Mergi direct la conținut »
Când poți să-ți faci pașaport fără să stai la coadă. Vara e ”omor” la ghișee, joia și vinerea după prânz e lejer
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

EXCLUSIV / Când poți să-ți faci pașaport fără să stai la coadă. Vara e ”omor” la ghișee, joia și vinerea după prânz e lejer

De Cristian Burcioiu,

Vara care a trecut a fost una de coșmar pentru românii care au vrut să-și facă un pașaport. Cozi interminabile, nervi și de o parte, și de alta a ghișeelor supraaglomerate. Finalul a fost, până la urmă, unul fericit. Șefii “Internelor” au bătut palma cu reprezentanții unei organizații turcești și au obținut într-un mall din sectorul 6 al Capitalei un sediu modern, spațios, cu o mare capacitate de procesare a documentelor. Reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) oferă românilor câteva ponturi pentru a “fenta” o posibilă aglomerație la ghișee. Iată care sunt lunile, zilele și chiar intervalele orare în care vă puteți duce să solicitați eliberarea unui document turistic de călătorie. Temporar sau electronic.

Ad placeholder

După un sezon estival nebun, valul cel mare a trecut și lucrurile par să se fi așezat la Pașapoarte. Șefi ai “Internelor” vorbesc de o scădere semnificativă a cererilor de eliberare a documentelor de călătorie chiar și cu 50 la sută față de perioadele anterioare! De aceea, pentru că ne aflăm într-un sezon mort, acum ar fi momentul pentru depunerea documentației necesare obținerii unui nou pașaport.

“Este toamnă și în această perioadă numărul de solicitări scade semnificativ. În  ultimele zile, numărul solicitărilor a scăzut cu aproximativ 50%. Chiar recomandăm ca în această perioadă doritorii de documente de călătorie să apeleze cu încredere la serviciile publice de depunere acte pentru eliberarea pașapoartelor. În plus, să verifice din timp valabilitatea pașaportului pentru a preîntâmpina supraaglomerarea la ghișee din perioada sărbătorilor de iarnă, care este foarte aproape ”, ne-au explicat reprezentanți din MAI.

Joi și vineri după prânz nu sunt cozi la Pașapoarte. Lunile de vară sunt un calvar și trebuie evitate

Și, ca să fie cât mai exacți, reprezentanții “Internelor” vin în sprijinul românilor cu ponturi bine documentate care să-i ferească de posibile aglomerații la ghișee. Cu alte cuvinte,  ne spun, în cele mai mici amănunte, când să cerem eliberarea unui document de călătorie. Fie el temporar sau electronic.

“Noi dorim să oferim servicii de calitate pe durata întregului an. Lunile septembrie, octombrie, noiembrie, dar și ianuarie, februarie, martie aprilie și mai sunt cele mai indicate pentru prezentarea la ghișee. Pe parcursul săptămânii, zilele în care se constată cel mai scăzut flux de solicitări sunt joi și vineri. Sunt de evitat lunile de vară – iunie, iulie și august -, zilele de început de săptămână, dar și prima parte a zilelor. Ghișeele se aglomerează în prima parte a săptămânii așa cum se aglomerează în prima parte a fiecărei zile”, au adăugat aceleași surse.

Se poate face un pașaport nou chiar dacă documentul vechi de călătorie nu a expirat

Foarte importantă este și verificarea din timp a valabilității pașaportului pentru ca titularul să nu fie nevoit să alerge în ultima clipă de la un ghișeu la altul pentru obținerea unuia nou. În acest context este bine de știut că nu trebuie așteptată expirarea documentului pentru a fi reînnoit.

“Populația trebuie să știe că pașaportul poate fi solicitat oricând, chiar și înainte de expirare. Putem cere un nou pașaport înainte de expirarea celui deținut cu posibilitatea neanulării acestuia din urmă până la eliberarea celui nou. Acest lucru se poate face la cel mai apropiat serviciu de pașapoarte, indiferent de domiciliu. Ridicarea pașaportului electronic se poate face prin opțiunea exprimată în momentul formulării cererii, indiferent de locul depunerii acesteia. Pașaportul electronic poate fi livrat la orice serviciu de pașapoarte din țară și oficiu consular din străinătate. Există și posibilitatea expedierii documentului prin curierat la domiciliul titularului, care va suporta cheltuielile de expediție. Orice sugestie, orice problemă poate fi sesizată pe pagina www.pasapoarte.mai.gov.ro, la secțiunea «Contact»”, au conchis reprezentanți ai MAI.

Ad placeholder
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Horoscop 2 iulie 2020. Săgetătorii se confruntă cu chestiuni financiare arzătoare ce pot fi amânate
HOROSCOP
Horoscop 2 iulie 2020. Săgetătorii se confruntă cu chestiuni financiare arzătoare ce pot fi amânate
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close