, trage semnalul de alarmă Laura-Diana Gherman, medic specialist psihiatrie la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Profesor Doctor Alexandru Obregia” din Capitală, care a vorbit la Interviurile Libertatea Live despre boala secolului. A numit-o “boala care nu doare”, pentru că nu doare așa cum doare o măsea, doare altfel. Este o durere morală agonizantă.

De Elvira Gheorghiță,

Trebuie să ne scoatem din cap faptul că depresia ar fi o stare de tristețe. Depresia este o boală reală, care dă semne, care se tratează și care trebuie tratată, fiindcă altfel, crește foarte mult riscul de suicid. Mesajul psihiatrului e cât se poate de clar: nimeni nu este imun la depresie, oricine poate să fie afectat!

“Depresia este o afecțiune psihică care se manifestă prin mai multe simptome pe care trebuie să le cunoaștem, să le recunoștem la noi și cei cei din jurul nostru, ca să-i putem ajuta. Să ne putem ajuta. Când apare dispoziția depresivă,  ne simțim deznădăjduiți, simțim că ni s-au înecat toate corăbiile. Este o durere morală agonizantă”, a spus medicul psihiatru.

În depresie poate apărea o anestezie a emoțiilor

În depresie, poate apărea o “anestezie” a emoțiilor, o stare în care  are nu mai simțim nici o emoție. Nu ne mai putem bucura și nu ne mai putem întrista de nimic. Nu mai putem nici să plângem. Alte persoane afirmă că prezintă iritabilitate, o nervozitate foarte mare. În plus, depresia este aproape întotdeauna asociată cu pierderea interesului și a plăcerii.

“Lucrurile care altădată ne bucurau, ne dădeau chef de viață, nu ne mai trezesc niciun inters. Acest lucru este observat de familie, de cei din jur, care văd tendința noastră de a ne retrage și de a evita activitățile plăcute”, a explicat medicul.

Corespondența din Milano, de la trimisul special Libertatea. Cum titrează presa italiană coronavirusul
Recomandări

Corespondența din Milano, de la trimisul special Libertatea. Cum titrează presa italiană coronavirusul

 

Tot în depresie pot apărea: scăderea apetitului și scăderea în greutate sau creșterea apetitului mai ales pentru dulciuri. De asemenea, pot apărea modificări ale somnului – ne trezim devreme sau ne este greu să adormim. Totodată, apar dificultăți de atenție, de concentrare, de memorie. Ne este greu să ducem o sarcină până la capăt”, a completat medicul.

“În cele din  urmă, apar gândurile negre, orientate pe teamă, pe vina excesivă. Ne blamăm pentru orice, practic, vedem viața prin ochelarii negrii ai depresiei și astfel ajungem la gândurile recurente de moarte, ideația de suicid. Este foarte important de luat în seamă acest lucru, este o urgență medicală, nu trebuie să cădem într-o astfel de prăpasite”, a adăugat medicul.

Două treimi dintre persoanele depresive au gânduri de moarte. Odată la 40 de secunde o persoană reușește să se sinucidă.

“Simptomele se pot instala lent, fără durere. Nu este ca durerea de măsea. Este o durere morală, pe care tindem să nu o recunoaștem. Dar atunci când din cauza depresiei nu mai putem merge la serviciu, trebuie să ajungem la medic, a adăugat psihiatrul.

Nimeni nu este imun la depresie

Depresia poate apărea la orice vârstă – și copiii, și adolescenții pot suferi de depresie. Depresia la adulți poate începe cu un nivel ridicat de anxietate în registrat încă din copilărie. Depresia la adulți și vârstnici poate fi determinată însă și de probleme medicale foarte serioase, precum diabet, cancer, probleme de inimă, Parkinson. La fel,anumite medicamente administrate pentru diferite boli pot provoca depresie. Depresia poate fi determinată și de schimbări majore în viață, de trauma, de stres.

Italianul cu coronavirus care a venit în România a făcut primele declarații
Recomandări

Italianul cu coronavirus care a venit în România a făcut primele declarații

 

“De multe ori, se consideră că tristețea face parte din starea vârsticilor. Unii maschează foarte bine depresia. Trebuie să fim atenți cu ei, să le spunem că viața lor contează pentru noi. Trebuie să-i asigurăm că vom fi acolo când vor fi pregătiți să ne vorbească”, a adăugat medicul Laura-Diana Gherman.

Folosind atât de des calculatorul, internetul, telefonul, ajungem să evităm contactul cu cei din jur. Chiar dacă informațiile de pe internet “sunt vesele”, este oare o bucurie adevărată? “O discuție cu un prieten bun, care te inspiră, îți creează o adevărată plăcere. Poate aceasta fi înlocuită de o discuție pe rețelele de socializare?”, se întreabă medicul.

Coronavirusul din China face ravagii în lume. Ce trebuie să știm și cum putem preveni îmbolnăvirea
Recomandări

Coronavirusul din China face ravagii în lume. Ce trebuie să știm și cum putem preveni îmbolnăvirea

 

Depresia post-natală. După naștere, apare un amalgam de emoții

Este important ca mămicile să știe că după naștere, din cauza modificărilor hormonale, a stresului datorat nașterii, dar și din cauza conștientizării responsabilităților, apare un amalgam de emoții, în care-șipot face loc o dipoziție depresivă, anxitetatea, nerovizatea, iritabilitatea, plânsul facil, trecerile bruște de la o stare la alta. Dacă aceste simptome persistă mai mult de două săptămâni, este recomandat un consult un specialist. De asemenea, poate apărea dispoziția depresivă post-natală, în primele  luni după naștere.

“Cele mai frumose momente din viața lor trezesc în proaspetele mămici sentimente contadictorii,  dar nu sunt ele de vină, ci acest dezechilibru care trebuie rezolvat, de aceea, este important să conștientizeze această suferință. Au nevoie de spijinul familiei și al unui specialist”, a mai spus psihiatrul.

Aproape 70-80 % din cazurile de depresie sunt vindecabile. Este foarte important de știut că tratamentul nu dă dependență. “Tratamentul antidepresiv nu dă dependență, dar efectul terapeutic se poate instala după 3-4 sau chiar 5-6 săptămâni. Nu ne vom face bine după prima pastilă administrată, dar, da, pot apărea reacții adverse. Pot apărea la începutul tratamentului, dar nu sunt îngrijorătoare, doar deranjante uneori. Foarte important, nu trebuie să oprim tratamentul”, a mai spus mediul.

Când luptăm cu această boală trebuie să ne înarmăm cu răbdare

Când luptăm cu depresia trebuie să ne înarmăm cu răbdare, pentru că este un tratament de durată – minimum șase luni. Dacă este oprit, există un risc foarte mare de recădere. “Este foarte important ca oricine a trecut prin depresie să iasă din casă, să-și ocupe timpul cu activități în aer liber. Este bine să se vadă cu prietenii, să facă lucrurile care îi plac. Să-și descopere noi pasiuni. Să nu renunțe la a merge la plajă, la munte, să nu renunțe la obiceiuri plăcute mai vechi. Oamenii trebuie să facă orice ca să se bucure de viață. Să se bucure de orice moment. Depresia este o boală reală. Nu este doar o stare de tristețe obișnuită. Depresia este o boală care se tratează. Nimeni nu este imun la depresie, oricine poate să fie afectat. Dar depresia netratată crește foarte mult riscul de suicid. Și este păcat când se ajunge aici, pentru că există tratament eficient!”, a conchis medicul psihiatru.


VIDEO/ Viorica Dăncilă este ironizată pe Facebook după o nouă gafă: „Orice om îi este frică de o plângere penală”

Close
Închide
  Close