LIBERTATEA TE AJUTĂ: Geamurile fumurii ale autoturismului trebuie să fie certificate de RAR?

car parking with side rear-view mirror closed for safety

Vă rugăm să ne spuneți dacă este adevărat că geamurile fumurii ale autoturismului trebuie să fie certificate și omologate de Registrul Auto Român (Neculae Vlad, Oradea)

RĂSPUNS. Este adevărat. Aplicarea foliilor de protecție pe geamurile mașinii nu se poate face oricum și oriunde, nerespectarea condițiilor prevăzute de lege pentru această operațiune fiind sancționată cu amendă și ridicarea certificatului de înmatriculare a autovehiculului. Așadar, foliile de protecţie aplicate pe geamurile mașinii trebuie să fie certificate şi marcate corespunzător, iar aplicarea acestora este permisă numai în atelierele autorizate, care trebuie să elibereze un document privind certificatul de conformitate, precum şi licenţa emisă de Organismul de Certificare- Produse al Registrului Auto Român(RAR). La inspecţia tehnică periodică, se verifică eticheta ce conţine marca de omologare a geamului precum şi gradul de transparentă. Potrivit reglementărilor UE, marca de omologare atestă faptul că, transparenţa este de min. 75% la parbriz şi min. 70% la lunetă şi la geamurile laterale. Lista de ateliere autorizate o găsiţi la sediile R.A.R. sau pe internet la adresa https://www.rarom.ro.

Citește și: Amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate în 15 zile lucrătoare. Sancțiunile nu vor mai putea fi achitate direct la polițist

Mai multe articole