LIBERTATEA TE AJUTĂ: Fondurile asociației de proprietari, prevăzute de noua lege care reglementează activitatea acestor asociații

Business people discussing the charts and graphs showing the results of their successful teamwork

Am citit în Libertatea că noua lege a asociațiilor de proprietari face distincție între fondul de reparații și fondul de rulment. Vă rugăm să ne spuneți cum se constituie fondurile asociației de proprietari, potrivit noii legi. (Alecu Florian, București).

RĂSPUNS: Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 660 și se va aplica din 28 septembrie 2018. Și, într-adevăr, noua lege prevede constituirea a două categorii de fonduri, fiecare cu destinație specifică, și anume, fondul de reparații și fondul de rulment. Primul este folosit în scopul reparației și îmbunătățirii spațiilor comune (reabilitarea termică, creșterea calității arhitecturale a construcțiilor etc.). Acesta are caracter anual, dar se va alimenta lunar. Fondul de rulment este constituit în scopul asigurării plăților curente. Spre deosebire de fondul de reparații, acesta va fi constituit lunar. Totuși, va exista posibilitatea pentru proprietari să aprobe și existența unor fonduri speciale, făcând parte din fondurile asociației de proprietari. Pentru fiecare dintre aceste fonduri se va elibera chitanță nominală separată, (spre deosebire de legea actuală, unde trebuie eliberată chitanță separată doar pentru fondul de rulment). Persoana care va organiza și conduce contabilitatea asociației de proprietari va fi administratorul. Tot din aceată lună, orice sumă încasată va trebui depusă într-un cont bancar. Legea se va aplica tuturor imobilelor formate din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe și spaţii cu altă destinaţie. Sunt stabilite condiţii clare pentru folosinţa, modificarea şi întreţinerea locuinţei, normele de conduită în cadrul condominiului sau principiile de stabilire a cotelor de proprietate comună asupra imobilului ș.a.m.d.

Citește și: Proprietarii de locuinţe au obligații mai dure. Pentru ce poți lua amendă

Mai multe articole