Mergi direct la conținut »
Editorial de Claudiu Săftoiu. În al 21-lea rând –  la revedere, Tudorel Toader!
Ştiri Libertatea > Ştiri > Editorial de Claudiu Săftoiu. În al 21-lea rând – la revedere, Tudorel Toader!

Editorial de Claudiu Săftoiu. În al 21-lea rând – la revedere, Tudorel Toader!

Victoria tactică obținută de Laura Codruța Kovesi, împotriva lui Tudorel Toader, după avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicitării de revocare a procurorului șef al DNA de către ministrul de resort, separă definitiv apele dintre ministrul Justiției și corpul magistraților români. Scorul zdrobitor de 6 – 1, dat de Secția de procurori ai CSM și consemnat în actul de respingere a revocării șefei DNA, l-a lăsat pe Tudorel Toader în offside. Ministrul a fost singurul care și-a votat cererea de revocare. Înconjurat de profesioniști în legislație juridică, Toader a pierdut zdrobitor meciul cu Kovesi.

Tehnocrat vopsit în roșu, cu trandafir la rever

Este suficient să urmărim evoluția inițiativelor juridice ale ministrului Tudorel Toader, pentru a observa firul roșu care îi dirijează practic majoritatea deciziilor: slujirea cu ștaif a partidului care-i asigură spatele. Venit în fruntea ministerului Justiției, într-un moment când politicienii încasau ani grei de pușcărie, ori așteptau sentințe pentru dosare uriașe de corupție, după jongleriile făcute cu banul public, domnul Toader dovedit o apetență nesățioasă față de funcția politică cu care a fost blagoslovit. Plăcerea vizibilă de a se auzi vorbind, bucuria jucăușă cu care ține pe jar audiența, nonșalanța cu care abuzează de statutul de persoană publică protejată, ironiile, infatuarea, hachițele de vedetă tv dezvăluie un ministru mult prea cochet cu imaginea proprie și un îmbroboditor de mare clasă. Conferința de presă de peste o oră și jumătate, în care a croșetat argumente de talk-show cu panseuri personale, va marca pentru multă vreme opinia publică. Și va stabili o bornă a imposturii agresive, de la pupitrul de ministru, de care trebuie să se țină cont pe viitor.

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile
Recomandări

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile

 

Tudorel și-a făcut datoria ca mașină de zgomote a partidului de guvernământ

Tudorel Toader a bifat toate maneverele PSD-ALDE, de când a ajuns ministru: a justificat public OUG 13, a pus pe masa partidului modificările la legile Justiției, a livrat o cerere de revocare a procurorului șef anti-corupție, a eliberat mii de pușăriași, prin legea recursului compensatoriu. Paradoxal, zisul om de meserie s-a dovedit a fi un profesionist mai degrabă superficial, decât de profunzime, și un ministru pe ”genunche”, grăbit să dea bine la partid și mai ales seara, la televizor.

Problema ministrului Toader – legile Justiției, nu fărădelegile

Ministerul Public îl acuză pe Toader că nu și-a respectat obligația ”de a motiva temeinic solicitarea de revocare”, lucru de natură să creeze ”un precedent în privința interferenței politicului în activitatea sistemului judiciar”.”Forumul Judecătorilor”, cu cele 1000 de semnături ale magistraților care au criticat obstrucționismul inacceptabil al lui Tudorel Toader, s-a ridicat deja împotriva politizării actului de justiție. Ambasadori străini la București, eurodeputați din Parlamentul European, Comisia Europeană și președintele SUA – i-au solicitat  constant ministrului să fie cu legea, nu cu fărădelegea. Până acum, Tudorel Toader a demonstrat că problema României sunt legile ei. Drept pentru care le modifică.

Corespondență din Milano. Chinatown și-a închis magazinele, dar nu se teme de coronavirus
Recomandări

Corespondență din Milano. Chinatown și-a închis magazinele, dar nu se teme de coronavirus

 

Dar dacă problema României este chiar acest ministru al Justiției?


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).

Close
Închide
  Close