Insula Samos din Grecia, locul unde s-a născut Pitagora și unde se află cel mai mare kouros din Europa

Pythagoreio

Grecia mai are încă multe de oferit turiștilor care vor să o viziteze. Alături de Lesbos, Insula Lesbienelor, Samos este o altă insulă unde natura și arhitectura formează un peisaj de neuitat. Iar de ceva vreme, acestea pot fi vizitate mai ușor de către români, pentru că au fost introduse zboruri charter cu aceste destinații.

Samos este insula unde s-a născut matematicianul și filosoful grec Pitagora. Are foarte multă verdeață, aici existând mii de specii de orhidee sălbatice. Dar turiștii nu vin aici doar pentru a descoperi trasee montane și plajele virgine, ci și pentru vestigiile antice pe care le pot vedea.

Pythagorion

Așadar, dacă ajungi în Samos, trebuie să vii în orașul Pythagorion, construit pe orașele capitalei antice. În port vei găsi statuia filosofului antic (foto) și descrierea teoremei lui.

Statuia lui Pitagora din orașul Pythagorion

Odată ajuns în Pythagorion, trebuie să vezi și tunelul lui Eupalinos. De ce e special acest tunel? Fiindcă are în jur de 1.000 de metri lungime și a fost construit în secolul VI î.Hr. Inginerul Eupalinos a coordonat această operațiune, tunelul fiind considerat o minune a ingineriei antice. Săpăturile au început simultan de pe ambii versanți ai muntelui, iar tunelurile s-au întâlnit la jumătate, cu o abatere de doar cinci metri. Tunelul avea rol de apeduct și trebuia să alimenteze cu apă orașul Pythagorion.

Kourosul uriaș din Muzeul de Arheologie din Samos

În mitologia greacă, insula era considerată drept casa zeiței Hera. Așadar, în Samos poți vizita și templul zeiței Hera, din care a mai rămas doar o coloană, inclus în Patromoniul Mondial UNESCO.

Tot în Samos poți vedea și cel mai mare kouros din câți există în Grecia. Este vorba de o statuie înaltă de aproape cinci metri, descoperită în 1980, care datează din anul 580 î.Hr. Această statuie uriașă se află în Muzeul de arheologie din Vathi, care este situat în centrul orașului, aproape de Primărie.

Semnificația acestei statui este dezbătută și acum în rândul arheologilor. Cu siguranță, el nu era un zeu. Era, mai degrabă, o figură ce reprezenta prestigiul social al celui care a adus această ofrandă zeilor. De asemenea, o teorie recentă spune că aceste statui uriașe ar reprezenta eroi cu origini foarte îndepărtate.

Vinul de Samos, premiat și recunoscut în toată lumea

De asemenea, dacă ajungi în această insula, încearcă și vinul de Samos, un muscat alb cu boabă mică, un vin licoros, cu o aromă specială.

În Samos există un muzeu al vinului

Vinul de Samos este renumit încă din Antichitate și este cunoscut în întreaga lume, fiind premiat ani de-a rândul cu medalii de aur. Toate medaliile, dar și povestea acestui vin o poți afla la Muzeul Vinului, care este situat în orașul Vathi. De două luni, compania de turism Paralela 45 a introdus zboruri charter către insula Samos.

În Samos locuiește de ani buni o româncă ce are grijă de sănătatea grecilor de pe insulă. Carmen Kondyli este directorul Direcției de Sănătate Publică din Samos.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO/Radiografia unei generației: bătrânii, față în față cu o tabără gratuită. ”Am venit direct de la spital să prind un loc în Grecia!”


Libertatea transmite LIVE, 24 de ore din 24, imagini cu plaja din Mamaia

<iframe width=”740″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/Ae73zddPKxM” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Libertatea transmite LIVE, 24 de ore din 24, imagini din Vama Veche

<iframe width=”740″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/vOjiu9JJ9Gc” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Mai multe articole