Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Elena Udrea vrea schimbarea judecătorului ICCJ Ionuț Matei din dosarul Gala Bute

Elena Udrea vrea schimbarea judecătorului ICCJ Ionuț Matei din dosarul Gala Bute

Fostul ministru Elena Udrea vrea schimbarea judecătorului ICCJ Ionuț Matei din componența completului de judecată care dezbate în faza de apel dosarul Gala Bute.

De Cătălin Lupășteanu,

Mai precis, magistratul Ionuț Matei a intrat în componența completului de cinci judecători după ce unul dintre primii cinci judecători a fost schimbat.

Despre Ionuț Matei Elena Udrea afirmă cu frică în glas că magistratul ar fi fost dintre cei pretinși „dirijați” de fostul adjunct din SRI Florian Coldea.

„Noutatea este că mi s-a schimbat completul de judecată. La fond am cerut expertiză pentru că fapta de abuz în serviciu de care sunt eu acuzată în Gala Bute presupune un prejudiciu. Deci fără prejudiciu nu sunt fapte. Chiar și fără această sancțiune, ca să fiu acuzată de abuz în serviciu”, a spus fostul demnitar la plecarea de la ICCJ.

Judecătorul SRI-ului

„Judecătorul care a făcut opinie separată a fost schimbată cu Ionuț Matei. Este una dintre judecătoarele corecte ale ICCJ iar dânsa a fost înlocuită, surpriză, cu Ionuț Matei”, a mai afirmat Udrea.

Ionuț Matei a fost vicepreședintele ICCJ pe vremea doamnei președinte Livia Doina Stanciu.

Dar despre dânsul eu am declarat în audierea de la comisia SRI, referitoare la modul de numire în anumite funcții a unor procurori și judecători cu susținerea SRI, am declarat explicit despre domnul Ionuț Matei că a fost numit la propunerea și cu recomandarea domnului Florian Coldea, adjunct SRI la acea vreme, lucru pe care domnu Coldea mi l-a spus chiar mie.

În procesul de schimbare din 2013 al conducerii ICCJ s-a pus problema ca doamna Aida Popa să fie schimbată din funcționat de adjunct iar în locul ei domnul Coldea a propus să vină Ionuț Matei pe care l-a definit ca fiind «omul nostru», adică al dânsului, nu al meu”, a explicat Udrea.

Ea arată că din punctul său de vedere la acest moment nu se poate bucura de dreptul la un procers echitabil astfel că la următorul termen va cere recuzarea magistratului.

Totodată ea susține că va face demersurile prin care audierile de la Comisia SRI să devină publice.

„Sunt și alte persoane care știu exact cum a ajuns Ionuț Matei și susținerea cui a fost numit. Sunt alte persoane și la Comisia SRI să știe acest lucru”, a întărit Udrea.

Judecătorul care condamnă corupția

Ionuț Matei este judecătorul ICCJ care a decis pentru prima oară trimiterea lui Adrian Năstase pentru doi ani de zile în spatele gratiilor pentru fapte de corupție în dosarul Trofeul Calității, decizia sa fiind confirmată de instanța superioară.

Același magistrat i-a mai trimis fără drept de apel după gratii pe fostul ministru al Internelor Gabriel Berca, pe Gregorian Bivolaru, achitat anterior de două instanțe, Adrian Severin, fostul europarlamentar care confunda faptele de trafic de influență cu cele de lobby în Prlamentul European.

Tot Matei a stabilit și o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare în cazul lui Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian.

O achitare remarcabilă a magistratului Matei este cea a fostului ministru al Muncii Paul Păcuraru.

Citește și Guvernul Dăncilă, în fața Parlamentului pentru votul de învestitură; Aleșii, chemați din vacanța parlamentară pentru a pune noul Executiv