Apelul a venit din clădirea Ministerului de Interne, fostul sediu al CC al PCR. “Rămâneți un pic, vi-l dau pe domnul ministru Arafat un pic…”. Povestea acestei convorbiri începe cu trei săptămâni înainte ca adjunctul IGSU, colonelul Cezar-Mihai Damian, să-i paseze mobilul șefului său, Raed Arafat.

Câștigători neașteptați

Pe 21 august 2018, IGSU a anunțat oficial că firma WISS a câștigat licitația pentru dotarea pompierilor cu 2.000 de mașini de intervenție, cu apă și spumă. 

O autospecială costa în jur de 300.000 de euro pe bucată (polonezii urmau să livreze două tipuri), iar valoarea totală a contractului a fost de 603 milioane de euro.

EXCLUSIV. Înregistrare cu Raed Arafat când amenință firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed: “Atunci repet licitația de la zero! Deci nu am nici o problemă”
În fișa de date a licitației, publicată în 12 ianuarie 2018, prețurile apar fără TVA, ca în toate documentele achiziției publice de 600 de milioane de euro

Se încheiase astfel un proces îndelungat de licitație pentru schimbarea parcului de intervenție al pompierilor. Achiziția a început în 2017, a fost anulată, reluată și în final adjudecată de polonezii de la WISS. 

Mai multe firme, printre care și Deltamed, au pierdut contestațiile, după ce le-au susținut în fața a patru instituții: 

AMENINȚĂRI PE PIAȚA RCA. După ce ASF le-a făcut plângere penală și le analizează solvabilitatea, bulgarii de la Euroins amenință cu „Schengen”
Recomandări
AMENINȚĂRI PE PIAȚA RCA. După ce ASF le-a făcut plângere penală și le analizează solvabilitatea, bulgarii de la Euroins amenință cu „Schengen”
 • Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor
 • Tribunalul București
 • Curtea de Apel
 • Înalta Curte

IGSU a atribuit oficial licitația către WISS pe 21 august, iar contractul urma să fie semnat în prima jumătate a lui septembrie 2018. 

Dar, pe 7 septembrie 2018, într-o vineri, colonelul Damian i-a convocat pe reprezentanții polonezilor la Raed Arafat, liderul suprem al situațiilor de urgență din România.

Arafat: “Nu aveam rol în decizia finală asupra câștigătorilor”

Conform legii, fișei postului și propriilor declarații, perseverent repetate în ultimii ani, în ciuda puterii și funcțiilor, șeful DSU nu are dreptul legal să decidă cine câștigă licitațiile. El nu hotărăște cu cine se semnează sau nu se semnează contractele. Arafat a ținut să o spună explicit, în decembrie 2019, după ce Evenimentul Zilei scrisese despre faptul că MAI luase la ochi licitațiile derulate pentru forțele de urgență.

Eu, personal, nu aveam rol în evaluarea licitațiilor și în decizia finală asupra câștigătorilor, rolul meu în ce privește acest aspect fiind de coordonare și monitorizare. Nu puteam decide și nu aveam dreptul să decid cum nici inspectorul general nu avea, un câștigător sau altul.

Raed Arafat, declarație pe contul de Facebook, decembrie 2019:
EXCLUSIV. Înregistrare cu Raed Arafat când amenință firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed: “Atunci repet licitația de la zero! Deci nu am nici o problemă”
Așa arată postarea din decembrie 2019 de pe Facebook-ul șefului DSU, care a părut doar un atac al lui Raed Arafat la Evenimentul zilei, care dezvăluia problemele de la licitații, citând surse MAI. Când Arafat a reacționat, el știa că într-adevăr MAI luase în vizor achizițiile IGSU și reacția lui viza se baza pe nemulțumirea mai amplă a șefului DSU față de cercetarea licitațiilor
CORESPONDENȚĂ DIN TURCIA. „Efort naţional pentru ajutorare, dar coordonarea e dezastruoasă”, spun turcii. Drumul ajutoarelor spre est e sinuos
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN TURCIA. „Efort naţional pentru ajutorare, dar coordonarea e dezastruoasă”, spun turcii. Drumul ajutoarelor spre est e sinuos

Întâlnirea din biroul lui

Discuția purtată însă pe 7 septembrie 2018 în biroul lui Raed Arafat s-a referit exact la câștigătorii licitației pentru dotarea pompierilor cu 2.000 de mașini. 

