Articol de Valentina Postelnicu,

„La propunerea Ministerului Sănătăţii, astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost completată lista de medicamente compensate şi gratuite. Au fost introduse încă două molecule noi. Este vorba despre molecule ce sunt destinate pentru tratamentul inovativ al hepatitei C şi al cancerului de prostată”, a spus Barbu.

El a  precizat că această nouă etapă de tratament fără interferon pentru hepatita cronică virală C va ţinti un număr de 13.000 pacienţi eligibili”.

Nelu Barbu a precizat că, pentru un acces mai facil la noile terapii, au fost desemnate două noi centre, la Piteşti şi Bacău, în care se vor putea iniţia şi monitoriza aceste tratamente de către medici cu experienţă în domeniu. Aceste centre se vor adăuga celor care funcţionează la Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu şi Târgu Mureş, a spus Nelu Barbu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, cu această completare, numărul moleculelor nou introduse în acest an în lista de medicamente compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, a ajuns la 37.

În luna mai, Guvernul a introdus 19 medicamente noi pe lista celor acordate compensat şi gratuit.

Printr-o hotarâre de Guvern au fost introduse în listă mai multe molecule inovative, necesare pacienților care suferă de boli grave, precum infecția HIV/SIDA și tratamentul postexpunere, diabetul zaharat, boli neurologice degenerative și inflamator-imune, ca și pentru tratamentul bolnavilor incluși în Programul național de oncologie.