Mergi direct la conținut »
Ghidul alegerilor prezidențiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul din 10 noiembrie
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Ghidul alegerilor prezidențiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul din 10 noiembrie

Ghidul alegerilor prezidențiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul din 10 noiembrie

Primul tur al alegerilor prezidențiale începe pe 10 noiembrie în țară, românii din diaspora votând deja de două zile. trei zile pentru a-și exprima opțiunea, 8, 9 și 10 noiembrie.

De Andreea Radu,

Cuprinsul articolului:

Programul secțiilor de votare din România

Alegerile prezidențiale, în cadrul cărora se va alege viitorul președinte al României au loc în data de 10 noiembrie 2019. Dacă niciunul dintre candidați nu reușește să obțină peste 50% dintre voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente, pe data de 24 noiembrie 2019 se va organiza al doilea tur de scrutin.

Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică dimineață la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00.

Votul din diaspora se desfășoară pe parcursul a trei zile, vineri 8 noiembrie, sâmbătă 9 noiembrie și duminică 10 noiembrie.

Vezi AICI cum au votat românii din diaspora.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.

Cine candidează la alegerile prezidențiale din 2019

Biroul Electoral Central a validat candidaturile a 14 persoane la alegerile prezidențiale din 2019, două dintre ele fiind candidaturi independente (Bogdan Stanoevici și Alexandru Cumpănașu).

Pe lângă figuri proeminente ale politicii, precum președintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă, în cursă au intrat și persoane foarte puțin cunoscute până acum, precum John-Ion Banu sau Sebastian Popescu.

Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2019:

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore”
Recomandări

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore”

 

Cum arată buletinul de vot duminică

Model buletin vot prezidențiale 2019
Model buletin vot prezidențiale 2019

Cum se votează la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019

Românii care au împlinit vârsta de 18 ani inclusiv în ziua alegerilor, au dreptul la vot. Cei care merg să voteze, pot face acest lucru doar pe baza cărții de identitate, a cărții de identitate provizorie, a buletinului de identitate, a pașaportului diplomatic, pașaportului de serviciu sau în cazul elevilor din școlile militare, a carnetului de serviciu militar.

Românii care votează în străinătate, sau cei care au domiciliul în afara țării dar votează în România, o pot face pe baza pașaportului.

Cronica unor morți colective neglijate în rețeaua privată de dializă Diaverum. 8 decese, mai multe ca în focarul de la Țăndărei
Recomandări

Cronica unor morți colective neglijate în rețeaua privată de dializă Diaverum. 8 decese, mai multe ca în focarul de la Țăndărei

 

Cei care se întreabă ”La ce secție votez?” pot afla răspunsul apelând la site-ul oficial al Registrului Electoral.

Unde votezi la alegerile prezidențiale 2019

Alegătorii care nu știu la ce secție votează, pot afla online unde trebuie să meargă să își exprime votul, accesând site-ul Registrului Electoral. Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot.

Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.

Acest registru este actualizat permanent la nivelul primăriilor, fiind introduşi cetăţenii care au împlinit 18 ani şi fiind radiaţi cei care au decedat sau şi-au pierdut dreptul de a alege.

Astfel, pentru a afla la ce secție de votare din România sunteți arondați trebuie să introduceți CNP-ul și numele de familie și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunteți arondat la aceste alegeri parlamentare.

Cei care votează în localitatea de domiciliu sunt obligați să meargă la secția la care sunt arondați, în timp ce cei care votează în alte localități o pot face la orice secție de votare. Acolo vor fi înscris pe listele suplimentare.

Cum votează românii din străinătate

Procesul de votare în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile, 8, 9 şi 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin şi 22, 23 şi 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat lista completă şi harta interactivă ale celor 835 de secții de votare din străinătate la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Harta interactivă cu secţiile de votare şi lista completă a acestora pot fi consultate la adresa www.mae.ro/node/49479.

Românii din străinătate vor putea merge la secțiile de votare în timp ce în țară campania se va afla pe ultima sută de metri

„Votarea la secțiile de votare din străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00”, se arată în îndrumarul electoral elaborat de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru a evita repetarea situațiilor când români din diaspora au stat ore în șir la coadă în fața secțiilor de votare fără să reușească să-și exercite opțiunile, în străinătate va putea fi prelungit procesul până la miezul nopții astfel încât să poate vota cei care la ora 21 se află în secția de votare sau la rând în afara secției.

Programul secțiilor de votare din diaspora

Primii români care vor vota la alegerile prezidențiale din 2019 sunt cei din Noua Zeelandă, care vineri, 8 noiembrie, începând cu ora locală 12.00, ora 1 dimineaţa, ora Românei, vor putea să-și exprime votul.

Potrivit mae.ro, programul secțiilor de votare este următorul:

Vineri, 8 noiembrie – între ora locală 12,00 şi ora locală 21,00
Sâmbătă, 9 noiembrie – între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00
Duminică, 10 noiembrie – între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00.

Votul în diaspora s-ar putea prelungi în toate cele trei zile

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat luni că votarea se poate prelungi în străinătate la alegerile prezidenţiale în toate cele trei zile în care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot.

Când se anunță rezultatele alegerilor prezidențiale 2019

Teoretic, există posibilitatea ca turul II să nu mai aibă loc, dar șansele sunt foarte mici deoarece un candidat ar trebui să obțină 50% plus unu din numărul celor înscriși pe listele electorale, nu 50% plus unu din numărul celor care au venit la vot. În cazul organizării turului II de scrutin, campania electorală începe la data de 15 noiembrie 2019 și se încheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7.00.

Candidatul care a câștigat și turul II va trebui să mai aștepte aproape o lună pentru a-și prelua funcția deoarece mandatul de cinci ani al președintelui în funcție încetează pe 21 decembrie, data la care noul președinte ar trebui să depună jurământul de credință în fața Parlamentului.

Cine intră în turul 2? Ce indică ultimele sondaje alegeri prezidentiale 2019

Close
Închide
  Close