Radu Petrovici este o somitate pe probleme de ingineria cosntrucțiilor. A predat atât la Institutul ”Ion Mincu”, cât și în străinătate.

În activitatea sa de inginer în costrucții a avut parte de o experiență indedită în anul 1986. În acel moment se punea problema realizării metroului pe direcția Piața Victoriei – Dristor și de realizarea actualei Șosele Ștefan cel Mare. Mai precis, lărgirea drumului.

În acea perioadă, blocul în care locuia Radu Petrovici se afla exact acolo unde trebuia să fie lărgită artera de circulație. ”Casele din jur au fost dărâmate repede, dar pentru bloc se aștepta un semn de la Ceaușescu”, ne-a spus Radu Petrovici.

Între timp, în România se brevetase deja o soluție tehnică de mutare a clădirilor fără a fi dărâmate. Este vorba despre celebra soluție a inginerului Eugeniu Iordăchescu. Soluția începuse deja să se aplice în cazul imobilelor monument istoric care trebuiau salvate de la demolare.

Blocul a rămas racordat la utilități în timpul plimbării

Ceaușescu, care cunoștea acesată posibilitate, a cerut ca blocul să fie mutat și el. Ceea ce s-a întâmplat: imobilul a fost deplasat pe șine, cu locatari cu tot, pe o distanță de 14,4 metri către interiorul cartierului, pentru a se putea lărgi șoseaua și a se construi metroul.

”Blocul are vreo 7.000 de tone. Operația, pregătirea, s-a făcut repede. Blocul a rămas racordat la utilități pentru că s-au făcut racorduri flexibile, apă potabilă, ape uzate, curent electric, tot. De la etajul unu în sus apartamentele au fost în perfectă funcțiune. În ziua respectivă ne-am adunat la etajul întâi, cu votcuța și cu ce trebuie și ne-am plimbat cu blocul. Zburasem cu elicopterul, cu avionul, cu vaporul, dar uite că până la urmă m-am deplasat 14,4 metri și cu blocul, timp de vreo cinci ore”, își amintește Radu Petrovici.

Despre acel moment, la rândul lui, dr. inginer Eugeniu Iordăchescu își amintește cum a jucat o festă unui medic care locuia în imobilul cu pricina, de pe strada Aurel Vlaicu, nr. 166.

Medicul a avut un șoc: imobilul nu mai era în locul în care îl știa de seara

”Medicul își strângea lucrurile din casă pentru că auzise el că la plecarea blocului va fi un șoc puternic și riscă să se strice lucrurile fragile. A spus că pleacă la muncă la ora șapte fără zece, așa că a doua zi am aranjat să începem deplasarea clădirii cu o jumătate de oră mai devreme decât ne propusesem”, ne-a spus Eugeniu Iordăchescu.

Astfel, când a dat să iasă din bloc, medicul a avut un șoc: imobilul se deplasase deja, nu mai era în locul în care îl știa de seara. Asta, în contextul în care nu simțise deloc deplasarea. Nu a existat nici o zgâlțâială. Disperat, doctorul a început să țipe la noi”, își amintește Eugeniu Iordăchescu.

CITEȘTE ȘI

EXCLUSIV / Ce scriau ziarele româneşti despre Paşte în urmă cu 100 de ani? Marele Război Universal a “luat faţa” Domnului

Urmărește-ne pe Google News