Libertatea: Domnule Stanomir, Guvernul Cioloș nu a primit votul în Parlament, PNL a anunțat, după câteva ore, că va merge joi la consultările de la Cotroceni cu varianta Florin Cîțu premier. Ce înseamnă această renominalizare a domnului Cîțu (după la precendenta rundă, PNL nu a venit cu o variantă de premier – n.r.)?
Ioan Stanomir:
Sigur, este dreptul PNL să-l propună pe președintele acestei formațiuni politice pentru postul de premier-desemnat. Este dreptul președintelui Iohannis de a-l desemna pe domnul Cîțu pentru postul de prim-ministru-desemnat. Este dreptul Parlamentului de a nu-l vota. Dacă facem o numărătoare elementară, ajungem la a doua cădere a unui guvern.

Este clar că, după evenimentele de astăzi (miercuri – n.r.) din Parlament, cu respingerea domnului Cioloș, erau previzibile și naturale. Nu este legitim într-o democrație să încredințezi funcția de prim-ministru președintelui partidului care s-a clasat pe poziția a treia. Nu cred că este firesc acest lucru. Domnul Dacian Cioloș a acceptat, rezultatele s-au văzut astăzi în Parlament. Este limpede că dacă liberalii se vor încăpățâna să meargă alături de domnul Cîțu, vor împărtăși soarta acestuia.

Ar putea veni președintele Iohannis cu o altă variantă de premier, totuși?
– Potrivit Constituției, în circumstanțele date, președintele poate să propună orice personalitate. Acesta este momentul în care președintele are cea mai mare putere politică. Însă nu pot să nu remarc că, în mandatul său, președintele Iohannis și-a folosit cu foarte puțină inteligență această prerogativă de care dispune. Să nu uităm vorba care va rămâne celebră și îl va însoți mereu probabil: „M-am hotârât să mai dau o șansă PSD”. Acum, dacă înlocuim PSD cu PNL și devine „M-am hotârât să mai dau o șansă domnului Cîțu”, se vede treaba că așa va fi.

Dincolo de aceste piruete politice, rămâne o problemă foarte gravă, lipsa totală de încredere nu a Parlamentului în Executiv, ci a națiunii în puterea executivă și aici mă refer inclusiv la președintele Iohannis. Acesta este problema insolubilă cu care ne confruntăm în acest moment. Populația României.

– Ce credeți că îi determină pe liberali să insiste cu varianta Cîțu, în condițiile în care USR a fost ferm până acum că nu îl va vota?
– Dacă e să privesc în mod constituțional, domnul Cîțu a fost ales recent președinte de partid, iar liberalii doresc să păstreze funcția de premier pentru domnia-sa. Probabil că există și un calcul legat de susținerea pe care domnul Iohannis i-o acordă. Nu este exclus să se găsească voturi pentru domnul Cîțu, nu pe față, ci pe sub masă, ca să mă exprim neacademic, însă aici intervine domnul Marcel Ciolacu, care este un alt exemplu de înțelepciune politică. Domnia sa ne-a spus astăzi (miercuri – n.r.) că e timpul să lăsăm politica la o parte. Îmi pare rău, dar politica înseamnă conducerea unei țări. Nu vrei să faci politică, te duci și conduci blocul în care locuiești. Sunt bărbați și femei care se ocupă cu politica. Asta e ocupația pe care și-au dorit-o și asta e legitimitatea pe care o au, dacă îi depășește, trebuie să se întoarcă la popor și să vedem ce va ieși.

Vi se pare că asistăm la repetarea scenariului cu Guvernul Orban II, care a primit voturile PSD pe fondul instalării crizei de coronavirus (în martie 2020 – n.r.)?
– Aveți perfectă dreptate. Am să fiu cât se poate de clar: președintele Iohannis probabil dorește să-l impună pe domnul Cîțu invocând situația precară a sistemului nostru sanitar și să spună: „Avem o situație extraordinară, nu ne putem permite alegeri anticipate, nu ne putem permite altceva decât pe domnul Florin Cîțu”. Și pe domnul Raed Arafat. Domnul Raed Arafat, după modesta mea opinie, este adevăratul prim-ministru, nevotat de nimeni, dar inamovibil. Cei doi discutau despre restricțiile care urmează să fie luate. Eu întreb: Ce legitimitate mai poate să aibă un premier demis să decidă asemenea lucruri în acest moment? Cât despre dreptul domnului Arafat de a fi omniprezent e o altă problemă. Vedeți, noi pare că avem un sindrom al uitării, și uităm că statul român nu s-a bucurat, istoricește vorbind, de mare încredere din partea cetățenilor. Iar ceea ce se întâmplă acum nu face decât să sape și mai tare la temelia acestei încrederi.

