De Cătălin Tolontan,

1 din 3 români ar refuza un vaccin COVID-19, indiferent de asigurările pe care le-ar primi, arată un sondaj al institutului clujean IRES, derulat în perioada 13-14 mai 2020.

Este, susține IRES, al optulea val al studiilor dedicate percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocate de pandemia de COVID – 19. 

Acest studiu a avut ca obiectiv evaluarea impactului stării de urgență asupra vieții românilor.

Sociologii clujeni:

61% dintre români s-ar testa dacă au nevoie de un ”pașaport de imunitate”, un document despre care se discută tot mai des, și pe care Grecia, de pildă, a avansat ideea de a fi folosit de turiștii care vor să intre la vară pe teritoriul său.

În schimb, doar 44% dintre români s-ar vaccina, iar 22% sunt nehotărîți ce ar face dacă ar apărea remediul imunizării împotriva COVID-19.

În privința răspunsului în relația generală cu statul, atitudinea declarată de către public are elemente contradictorii interesante:

62% dintre români au încredere în stat deloc, în foarte mică măsură sau în mică măsură

Cu toate acestea, 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2. Ceea ce înseamnă că ar acorda statului aceeași putere pe care acesta și-a luat-o acum, în starea de urgență, deși, declarativ, nu au încredere în stat. 

De asemenea, deși aproximativ 1 din 2 români consideră că virusul e mai puțin periculos și că statul și presa au avut în înțelegere de a ascunde adevărul, mai mult de jumătate consideră că presa și-a făcut treaba și a informat corect publicul în pandemie. 

ires_bilantul-starii-de-urgenta-pentru-pandemia-de-covid-19_13-14-mai-2020
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor