pompierul nicolae trandafir (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Când Saddam Hussein a fost scos din Kuweitul pe care îl invadase a lăsat în urma sa un dezastru natural cum rar poate fi produs de mâna unui singur om. Peste șapte sute de sonde, mai exact 727 de guri incandescente care fără încetare scuipau fum, foc și gaze fuseseră aruncate în aer și incendiate de liderul irakian la finele unei campanii militare în care a fost nevoit să-și retragă trupele de ocupație. Când autoritățile locale au sprijin internațional, printre cei care au răspuns ”prezent” s-a aflat și România. Alături de specialiștii în petrol și gaze trimiși acolo de statul român s-au aflat și 11 pompieri selecționați pe ”sprânceană” să se arunce în lupta flăcările.

Din România au fost aleși 11 pompieri despre care kuweitienii nu au știut nici un moment că sunt militari

Printre cei care au ajuns în iadul kuweitian s-a numărat și plt.adj.șef Nicolae Trandafir, la vremea aceea un tânăr pompier cu doar șase ani de experiență, dar cu o pregătire deosebită dublată de un curaj nebunesc.

Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”
Recomandări
Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”

”În 1991 s-a format o echipă din 11 persoane selecționate din toată țara. Am dat niște probe, niște teste, am fost verificați pentru a merge în Kuweit la stingerea sondelor incendiate în  urma conflictului dintre Irak și Kuweit. Printre toate echipele din toată lumea am fost și noi, românii, selecționați. Dar, fiind după război, nu s-a vrut că în Kuweit să se știe că suntem pompieri militari. Am fost băgați în echipa de petroliști, fără să știe cineva că suntem pompieri militari. Cred că dacă s-ar fi știut nu am fi fost primiți acolo”, își începe plt.adj. Nicolae Trandafir povestea aventurii în Kuweit.

În Kuweit, soarele nu mai era pe cer de câteva luni din cauza sutelor de sonde care ardeau neîncetat în deșert

Când pregătirea fizică și de specialitate au fost încheiate, când documentele au fost gata și când echipamentul care urma să fie folosit la stingerea sondelor incendiate în deșertul El Kuweit a fost verificat până la ultimul șurub, cei 11 pompieri militari au fost îmbarcați într-un avion și trimiși în misiune. Mastodonții în burțile cărora puteau să intre până la 20 de tone de apă, mașini pe care aveau să le stăpânească în deșertul de foc, dar și alte utilaje au ajuns în Kuweit pe mare, cu vapoarele.

Amenințarea unui general rus: „Lovim ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, dacă Ucrainei i se va permite să tragă rachete cu rază lungă”
Recomandări
Amenințarea unui general rus: „Lovim ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, dacă Ucrainei i se va permite să tragă rachete cu rază lungă”

Impactul cu epicentrul dezastrului lăsat în urmă de Saddam a fost unul pe care nea Trandafir nu-l va putea uita niciodată. Tot ce văzuse și trăise în cei șase ani de când era pompier, și mai apoi toate incendiile pe care avea să le stingă în cariera sa nu s-au putut compara cu vâlvătăile uriașe cu care urma să lupte acolo, în deșertul kuweitian.

::placeholdeR–>

Ziua stingeau sondele incendiate, noaptea încărcau mașinile de luptă cu substanțe stingătoare

Chiar de a doua de când au pus piciorul pe pământ kuweitian, ”salamandrele” din România s-au apucat de treabă. Au inspectat zona care le-a fost repartizată, au făcut calcule împreună cu specialiștii în petrol și gaze și au decis cum să atace fiecare sondă care scuipa foc chiar și la o 50 de metri înălțime.