Arafat a stat pe scaunul său, iar la masa pusă în T s-au așezat reprezentanții firmei WISS și trei ofițeri superiori ai IGSU. 

A fost prima oară când polonezii au aflat că IGSU scosese de undeva un document pe baza căruia, i-a anunțat ultimativ Arafat, fie ei coboară prețul cu 19%, fie se anulează licitația. Perplecși, cei de la firma câștigătoare nu au oferit nici un răspuns pe loc. Ei erau câștigătorii.

EXCLUSIV. Înregistrare cu Raed Arafat când amenință firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed: “Atunci repet licitația de la zero! Deci nu am nici o problemă”
Documentul prin care comisia IGSU a desemnat câștigătorul WISS (Polonia) în cazul ambelor loturi de autopompe-cisterne 

“Atunci repet licitația de la zero. Deci nu am nici o problemă”

Peste trei zile, luni, 10 septembrie, unul dintre delegații polonezilor primește un telefon de la același colonel Damian. Șeful voia un răspuns. Repede. În discuția care urmează reprezentantul firmei are puține lucruri de spus în fața puterii administrative

Încă un șef de filială ICR cu chirie de peste 5.000 de euro pe lună. Cât plătește România pentru locuințele angajaților institutului din străinătate
Recomandări
Încă un șef de filială ICR cu chirie de peste 5.000 de euro pe lună. Cât plătește România pentru locuințele angajaților institutului din străinătate

“Rămâneți un pic, vi-l dau pe domnul ministru Arafat un pic…”.

Puteți asculta înregistrarea aici:


Arafat: Bună ziua!
Reprezentant WISS: Bună ziua!

Arafat: Am o rugăminte, vă rog. Noi avem nevoie astăzi de răspuns de la polonezi. Am discutat acuma. Stați o secundă să vă explic vă rog.
WISS: Da.

Arafat: Variantele noastre sunt așa și nu e nici un secret. Varianta 1, că se acceptă că a fost o greșeală și avem această corectare în comun acord cu dumneavoastră și mergem mai departe. Varianta 2, la noi e repetarea și am verificat acuma cu ANAP cu tot și nu avem o problemă pentru că e acord cadru și atunci repet licitația de la zero! Deci nu am nici o problemă, eu nu pot să pierd 25 de milioane de euro așa, să știți! Îmi dați peste cap tot proiectul nostru de achiziții pe echipamentul de la… Trebuie dat răspunsul urgent, ca să știm care e situația.
WISS: Voi face astfel încât să aveți răspunsul imediat.

Arafat: Deci, poftiți?
WISS: Voi face astfel încât să aveți cât mai repede răspunsul.

“Altfel ne mănâncă toată lumea. De la presă, toată lumea”

Arafat: Vă rog să știm ce, cum, pentru că dacă e așa trebuie să avem o corespondență pe tema asta după care să vedem care e etapa următoare. Și să fim siguri că dânșii acceptă soluția asta că dacă altfel, eu sunt obligat să repet, că altfel ne mănâncă toată lumea. De la presă, toată lumea, că de ce ați… adică se știe de greșeala asta în interior. Eu trebuie să-i găsesc o soluție la treaba asta. Nu pot, altfel vine după asta la inspectorul general și la cei care au făcut greșeala cineva mai târziu de la Curtea de Conturi și spune «pagubele le plătiți voi» și le plătesc din buzunarul lor. E vorba de 25 de milioane de euro. Nu-i de glumit.

WISS: Nu-i de glumit. Clar!

Arafat: Bine. Merci mult. La revedere!
WISS: La revedere!

Cum a intrat Libertatea în posesia înregistrării

În perioada septembrie 2018 – februarie 2020, mai multe instituții de control sau de investigație judiciară au ajuns în posesia informațiilor legate de licitațiile de la IGSU:

 1. Licitația pentru ambulanțe – DGIPI e sesizată dinspre ISU că ofertele Deltamed și cea a Renault sunt aproape identice și că asta e practic imposibil fără ca cineva din interior să comunice informații către competitori.
 2. Licitația pentru autospeciale – DGA e informată asupra felului în care a fost anulat contractul câștigat de WISS. DGA trimite informațiile la DNA, care deschide un dosar la secția militară și face percheziții la IGSU.
 3. Licitația pentru containerele de căutare și salvare – auditorii MAI află că firma Grădinariu a fost eliminată, iar Deltamed a câștigat pe baza menționării unui contract fictiv.
 4. Licitația pentru elicopterele SMURD – Caietul de sarcini e conceput astfel încât doar elicopterele la care are acces Deltamed au numărul de locuri cerut. 

Toate aceste investigații stagnează și astăzi, la aproape doi ani de la primele informații. 

Puterea lui Raed Arafat a crescut permanent, iar funcțiile și popularitatea cumulate în perioada COVID-19, o pandemie care după toate estimările va dura pe termen lung, a făcut oamenii din interior să nu mai creadă că adevărul poate ieși la iveală.

De la instaurarea stării de urgență, Libertatea a cercetat documentele de achiziții ale forțelor de urgență, a consultat un dosar public aflat la tribunal, a discutat cu oameni din mai multe instituții și a intrat în posesia mărturiilor și a acestei înregistrări pe care azi o face publică. 

Mobilul acestor oameni dezamăgiți din diverse instituții este același ca de obicei: “Am certitudinea că Raed Arafat e protejat și că totul se va mușamaliza, iar singura variantă e ca presa să facă publice neregulile, măcar să le știe oamenii”, conform declarației unui om din ISU

Documentul pe care l-a invocat Raed Arafat are o pagină diferită de celelalte

Pe parcursul convorbirii telefonice de pe mobilul colonelului Damian, șeful DSU a vorbit despre faptul că “se știe de greșeala asta în interior”.

“Greșeala” ar fi fost relevată de un document intern al IGSU, intitulat “Referat de necesitate”. El a fost întocmit pe 21 decembrie 2017 și a apărut, pentru prima oară, în septembrie 2018, după ce WISS câștigase.

“Acest referat de necesitate, pe care scrie că valoarea achizițiilor ar trebui să fie făcută la preț cu TVA inclusă, nu a fost în procedura publică, nu a existat în dosarul de licitație, nimeni din IGSU nu l-a văzut, iar colegii de la achiziții ne-au spus că nu au știut de unde a apărut”, relatează un specialist din IGSU pentru Libertatea.

EXCLUSIV. Înregistrare cu Raed Arafat când amenință firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed: “Atunci repet licitația de la zero! Deci nu am nici o problemă”
Pagina 3 a referatul de necesitate arată diferit față de celelalte pagini și nu are banda de sus

Documentul se află acum în dosarul de la Tribunalul București, care este este public. El are patru pagini, iar una dintre ele, care conține și noutatea “preț cu TVA”, este diferită de celelalte trei pagini. Pagina numărul 3 are aspect de nou, este albă, spre deosebire de celelalte, care au inclusiv urme de copiere în partea de sus.

“Este singurul referat de necesitate care are sume cu TVA inclusă”

Conform mărturiilor din interiorul IGSU și a documentelor consultate de ziar, referatul de necesitate pe baza căruia Raed Arafat a amenințat firma poloneză are următoarele caracteristici unice:

 • Toate documentele IGSU, începând cu planurile anuale de investiții și până la referatele de necesitate, conțin sume fără TVA.
 • Acesta este singurul referat de necesitate care vorbește despre sume cu TVA.
 • În SEAP se depun oferte fără TVA.
 • Caietul de sarcini al licitației a solicitat participanților sume fără TVA.
 • Raportul procedurii, publicat tot pe SEAP, include numai sume fără TVA.
 • Comparațiile de preț și declararea câștigătorului au fost făcută pe baza sumelor fără TVA.
 • Singurul document cu preț cu TVA inclus, referatul prezintă mai multe semne de înlocuire a paginii 3. 
EXCLUSIV. Înregistrare cu Raed Arafat când amenință firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed: “Atunci repet licitația de la zero! Deci nu am nici o problemă”
În documentele licitației apare, peste tot, suma fără TVA, de aceea polonezii n-au acceptat să o transforme într-una cu TVA inclusă, și să accepte mai puțin bani

Mai departe? Polonezii nu au cedat amenințărilor

După convorbirea telefonică, polonezii au revenit și au cerut o hârtie oficială de la IGSU, în care să li se spună că li se solicită modificarea prețului unei licitații încheiate, pe baza unui referat de necesitate apărut în ultimul moment.

“Bineînțeles că nu am trimis nici o cerere scrisă către WISS, toată lumea știa că ce le ceruse Arafat era complet ilegal”, spune un om din IGSU.

