De Răzvan Luțac,

Echipa de investigații Libertatea & GSP a publicat în 2016 trei cazuri de bebeluși morți la Spitalul din Suceava după ce au contactat piocianic, germenele unei infecții nosocomiale multirezistent la antibiotice. În februarie se împlinesc patru ani de la primul dintre decesele care au tulburat orașul.

  • În ianuarie 2019, echipa de investigații Libertatea & GSP a aflat că oamenii legii nici măcar nu ceruseră expertiza medico-legală. 
  • În februarie 2019, părinții unuia dintre copii au pierdut procesul pentru tergiversarea cauzei și au plătit cheltuielile de judecată!.
  • Tot în ianuarie Parchetul anunța că dosarul va fi soluționat în 2019: “„expertizele vor fi ultimele activități impuse de specificul și natura cauzei, urmând ca, după definitivarea acestora, dosarul să fie soluționat procedural în cursul acestui an”.

Acum, la final de an, familia Manea, una dintre cele trei care au pierdut un nou-născut la Suceava, a aflat, de la Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, că expertiza medico-legală, solicitată încă din martie la IML Iași,  nu este încă gata.

La data de 18 martie 2019 a fost dispusă efectuarea unei expertize medico-legale de către specialiști din cadrul Institutului de Medicină Legală din Iași (…) Până la data prezentei adrese Institutul de Medicină Legală Iași nu a depus raportul de experiză

Poliția Suceava către familia Manea:

Nimeni din spital n-a fost încă audiat, deși, în februarie, se împlinesc patru ani de la decesul primului copil, Vasile Emilian Haidamac, cel care a trăit doar 27 de ore.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Cum au murit copiii în 2016

Toți cei trei copii s-au născut în același loc și au decedat după maximum două săptămâni, din aceeași cauză. Un singur lucru a fost diferit, modul în care părinții au aflat că micuții s-au infectat: fie „mama era infectată deja”, fie infecțiile nu existau, fie au fost amenințați cu datul în judecată pentru hărțuirea spitalului.

Cei trei bebeluși care au murit: 

  • Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore) 
  • Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile) 
  • Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile)

După articolele apărute în presă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis un dosar, iar Avocatul Poporului s-a autosesizat.

Citeşte şi:

Trei bebeluși decedați cu infecție intraspitalicească la Suceava, în 2016, și un dosar peste care s-a lăsat tăcerea. Nici măcar expertiză medico-legală în 2 ani și jumătate! Răspunsul incredibil al procurorilor

Dosarul bebelușilor morți din cauza infecției la Suceava. Nimeni din spital nu a fost audiat în trei ani!

Supraviețuitor al Holocaustului, Leonard Zaicescu își povestește viața, spaimele și speranțele pentru cititorii Libertatea: „E posibil să rămâi om și în condiții imposibile!”

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate