Incidentele de la finala Cupei Mondiale, revendicate de Pussy Riot / FOTO

Activistele de la Pussy Rioat au revendicat incidentul din timpul finalei Cupei Mondiale dintre Franța și Croația, când patru persoane au intrat pe gazon. Acestea au spus că momentul a fost un protest față de opresiunea politică din Rusia.

Patru persoane îmbrăcate în haine care semănau cu vechi uniforme de poliţie ruseşti au pătruns pe teren în minutul 52 al partidei, în timp ce Croaţia se afla în atac. Unul dintre intruşi a bătut palma, în semn de salut, cu atacantul francez Kylian Mbappe.

La scurt timp după incident, formaţia Pussy Riot a postat un mesaj pe Twitter şi Facebook în care confirma că patru activişti de-ai săi au pătruns pe teren şi care se încheia cu o listă de revendicări printre care „Eliberaţi toţi prizonierii politici!” şi ”Opriţi arestările ilegale din timpul mitingurilor!”.

Activistele au solicitat, de asemenea, puterii de la Kremlin „să permită competiţia politică”. Ulterior, poliția din Moscova a anunțat că „trei fete şi un tânăr” au fost reţinuţi, în urma incidentului.

Formaţia Pussy Riot este cunoscută pentru criticile directe aduse lui Putin în timpul spectacolelor, motiv pentru care două dintre membrele sale au fost arestate de autorităţi în 2012, generând revolta comunităţii internaţionale.

Protestul din timpul finalei este singurul incident din timpul campionatului Mondial de Fotbal. Finala a fost câștigată de Franța, care s-a impus cu scorul de 4-2 în fața Croației. Sute de mii francezi au sărbătorit pe stradă, însă petrecerea a fost umbrită de mai multe violențe.

Foto: EPA

Mai multe articole