Mergi direct la conținut »
Editorial de Claudiu Săftoiu. Primul 10 Mai, fără Regele Mihai
Ştiri Libertatea > Ştiri > Editorial de Claudiu Săftoiu. Primul 10 Mai, fără Regele Mihai

Editorial de Claudiu Săftoiu. Primul 10 Mai, fără Regele Mihai

Ne vom obișnui cu plecarea la ceruri a Regelui Mihai I al României,  așa cum ne obișnuim cu toate bunele sau relele lumii. În anii din urmă, deși Majestatea Sa era suferindă și nu mai participa la Ziua Regalității, evenimentul îl avea în prim plan pe fostul Suveran. Cumva, istoria era încă prezentă printre noi, era tangibilă, făcea parte din avutul nostru național. Cine a participat la Garden Party-urile organizate de Casa Regală a României, de 10 mai, a putut simți atmosfera destinsă, bucuria de a fi parte, măcar pentru câteva ore, din trecutul atât de prețios al monarhiei românești, și atât de ignorat, vreme îndelungată. Pe măsură ce Regele Mihai I aduna ani, unicitatea fostului Suveran  - devenit cel mai în vârstă monarh european în viață - , îi lumina mai strălucitor aura regală. Bunul Rege Mihai I, chiar și prin absență, cataliza energiile monarhiste, crea o emulație demnă de laudă. În preajma Regelui, oamenii deveneau mai buni. Măcar pentru câteva ore.

10 mai – o zi a zidirii instituțiilor moderne, în România antebelică

Din 2015, ziua de 10 Mai a fost proclamată sărbătoare națională. Timp de 66 de ani, din 1881 până în 1947, această zi a fost, deopotrivă, Ziua Națională, dar și Ziua Regalității, a Monarhiei, ori a Dinastiei. ​Tot la 10 Mai 1866, Carol I a devenit domnitor al României și în 10 Mai 1877, Domnitorul Carol I proclama independența României față de Imperiul Otoman. În martie 1881, parlamentul a votat transformarea țării în regat, iar la data de 10 mai 1881, Principele Carol a fost încoronat rege al României. Nu este întâmplător faptul că 10 mai este ziua în care destinul poporul român a fost împletit cu destinul regimului monarhic. Cei 66 de ani de monarhie cu domnitor străin au fost o reală șansă pentru poporul român. Sunt anii în care au fost create instituțiile cele mai reprezentative ale statului român: sistemul de învățamânt la toate nivelurile, sistemul spitalicesc, infrastructura orașelor, demarararea construcțiilor moderne, de tip apusean, cum au fost marile spitale, universitățile, clădirile impresionante, precum Banca Națională a României, palatele regale, gările, liniile ferate, clădirile administrative, organizarea forțelor armate, a instituțiilor politice, încurajarea economiei libere, concurențiale. Anii monarhiei românești sunt anii cei mai valoroși a națiunii române, care au asigurat un salt modernizator neegalat de o altă epocă istorică.

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui
Recomandări

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui

 

Moștenirea Regelui Mihai I obligă – monarhia trebuie să rămână o alternativă pentru români

Odată cu moartea Regelui Mihai I al României, la 5 decembrie 2017, Casa Regală a României reîncepe lupta cu uitarea, cu nepăsarea, cu indiferența care se așterne inexorabil peste memoria concetățenilor. În absența Regelui – a cărui personalitate reprezenta un reper de noblețe, simplitate, blândețe și înțelepciune – urmașii acestuia sunt obligați să păstreze actual, valabil, oricând funcțional, modelul și exemplul social și politic al regimului monarhic. Este o datorie pe care o au de îndeplinit zi de zi, pentru țara românească, ca alternativă la actualul sistem politic constituțional. Sărbătoarea zilei de 10 mai poartă cu sine cel mai de preț dar: o viață exemplară, prin curaj, cumpătare, echilibru, iertare, dragoste de țară, de oameni și de Dumnezeu, purtată cu demnitate de Regele Mihai I al României. Tinerele generații au în fostul Rege modelul românului care și-a iubit țara și familia, și nu a renunțat niciodată la idealurile sale. Este modelul uman exemplar, demn de a fi așezat  la temelia unei Românii care poate renaște moral în orice moement. Începând chiar din ziua de 10 mai.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).

Close
Închide
  Close