Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV / Cum au ajuns românii să-și facă pașaport la mall. ”Internele” au primit cadou 1250 mp
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

EXCLUSIV / Cum au ajuns românii să-și facă pașaport la mall. ”Internele” au primit cadou 1250 mp

Până mai ieri, la mall mergeai să bei o cafea, să vezi un film, pentru o sesiune de cumpărături sau pur și simplu pentru o plimbare deconectantă cu prietenii. Acum însă, în premieră națională, românii vor merge la mall și pentru a-și face... pașaport! O înțelegere între administratorii turci ai unui complex comercial din Capitală, ai unei asociații turce de cooperare, Prefectura Capitalei și Ministerul de Interne s-a finalizat cu obținerea unui uriaș spațiu în care se eliberează respectivul act de călătorie. Loc primit cadou pentru pentru care “Internele” nu plătesc nici măcar un cent chirie! 

De Cristian Burcioiu,

Cum s-a ajuns ca Serviciul Pașapoarte să dețină un spațiu generos, modern, scăldat în lumină și extrem de bine ventilat artificial în ditamai mall-ul unde chiriile sunt înrobitoare? Un loc de 1.250 mp, compartimentat pentru lucrul individual cu publicul, cu 20 de ghișee și sisteme civilizate de avertizare, sonore și vizuale, prin care solicitanților de pașaport li se comunică numărul bonului de ordine care urmează să fie preluat. Plus un altul de 16 mp aflat la nivelul -1 al centrului comercial unde se încasează taxele aferente actului de călătorie.

Sistemele de ordonare și  informare a cetățenilor, dar și echipamentele de monitorizare au fost tot cadou

“Poate părea surprinzător, dar Ministerul de Interne nu plătește nici măcar un leu pentru chiria celor două spații (n.r. – cel de la etaj de 1.250 mp, unde se procesează cererile și se eliberează documentele și cel de la nivelul -1, de 16 mp, unde se plătesc taxele). Este o înțelegere între administrațorii turci ai complexului comercial, ai unei agenții turce de cooperare, MAI și Prefectură care s-a finalizat cu cedarea celor două spații. Este vorba de un contract de comodat care a fost semnat la data de 22 aprilie 2017. Sistemele de ordonare și informare a cetățenilor, inclusiv  cel de monitorizare cu camere video, au fost realizate de centrul comercial. “Internele” vor plăti doar ce vor consuma, adică lumină, apă și căldură când  fi cazul…”, ne-au dezvăluit surse din cadrul Ministerului de Interne.

Cum au ajuns românii să-și facă pașaport la mall. ”Internele” au primit cadou uriașul spațiu pe care l-au transformat în ghișee de lucru cu publicul

La Biroul ”Plăti taxe”, de la nivelul -1 al mall-ului, oamenii au format cozi încă din zorii zilei însă lucrurile au mers bine și s-a evitat aglomerația

Ministerul de Interne nu scoate nici un leu din pungă pentru uriașul spațiu din mall pe care l-a primit de la turci

Istoria obținerii acestui spațiu de la etajul doi al unui mall din sectorul 6 și-a scris ultima filă zilele trecute când, din cauza umilințelor îndurate de sute de români care s-au călcat în picioare pentru un pașaport, a fost urgentată obținerea spațiului și reamenajarea lui pentru destinația în discuție. Și astfel, în premieră națională, românii își pot face de-acum pașapoartele la mall.

 “De la sfârșitul lui 2016, de prin octombrie-noiembrie, am tot căutat un spațiu care să întrunească toate condițiile. Din cauza celor întâmplate la sediile din Pipera și din Amzei, unde timpii de așteptare și aglomerația au depășit orice închipuire, lucrurile s-au mișcat mult repede și am dat în folosință respectivul spațiu din mall”, au adăugat aceleași surse.  

Vizită de lucru de trei minute a premierului Tudose

Ieri, în mai puțin de două ore de la inaugurare, la noul sediu de eliberare a pașapoartelor din mall fuseseră procesate aproape 200 de cereri. E vorba atât de solicitări pentru pașapoarte simple electronice, care se eliberează în 14 zile, cât și de acte de călătorie temporare  în posesia cărora se poate intra după numai două ore de la procesarea documentelor.

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

Ca să se asigure că totul merge strună la mall, premierul Mihai Tudose a dat o raită printre ghișee, cu tot cu bodyguarzii care-l însoțeau. La finalul vizitei de lucru de trei minute în care a mai schimbat și câte o vorbă cu lumea care se afla în așteptare, primul ministru  s-a declarat mulțumit de realizarea “Internelor” care și-au “tras” sediu la mall.

Fotografii: Cristian Burcioiu


Citește și: Transformarea uimitoare a lui Florin Birică, primul câștigător “Dansez pentru tine”. Cum arată acum partenerul Andrei

Close
Închide
  Close