Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV / Ce spune DIICOT despre transferul dosarului Plahotniuc în Republica Moldova
Ştiri Libertatea > Ştiri > EXCLUSIV / Ce spune DIICOT despre transferul dosarului Plahotniuc în Republica Moldova

EXCLUSIV / Ce spune DIICOT despre transferul dosarului Plahotniuc în Republica Moldova

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat pentru Libertatea că anchetatorii români au făcut către omologii de la Chişinău o cerere de transferare a dosarului în care este cercetat oligarhul Vlad Plahotniuc. Şeful Partidului Democrat din Republica Moldova este investigat pentru şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional. Plahotniuc are cetăţenie română din 2001, sub numele de Vlad Ulnici.

,,Deocamdată nu [a fost mutat dosarul]. Este o cerere pe rol de transfer de proceduri. Este una dintre zecile de cereri de transfer de proceduri anuale pe care le face DIICOT-ul.  Cert este că persoanele care au făcut reclamaţia, cele reclamate şi faptele săvârşite sunt toate în Republica Moldova. Dacă n-am face asta ar trebui să facem o comisie rogatorie, iar actele s-au efectuat, de asemenea, tot în Republica Moldova, deci nu ar fi mare diferenţă”, a declarat Daniel Horodniceanu pentru Libertatea.

Procurorii lucrează la dosar din aprilie 2017 după o plângere făcută de cetăţeanul ruso-moldovean Veaceslav Platon, fost parlamentar la Chişinău şi apropiat al fostului premier Vlad Filat, acum în detenţie, conform g4media.ro. Tot anul trecut a fost începută urmărirea penală in rem.

Platon, condamnat la 18 ani de detenţie pentru spălare de bani în cazul “the Russian Laundromat” (maşina de spălat bani rusească), a reclamat autorităţilor române că Vladimir Plahotniuc l-ar fi înşelat şi deposedat de acţiuni la bănci şi companii de asigurare din Republica Moldova: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering. El s-a plâns procurorilor români că Vladimir Plahotniuc ar fi pus la cale un “take over” al afacerilor sale prin intermediul autorităţilor din Republica Moldova – Banca Centrală de la Chişinău şi organele de procuratură.

Citeşte şi: INTERVIU / Daniel Horodniceanu, şeful DIICOT: ,,În lipsa argumentelor, am putea discuta despre o preluare politică forţată a DIICOT”

Close
Închide
  Close