12 Apr. 2018 15:55

Patronatele din turism cer ca bacșișul sa fie impozitat din nou. Gabriel Biriş: „O dovadă de normalitate”

Distribuie

Patronatele din turism cer ca bacșisul sa fie impozitat din nou, afirmând că, în lipsa unei reglementări, angajaţii lor pierd de cele mai multe ori bacşişul lăsat de clienții care plătesc cu cardul.

Măsura este susţinută şi de celelalte asociaţii patronale din turism, iar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că aşteaptă de la iniţiatori un proiect bine argumentat, potrivit stiri.tvr.ro.

Acum trei ani, când ministru al Finanțelor era tot Eugen Teodorovici, autoritățile au mai făcut o încercare, dar au renunțat rapid.

În 2015, taxarea bacșișului a rezistat mai puţin de o lună. Consultanţii fiscali spun că ideea a fost bună, iar problemele au ţinut de aplicare.

Aproape 120 de mii de angajați lucrează în cele peste 25.000 de restaurante din România. Cei mai mulți sunt plătiți cu salariul minim.

În Bucureşti, un chelner sau un barman poate câştiga şi 1.000 de euro pe lună din bacşişuri, cel mai frecvent bani cash, spun reprezentanţii localurilor din Centrul Vechi.

Pentru bacşisul plătit cu cardul, taxarea e acum de aproape 60%, la fel ca orice câștig al firmei. Patronii spun că achită pentru aceste sume și contribuţii sociale și TVA. Și de aceea cer un impozit de numai 10%.

Reglementarea impozitării bacşişului ca venituri din alte surse este o dovadă de normalitate, iar bugetul de stat trebuie finanţat de toată lumea nu numai de unii, a declarat miercuri, 12 aprilie, într-o conferinţă de specialitate, avocatul Gabriel Biriş, citat de Agerpres.

„Noi am avut o perioadă în 2015, când bacşişul şi impozitarea lui au fost reglementate şi toată a fost mulţumită, pentru că asta îţi permitea transparenţă: puteai să plăteşti cu cardul, exista o fiscalizare a acestor venituri. Din păcate, la vremea respectivă au fost nişte exagerări, cu acel registru cu numerar. Era nedemn să pui oamenii să-ţi întoarcă buzunarele să spună cu câţi bani au intrat în restaurant, să faci un inventar… Acea exagerare a dus la distrugerea unui lucru bun. Reglementarea impozitării bacşişului ca venituri din alte surse, cu impozit colectat de către angajator este o dovadă de normalitate şi până la urmă statul ar trebui să încurajeze plăţile cu cardul, nu să le descurajeze. Noi vorbim de un venit obţinut nu de la angajator, ci de la un terţ care este mulţumit mai mult sau mai puţin de serviciul chelnerului şi al restaurantului. Banii nu vin de la angajator, ci pot să treacă cel mult prin angajator şi să ajungă la angajat, cu reţinerea cotei de impozit, cea care este”, a explicat Biriş.

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, în perioada decembrie 2015 – septembrie 2016, a subliniat că, la ora actuală, există o reglementare a impozitării bacşişului, dar numai în cazul cazinourilor, unde există reguli mai speciale.

„Să nu-şi închipuie cineva, în momentul de faţă, că atunci când plăteşti nota şi laşi chelnerului bacşiş, bacşişul rămâne la chelner. Tot bacşişul se colectează la restaurant şi se împarte între lucrători cu o anumită cheie, dar astăzi nu se plăteşte impozit pentru el. Să ne spună ANAF-ul câţi chelneri declară veniturile din alte surse, adică bacşişul. În momentul de faţă, noi avem o reglementare a impozitării bacşişului, dar doar la cazinouri, unde sunt nişte reguli mai speciale. Nu înţeleg de ce un lucru care era bun a trebuit eliminat şi nu s-a încercat atunci să se vadă de fapt de ce nu merge şi corectate acele probleme care au generat discuţiile respective. Reglementarea ar putea fi aplicată şi de luna următoare, simplu şi eficient. Nu văd o problemă nici pentru restaurante, nici pentru ANAF. Până la urmă suntem cetăţeni ai statului şi statul trebuie finanţat. Ca să putem avea impozite mici, acestea trebuie plătite de toţi. Aceasta era, de fapt, cheie atunci când s-a introdus cota unică. Nu se poate ca bugetul să fie finanţat numai de unii”, a mai menţionat avocatul.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) organizează, începând de miercuri, timp de două zile, cea de-a doua ediţie a Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalităţii româneşti, având misiunea de a susţine şi de a promova interesele şi valorile comune ale membrilor săi pe plan naţional şi internaţional, precizează sursa citată.

„Educaţia din industria de restaurante poate să fie un pilon foarte bun de atracţie şi de păstrare a resursei umane. Poate cea mai mare durere a industriei, astăzi, este resursa umană. Cum putem să funcţionăm şi noi mai eficienţi, fără să mai avem restaurante de nivel mediu. Printre obiectivele noastre pe termen mediu şi lung se află legalizarea tipsului fiscal. În România, astăzi, nu poţi să plăteşti tips pe card, de exemplu. Un subiect de care ne lovim din ce în ce mai serios. În Israel, de exemplu, poţi plăti cu cardul tipsul. Un alt obiectiv este modificarea Legii privind munca sezonieră. Chiar ieri (marţi, 10 aprilie 2018, n.r.) s-a votat în Camera Deputaţilor un proiect privind legalizarea muncii sezoniere în hoteluri şi restaurante. De asemenea, învăţământul dual şi promovarea jobului în industrie. Vrem să schimbăm această părere despre industria ospitalităţii, cum că ar fi un job temporar. Să putem avea cultura de a putea intra din tinereţe în industria ospitalităţii şi să putem ieşi la pensie ca o persoană demnă”, a afirmat Dragoş Petrescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).



CITEȘTE ȘI… VIDEO REPORTAJ/ Ioan Ilieș, ceterașul care „a furat' meserie de la frații Petreuș. Scoate sunete care nu pot fi reproduse de nimeni!



 

Loading...
Comentarii