Pot să obțină voturile în Parlament, dar domnul Cîțu va fi la mila PSD. PSD îl va lăsa, posibil, pentru că la cum guvernează domnul Cîțu și echipa sa, alegerile anticipate viitoare vor fi câștigate de departe de PSD. Pe mine nu mă interesează însă satisfacția domnului Ciolacu de a câștiga alegerile anticipate, ci o altă întrebare: Cum putem recâștiga încrederea cetățenilor în autoritățile noastre?

Credeți totuși că PSD va ceda?
– PSD e între ciocan și nicovală. Cu o parte, PSD ar înclina să sprijine cabinetul liberal, pentru că ar însemna compromiterea definitivă a liberalilor și a lui Klaus Iohannis, pe de altă parte, însă, susținerea unui asemenea guvern ar veni cu un preț politic, pentru că nu e un secret, într-un top al popularității, domnii Cîțu, Iohannis și Arafat nu se află pe primele locuri, nu sunt chiar populari. Dânșii au demonstrat că sunt incoerenți și incoerența naște neîncredere.

Au murit niște oameni după un nou incendiu în spital. Nu ne uităm și noi ce nu a mers?

A fost totul un scenariu premeditat? Nominalizarea domnului Cioloș, căderea lui în Parlament și revenirea acum cu domnul Cîțu din nou?
– O anumită premeditare pare să fi fost. Ușurința cu care domnul Iohannis l-a desemnat pe domnul Cioloș, acesta s-a consolat cu gândul că poate să-și facă o echipă cu care să treacă de Parlament. Eu nu pot însă să cred că poți să treci peste aritmetică. Aritmetica arăta foarte clar că Guvernul Cioloș nu poate trece. La audierile de ieri era clar acest lucru. Este incoerența absolută, te ascunzi în spatele unor false soluții, iar pe de altă parte, anunți că vei introduce noi măsuri coercitive. Dar înainte de a lua măsuri coercitive, tu ai încercat să-ți faci un examen de conștiință și să te întrebi ce nu a mers? Acum câtva timp a luat un spital și niște oameni au murit. Lucrurile astea se întâmplă cu o anumită frecvență. Nu ne întrebăm și noi ce nu a mers?

„Autoritățile să nu se ascundă în spatele științei. Și Ceaușescu invoca știința”

Ați vorbit de lipsa de încredere pe care o au autoritățile în rândul populației? Unde se mută această încredere, spre ce?
– Există un răspuns simplu: spre alte partide care vor candida și există un răspuns neliniștitor: că încrederea odată pierdută nu va mai fi dată înapoi statului. Iar această neîncredere profundă conduce la șubrezirea temeliei pe care se poate baza o guvernare. Iar asta e o guvernare care nu poate impune măsuri uneori mai puțin populare. Dar atenție! Nu te poți ascunde în numele științei. Știința este un element care poate fi modelat politic.

Și Nicolae Ceaușescu vorbea de știință atunci când îi punea pe români să mănânce salam surogat sub pretextul să ducă o viață mai sănătoasă. Se numea „alimentația rațională”. Și Stalin, și Hitler vorbeau despre știință. Nu trebuie nici să fii neîncrezător în știință, dar nici nu trebuie să uităm că ea poate fi folosită în scopuri malhoneste (lipsite de onestitate, din franceză – n.r.). E nevoie de un dialog cu propriii cetățeni. Guvernarea doar cu mijloace coercitive este un tip de guvernare ipocrită, pentru că una le-ai spus în vară oamenilor (când Klaus Iohannis anunța că am învins pandemia – n.r.) și altceva le spui acum.

*Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. 

Citeşte şi:

Valeriu Gheorghiță indică momentul în care trebuia intervenit pentru a evita catastrofa de azi. Câte vieți puteam salva

Toți elevii intră în vacanță începând de luni, pentru două săptămâni

Masca obligatorie peste tot și restricții „la majoritatea activităților” pentru nevaccinați, anunță Iohannis

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
ȘOC! Motivul pentru care Anca Pandrea și-a dezmoștenit fina. A rupt orice legătură
Playtech.ro
ȘOC! Motivul pentru care Anca Pandrea și-a dezmoștenit fina. A rupt orice legătură
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Observatornews.ro
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care un șofer începător și o fată de 14 ani au murit pe loc
Știrileprotv.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care un șofer începător și o fată de 14 ani au murit pe loc
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie