Articol de Mihai Niculescu,

FSANP precizează într-un comunicat că problema esențială a acordării permisiilor de ieșire din penitenciar pentru Cristian Borcea este legată de interdicția legală de a acorda această permisiune de ieșire din penitenciar unui deținut care este cercetat sau urmărit penal ori are pe rolul organelor judiciare alte cauze.

Pe perioada detenției (martie 2014-iulie 2018), Borcea a fost implicat în 3 dosare penale 6536/2/2008, 375/P/2017 și 806/2/2016 având pe rând calitatea de suspect, învinuit, respectiv inculpat, iar date referitoare la această există la dosarul de penitenciar, acesta fiind citat și prezentat la organele judiciare, arată ziare.com.

Borcea a făcut cât 300 deținuți la un loc

Conform evidențelor, Borcea ar fi acumulat în cei 4 ani executați 2.378 de credite, cam cât ar fi putut acumula 300 de deținuți la un loc. Pe baza acestor credite el ar fi beneficiat de 20 de recompense cu suplimentarea drepturilor la pachet și vizită și 17 permisiuni de ieșire din penitenciar (dintre care 10 în ultimele 12 luni calendaristice).

„Niciun deținut din sistemul penitenciar nu a beneficiat de un asemenea număr de recompense”, acuză FSANP.

Gardienii arată că din documentele pe care le vor pune la dispoziția DNA și care au stat la baza acordării acestor credite reiese că Borcea s-ar fi aflat de extrem de multe ori în situația în care „lucra necalificat în timp ce făcea cursuri de calificare și se școlariza primar, participând simultan la activități sportive ori dezbateri sau recenzii de carte, deși suferea de nu mai puțin de 12 afecțiuni medicale și a fost clasat ca fiind apt pentru munci ușoare”.

„Suspicionam, deci, un volum imens de înregistrări contradictorii și în fals”, acuza FSANP.

Astfel, Borcea ar figura în evidențe cu luni în care ar fi lucrat câte 30 de zile (ianuarie, iunie 2018) și chiar 33 de zile (martie 2018), excluzând celelalte activități pe care cei care i-au acordat creditele pretind că le-ar fi făcut, în condițiile în care, în acele luni, ar fi avut câte 5-7 zile de permisie de ieșire din penitenciar.

„De altfel, în ultimele 12 luni, media numărului de zile lucrate este de 28 în condițiile în care aproape în fiecare luna a beneficiat de acele 5-7 zile de permisie”.

Borcea, școlit la geografie și istorie, dar și autor de lucrări. Nu-și mai aduce aminte insă ce a scris

În acești 4 ani de detenție, Borcea a participat pe hârtie la peste 140 de programe și activități educaționale, primind credite pentru participarea la enorm de multe dezbateri, câteva redactări de reviste, ceva recenzii de carte și foarte multe concursuri tematice.

„Nu a făcut cursuri de calificare, a absolvit în schimb module de școlarizare pentru adulți (geografie și istorie) . În medie, ceilalți deținuți participă la 9-12 astfel de programe și activități educaționale într-un an, dacă au timp și nefiind la muncă”, mai arată FSANP.

Cristian Borcea a mai scris și două așa-zise lucrări științifice pentru care a primit și zile câștig și credite, una dintre acestea în doar 4 zile conform informațiilor pe care le deținem.

„Deși sunt destule neclarități în legătură cu aceste opere, iar autorul nu-și poate aminti exact la ce se referă, deținutul și-a primit recompensele”, precizează sindicaliștii din sistemul penitenciar.

Aplicația informatică dă erori numai la el

În mod surprinzător, susține FSANP, aplicația de evidență a recompenselor are un mare gol în ceea ce privește corespondența dintre activitățile desfășurate de Borcea și creditele primite, sistemul fiind în imposibilitatea de a înregistra automat activități care se suprapun.

„La ceilalți deținuți nu sunt astfel de probleme, anchetatorii vor trebui să lămurească misterul”, nu-și explică ce s-a întâmplat, de fapt, sindicaliștii.

Potrivit acestora, există, așadar, suspiciunea rezonabilă a înregistrării unor activități fictive, lucru de altfel constatat și de către Administrația Națională a Penitenciarelor prin rapoarte de control precum cel cu numărul 67285/30 decembrie 2015.

Cristi Borcea s-a eliberat condiționat din penitenciar pe 2 iulie, în urma unei decizii a Tribunalului Ilfov. El a fost condamnat definitiv, în anul 2014, de Curtea de Apel București, la șase ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul „Transferurilor de jucători”.


Bătălia din PSD. Gabriela Firea și lista ”nefăcutelor” PMB – cât de necesar era Guvernul?