De Viorel Tudorache,

Enderle a fost arestată pentru trafic de femei, ea făcând parte dintr-o bandă de trafic de persoane care recruta femei tinere din Cehia și din România, cărora le promitea un loc de muncă, mâncare și cazare în Germania. Una dintre victime a fost o fată de 15 ani. În schimb, fetele erau exportate în Cehia, unde erau obligate să se prostitueze într-un club de noapte numit Lady Bar 69.

În momentul în care a fost prinsă de poliția din Manchester, Ildiko Enderle avea patru mandate europene de arestare pentru trafic de persoane și pentru exploatare sexuală.

Aceasta a fost prinsă la doar câteva săptămâni după ce Europol a lansat campania ,,Criminalitatea nu are gen, în care fețele fugarilor sunt mascate în mod artistic pe site-ul agenției, în care sunt dezvăluite identitățile și detaliile crimelor lor.

În momentul în care detectivul român George Safta, 40 de ani, a confruntat-o pe Enderle în limba ei maternă, aceasta a încercat să dea informații false despre numele ei și data nașterii. Însă când i-a prezentat detalii despre ea folosind site-ul Europol, Enderle a cedat și a zis: ”Am obosit să fug.

”Locuia de cinci ani în Marea Britanie. Echipa Challenger a primit informații despre ea și noi am prins-o, a declarat detectivul român George Safta.

Enderle a fost pusă în urmărire internațională după ce a fost condamnată în România, iar ea a fugit din țară. Se presupune că a călătorit prin alte state înainte de a intra în Marea Britanie sub un nume fals. În Manchester locuia într-o casă tipic englezească, pe strada Crofton. După capturarea ei, Enderle a fost trimisă la Curtea Magistraților din Westminster și deportată în România.

George Safta ajută poliția din Manchester în principal cu situațiile care implică cetățeni români, în special cazuri care implică crimă organizată și sclavie modernă. Dărâmând bariera lingvistică și folosind contactele sale românești, a reușit să accelereze progresul cazurilor din poliție.

Am venit la Manchester pentru muncă, dar îmi place foarte mult timpul petrecut aici; echipa Challenger cu care lucrez m-a adoptat și este ca o familie. Engleza mea s-a îmbunătățit cu siguranță, deoarece colegii mei mă învață o mulțime de cuvinte noi interesante. Simt că m-am integrat foarte repede în Poliția din Manchester. Aici am găsit profesionalism, spirit de echipă și dorința de a combate crima organizată.

George Safta, polițist:

Ildiko Enderle era urmărită internațional din 2014, împotriva ei fiind emise 4 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea de către Tribunalul Covasna (5 ani), Tribunalul Harghita (5 ani), Judecătoria Miercurea Ciuc (2 ani și 6 luni) și Tribunalul Mureș (6 ani) pentru trafic de persoane, trafic de minori și constituire a unui grup organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni.

Citeşte şi:

VIDEO / O autospecială ISU Maramureș, implicată într-un accident rutier. În mașină se aflau 14 persoane revenite din Franța

Viața în izolare din cauza Coronavirusului. Adelina Pestrițu: „Nu credeam vreodată că o să mă ajute soțul să-mi vopsesc părul”

Mii de muncitori aduşi din ţară şi din străinătate la Rafinăria Petromidia, în plină carantină. „Ne este frică”, spun lucrătorii