Potrivit ultimului bilanț contabil publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, aferent anului 2023, societatea a avut o cifră de afaceri de aproape 92 de milioane de lei și un profit net de circa 570.000 de lei.
La finalul anului trecut, Total Business Land SRL avea 773 de angajați, în peste 20 de puncte de lucru aflate în mai multe județe. Analiza bilanțurilor contabile din ultimii ani surprinde prin dublarea cifrei de afaceri, de la un an la altul: 13,4 milioane de lei în 2020, 24,1 milioane de lei în 2021, 49,4 milioane de lei în 2022, când s-a înregistrat și recordul de profit: 10,8 milioane de lei. Banii au fost obținuți aproape exclusiv din contracte cu instituții sau companii ale statului.
Legătura cu proiectul Roșia Montană
Decizia privind intrarea în insolvență a fost pronunțată în 11 aprilie 2024, la doar o lună de la data la care Tribunalul Arbitral al ICSID a pronunțat hotărârea favorabilă României în procesul intentat de compania canadiană Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC SA.
România are de recuperat de la Gabriel Resources aproape 10 milioane de dolari în urma litigiului legat de Roșia Montană. Administratorii RMGC sunt trei români: Dragoș Tănase, George Bogdan Petrescu și Nicolae Gruia Suciu.
Toți trei sunt asociați în firma Total Business Land SRL alături de alte persoane care au avut legături cu RMGC: Nicolae Horea Avram, Adrian Glogor, Elena Aurelia Lorincz, Cezar Ilie Marin și Marius Traian Todor. Ultimul este administratorul Total Business Land SRL.
Firma a fost înființată în 2015, la Alba Iulia, și se ocupă cu „Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”. Practic, societatea și-a început activitatea în 2018, când a câștigat și primele contracte cu statul, respectiv cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Potrivit unei investigații anterioare a ziarului Libertatea, Total Business Land SRL a încheiat în ultimii ani peste 100 de contracte cu ANCPI, cu valori cuprinse între 300.000 și 2,5 milioane de lei. Alte contracte au fost încheiate cu Transgaz (contract de 60 de milioane de lei), CNAIR (mai multe contracte cu valori între 600.000 și un milion de lei), Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și zeci de primării.
Contractele derulate cu administrațiile locale se referă la cadastrarea gratuită a imobilelor, activitate finanțată din fonduri europene.
Credite mari acordate de CEC Bank
Creditorul principal al firmei este CEC Bank, care a și înregistrat la instanță o cerere pentru declanșarea insolvenței. Banca de stat are de recuperat credite totale în valoare de 38 de milioane de lei.
În 8 aprilie 2024, administratorii Total Business Land au cerut, la rândul lor, insolvența, iar cererea băncii a fost calificată drept cerere de creanță. Potrivit deciziei Tribunalului Alba, din 11 aprilie 2024, societatea se afla la momentul deschiderii procedurii generale a insolvenței „în încetare de plăți”.
Unul dintre motivele invocate de reprezentanții firmei a fost că în 2023 au crescut semnificativ cheltuielile operaționale, în contextul contractelor derulate cu ANCPI, suma depășind cu peste 33 de milioane de lei valoarea veniturilor facturate. De asemenea, s-a mai susținut că tot anul trecut nu s-au realizat venituri de 41 de milioane de lei reprezentând servicii și lucrări nerecepționate din motive diferite de către partenerii contractuali.
„Pentru a compensa acest decalaj semnificativ între venituri și cheltuieli s-au contractat credite și linii de credit în valoare semnificativă, la care se adaugă și creditele anterioare anului 2023”, au mai susținut reprezentanții companiei. Lista creditorilor cuprindea, la data deciziei instanței, datorii totale de 95,5 milioane de lei și lichidități bănești disponibile de doar 1,4 milioane de lei.
Administratorii au mai susținut că vor să pună în aplicare un plan de reorganizare a activității, având în vedere că societatea „are în derulare aproximativ 500 de contracte având ca obiect prestări de servicii și lucrări, iar valoarea cumulată a serviciilor și lucrărilor rămase a fi decontate este de aproximativ 286 de milioane de lei”.
RMGC, creditor la TBL
Până în prezent, au depus cereri de creanță 43 de persoane juridice și două instituții: Primăria Alba Iulia și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Pe lista creditorilor apare și RMGC SA. Gabriel Resources, acționarul principal al companiei miniere cu sediul în județul Alba, a creditat, în 2018, societatea Total Business Land cu 900.000 de dolari. În martie 2023, valoarea datoriei ajunsese la 500.000 de dolari. Informația apare în comunicările din iunie 2022 și iunie 2023, transmise acționarilor, înainte de adunările generale anuale.
„În iunie 2018, societatea Gabriel Resources a încheiat un acord de împrumut cu SC Total Business Land SRL (TBL), o societate românească cu răspundere limitată controlată de actuali și foști angajați ai filialei Gabriel, RMGC. Societatea a fost de acord să împrumute în total 0,9 milioane de dolari către TBL.
Împrumutul este rambursabil în 2028, generează o dobândă la o rată de 1% pe an și este garantat printr-o ipotecă asupra anumitor active ale împrumutatului și prin garanții personale în favoarea companiei de către directorii TBL. Dl. Tănase (Dragoș Tănase – n.r.) deține 20% din capitalul social al TBL.
Până în februarie 2019, TBL a utilizat întreaga facilitate de 0,9 milioane de dolari. În septembrie 2020, suma de 0,1 milioane de dolari din împrumut a fost ștearsă, iar anumite garanții personale aferente au fost eliberate, ca parte a acordului de concediere cu anumiți angajați RMGC. În 2019, 2020, 2021, 2022 și 2023 s-au primit plăți parțiale ale principalului din împrumut. Soldul împrumutului la 31 martie 2023 era de 0,5 milioane de dolari”, se precizează în informarea adresată acționarilor Gabriel Resources.
Tribunalul Alba va verifica dosarul privind insolvența firmei directorilor de la RMGC în 27 iunie 2024.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
radutatii • 29.05.2024, 20:26
Dacă nu le-a reușit tunul cu Roșia Montană, normal că dau faliment. Nu știu sa facă afaceri reală, știu doar să dea tzepe statului.
eu_L • 29.05.2024, 20:34
Zhv123 • 29.05.2024, 17:25
Este doar un paravan de a suge bani 💰💸 din avuția națională!
Baietii destepti de Alba. Cum nu se putea trai fara expertiza si consultanta lor, care valoreaza ei milioane de euro...cat sunt ei de necesari si pretiosi. In cazuri de genul ar trebui luati la intrebari factorii de decizie din institutii publice ce au sarit ca mustele la *** in contracte fantoma cu smecheri din astia la costum. Sa-si ia si ei partea desigur.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.