Polonezii nu au cedat amenințărilor, pe care ei le-au interpretat drept un șantaj. “Nu au crezut nici un moment că un om, chiar și extrem de dominator și de puternic precum Raed Arafat, poate avea la discreția lui o licitație adjudecată prin sistemul public”, spun oameni din IGSU.

Așa cum amenințase Arafat, IGSU a anulat licitația

Cum IGSU n-a trimis nimic în scris, firma WISS a expediat ea o adresă oficială, pe 19 septembrie. 

Polonezii au cerut celor de la autoritatea contractantă să se semneze contractul, căci e ilegal să se folosească “întârzieri și tertipuri” ca să se manipuleze o licitație deja câștigată.

A doua zi, pe 20 septembrie 2018, IGSU a anulat licitația, exact așa cum îi anunțase Arafat în convorbirea telefonică. “Varianta doi”.

În documentul prin care polonezii au fost anunțați că nu se mai semnează, ci se anulează, și pe care Libertatea  îl publică azi, și el parte a dosarului public, IGSU susține că oamenii săi au făcut o eroare. 

EXCLUSIV. Înregistrare cu Raed Arafat când amenință firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed: “Atunci repet licitația de la zero! Deci nu am nici o problemă”
La zece zile după amenințarea lui Raed Arafat și la o zi după ce firma poloneză WISS n-a cedat și a cerut în scris explicații, IGSU le-a trimis, pe 20 septembrie 2018, o notificare prin care s-a anulat licitația pe care aceștia o câștigaseră

Astfel, în referatul de necesitate, IGSU ar fi pus suma cu TVA, dar mai apoi au preluat-o greșit în toate celelalte documente! “De fapt, e simplu: niciodată n-o puseseră cu TVA, în nici un referat de necesitate”, au insistat specialiștii din IGSU pentru ziar.

Cu documentul la dosar, IGSU a câștigat procesele ulterioare și licitația a rămas anulată. A trecut un an și jumătate, s-a încercat reluarea achiziției publice, însă au apărut alte blocaje. 

Libertatea a trimis întrebări către cele două instituții cu rol în această afacere, IGSU şi WISS, și către Raed Arafat. Instituțiile nu au răspuns, iar Raed Arafat, care a citit întrebarea ziarului adresată pe WhatsApp, nu a dat nici el o explicație pentru intervenția într-o licitație publică, până la publicarea articolului.

În decembrie 2019, DNA militar a deschis un dosar, cercetând cum a apărut documentul de 4 pagini și a dispărut câștigătorul unei licitații de 600 de milioane de euro. 

Investigația a fost însă înghețată, iar procurorul Cătălin Strâmbei și conducerea DNA ascultă și ei pentru prima oară azi înregistrarea discuției dintre Raed Arafat și firma WISS, împreună cu dumneavoastră. 

Sau chiar un pic după, dacă s-au trezit mai târziu. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Ceaușescu întreba: „Ilie a dormit bine? A mâncat bine?”. Detaliul făcut public după 50 de ani
GSP.RO
Ceaușescu întreba: „Ilie a dormit bine? A mâncat bine?”. Detaliul făcut public după 50 de ani
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Playtech.ro
Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Viva.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
O româncă a rămas pe străzi după cutremurul din Turcia şi doarme sub un TIR, cu cei doi copii. Nu are apă sau mâncare şi visează să ajungă la aeroport
Observatornews.ro
O româncă a rămas pe străzi după cutremurul din Turcia şi doarme sub un TIR, cu cei doi copii. Nu are apă sau mâncare şi visează să ajungă la aeroport
Imagini dramatice din Turcia. Momentul impresionant în care un copil de 8 ani este scos de sub dărâmături și își vede mama | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Imagini dramatice din Turcia. Momentul impresionant în care un copil de 8 ani este scos de sub dărâmături și își vede mama | GALERIE FOTO
Drama prin care trece o familie de români în Spania: ”Suntem români, dar nu proști”
FANATIK.RO
Drama prin care trece o familie de români în Spania: ”Suntem români, dar nu proști”
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 8 februarie 2023. Fecioarelor le surâde ideea de a intra în contact apropiat cu o persoană care este capabilă să le deschidă multe uși
HOROSCOP
Horoscop 8 februarie 2023. Fecioarelor le surâde ideea de a intra în contact apropiat cu o persoană care este capabilă să le deschidă multe uși
Când să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă
PUBLICITATE
Când să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă