Ma numesc Petrica I., am 25 de ani si vreau sa va spun ca obisnuiesc sa fac sex cu anumite femei pe care le platesc. Va rog sa-mi spuneti cat e de periculos. Folosesc prezervativul in timpul actului sexual. Asta inseamna ca nu ma voi contamina cu o boala sexuala? E adevarat ca a fost o vreme cand prostituatele erau tolerate? Am citit undeva ca grecii, de exemplu, considerau prostitutia ca ceva „nobil”. Asa este? Mai mult, femeile care practicau sex pe bani aveau voie sa participe la anumite ceremonii religioase? Cum se impacau convingerile Bisericii cu prostitutia? De ce abia in zilele noastre au fost condamnate femeile care faceau asa ceva? Va rog sa nu va suparati pe mine pentru ca am indraznit sa va pun asa multe intrebari. Va multumeste cu deosebit respect, Petrica I.
„A fost o vreme cand prostituatele erau tolerate?”. Intr-adevar, chinezii, sirienii si grecii antici considerau prostitutia ca fiind ceva „nobil”, iar fetele care o practicau aveau un rol important in multe ceremonii religioase. Desi pare incredibil, aproape orice templu isi avea propriile prostituate oficiale, iar actul sexual (contra cost) cu ele era o forma de… venerare. Multe dintre aceste femei erau voluntare: lucrau doar un an, dupa care donau templului toate fondurile provenite din „munca” lor.
Aceasta forma de prostitutie era considerata echivalentul misionariatului modern si aducea mari recompense religioase. Cand acest „stagiu” se termina, prostituatele temporare se intorceau acasa la familiile lor, cu prestigiul mult sporit.
„Cum se impacau convingerile Bisericii cu prostitutia?”. Nu era neaparat vorba despre „o impacare”. In multe din religiile timpurii existau asa-numitele „mistere”, legate de fertilitatea animalelor si recoltelor prin insamantare. Asadar, actul sexual juca un rol magic, iar sexul in contextul religios nu insemna acelasi lucru cu relatia cu o prostituata, cunoscuta la marginea drumului. Chiar si in Evul Mediu prostitutia era acceptata ca mod de viata, iar prostituatele mai elegante se miscau liber in inalta societate. Sub numele de „curtezane”, ele se cuplau chiar si cu barbati care aveau sange nobil. In clasele de jos, viata prostituatei era mai grea, dar nu neaparat lipsita de… respectabilitate.
„De ce abia in zilele noastre au fost condamnate femeile care faceau asa ceva?”. Nu este adevarat. Evreii antici au fost primii care au condamnat prostituatele. Cele mai multe plangeri erau indreptate impotriva femeilor evreice care practicau aceasta meserie.
In schimb, prostituatele straine erau tolerate. „Folosesc prezervativul in timpul actului sexual. Asta inseamna ca nu ma voi contamina cu o boala sexuala?”. Mai intai de toate, prezervativele nu sunt perfecte (se pot rupe sau pot aluneca). Si apoi, nu toate prostituatele si nu toti clientii folosesc prezervative. Asadar, in fiecare noapte fetele sunt inundate cu secretiile clientilor (oral, anal sau vaginal). La o medie de sapte clienti pe zi, o prostituata se expune cam de doua sute de ori pe luna sau de peste doua mii de ori anual.
In ciuda prezervativelor multiple si a tuturor precautiilor, e nevoie doar de un mic accident pentru a lua SIDA, hepatita, sifilis, herpes, gonoree sau orice alta boala venerica. Asadar, multiplele expuneri inclina sortii impotriva clientului si a fetei.
Sunt Mioara C. din Bucuresti si va rog sa-mi raspundeti la o singura intrebare. Am observat ca in locul termenului „perversiune” se foloseste cel de „varianta sexuala”. De ce? E corect? Cu multumiri anticipate, Mioara.
Este adevarat! Se insista asupra faptului ca un comportament variant nu trebuie considerat neaparat depravat, ci acceptat. De ce? Pentru ca „nu este daunator participantilor, il practica adultii care isi asuma responsabilitatea actiunilor lor, fara a fi constransi si se petrece in afara vederii sau auzului unor observatori nedoriti” (A. Ellis, in „Sex without quilt”).
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!