Războiul din interiorul justiției române a fost declanșat
Ruptura din interiorul sistemului juridic românesc este colosală, acum. Procurorul General, Augustin Lazăr, pomenea tot astăzi, în aceeași zi cu prezentarea raportului de evaluare al lui Toader, despre ”ultimele zvâcniri ale inculpaților cu mari resurse”, care intimidează și amenință independența actului de justiție. Purtătorul lor de steag, ministrul Justiției, le-a dat satisfacție. Mai mult, Augustin Lazăr a afirmat răspicat, că ”nu există nici un motiv legal de revocare a procurorului șef al DNA”. Laura Codruța Kovesi a declarat săptămâna trecută că DNA își asumă integral reproșurile cu privire la abuzurile unor procurori – de genul unui Negulescu ”Portocală” -, că va declanșa anchete interne, dar că va continua fără ezitare lupta împotriva corupților, a ”gulerelor albe”. Și președintele României s-a pronunțat asupra necesității de a face față asaltului împotriva justiției, și a susținut fără echivoc DNA și pe procurorul său șef.
Statele Unite și Uniunea Europeană – îngrijorări fără nici un ecou
Prin decizia ministrului Justiției de revocare a lui Kovesi – devenită în Europa și peste Ocean un simbol al luptei anti-corupție -, România este expusă unui posibil abandon din partea partenerilor săi stategici: Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Atât americanii, cât și Comisia Europeană, au trimis scrisori oficiale autorităților române, prin care își exprimau apăsat îngrijorarea cu privire la modificarea legilor Justiției și la independența actului de justiție. Nu sunt excluse măsuri sancționatorii, care pot pune în primejdie relațiile europene și transatlantice ale României, pe termen lung.
Ministrul Justiției – unealta politică a inculpaților putred de bogați
De când a devenit ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader s-a transformat. De la juristul eminent, fost judecător constituțional, la teoreticianul respectat de breaslă, Toader a devenit o unealtă politică, în mâna ciomăgarilor justiției române. El este autorul faimoaselor modificări la legile Justiției, dar și co-participantul la emiterea legii privind recursul compensatoriu, care a scos din pușcărie peste 3500 de infractori, cu pedepse neterminate. Deciziile mandatului său pun în pericol atât structura socială a societății, cât și fundamentul legislativ juridic al statului român.
Aminteam, într-un editorial de acum câteva zile, de faptul că sângele de pe pereții DNA, după apariția în presă a unor interceptări cu procurori corupți, se usucă, dar nu se șterge. Marile probleme ale DNA nu se rezolvă prin schimbarea șefului, ci prin profesionalizarea și verificarea continuă a procurorilor anti-corupție.
Decizia lui Tudorel Toader deschide un front mai larg, mult mai periculos: al războiului între români. Cum va prelua România, la 1 ianuarie 2019, președinția rotativă a UE? Cu o societate polarizată și dezbinată? Cu o justiție timorată și sub asediu? Viitorul sună sumbru.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).