Libertatea a intrat în posesia unui mesaj intern de alertă al autorităților sanitare, pe care îl publicăm azi și care indică o problemă în creștere, sintetizată pentru ziar, sub protecția confidențialității, chiar de un om din Comitetul de Vaccinare (CNCAV): „Vaccinăm mai mult decât ne arată calculele de distribuție că putem”.

Mai multe mărturii concordante ale specialiștilor din sistem, culese de ziar, descriu o stare de urgență, „provocată de faptul că atât Comitetul de Vaccinare, cât și Ministerul Sănătății au lăsat ca platforma STS să fie sărită”.

Datele solicitate de ziar de la STS și un mesaj oficial al DSP București către centre confirmă mărturiile oamenilor din interior.

De marți, 1 din 7 vaccinați s-a înregistrat direct la centre

Luni, 18 ianuarie, a început etapa a II-a a vaccinării, cea de masă. În prima zi numărul de vaccinați a fost mai mic cu 506 oameni decât cel al celor care se programaseră prin platformă.

Apoi, însă, conform comparațiilor făcute de ziar între datele de programare oferite de STS la cererea redacției și numărul de vaccinări comunicat de autorități, a început să aibă loc o depășire bruscă a vaccinărilor față de programări.

Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”
Recomandări
Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”

Depășirile au fost următoarele.

  • Marți – 5.669 de oameni imunizați în afara platformei
  • Miercuri – 5.186
  • Joi – 5.264

Practic, din 112.857 de vaccinări efectuate marți-joi, 16.119 au fost fără programare, direct la fața locului. 

14,2% dintre cei imunizați, 1 din 7, n-au avut, dintr-un motiv sau altul, o planificare inițială, fiind înregistrați direct la centrele de vaccinare, în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Iată cum arată primele patru zile ale săptămânii care s-au încheiat, comparând vaccinările făcute publice de Comitetul de Vaccinare cu datele de programare comunicate de către STS pentru Libertatea.

INVESTIGAȚIE. Cifrele oficiale de la STS arată că 5.000 de oameni pe zi, din 35.000, sunt vaccinați în afara platformei. DSP a avertizat să se oprească

„Problema ocolirii platformei este cronică, încă din decembrie. Chiar din prima etapă, o parte mare a personalului medical s-a vaccinat direct în RENV. Acum, noi nu știm dacă miile de oameni care se vaccinează zilnic fără programare sunt tot personal medical, bătrâni din centre sau alte categorii. Dar situația devine gravă per total pentru că se depășește capacitatea stocurilor”, a explicat o sursă din procesul de vaccinare.

Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi
Recomandări
Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi

Alertă de la DSP: „Atenție! Nu vaccinați decât persoanele programate în platformă!”

Vineri, DSP București a lansat un apel către centrele de vaccinare în care a spus: „Atenție! Nu vaccinați decât persoanele programate în platformă!”

Intrată în posesia Libertății, alerta este formulată imperativ, cu majuscule.

„ATENŢIE! NU VACCINAŢI DECÂT PERSOANELE PROGRAMATE ÎN PLATFORMĂ! ÎNCEPÂND DE AZI TOATE COMENZILE SE VOR APROBA PRIN CONFRUNTARE CU NUMĂRUL DE PROGRAMĂRI DIN PLATFORMĂ. DACĂ VOR FI NECONCORDANŢE, DEPOZITUL CANTACUZINO NU VA APROBA COMANDA”.

„Se poate ajunge la amânarea celor deja programați”

Mai mulţi oameni din interiorul sistemului de sănătate cu care Libertatea a discutat au confirmat că s-a conștientizat rapid că o bună parte din vaccinările realizate în România au fost făcute în afara programărilor din platforma STS.

„Multă vreme, în etapa I, aproape jumătate din personalul medical vaccinat a fost înscris direct în Registrul de vaccinări, fără să existe o programare anterioară. S-au dus direct la spital, era mai comod așa, decât să se programeze în platformă”, a explicat o sursă familiară cu procesul.

În sistem există deja temerea că ritmul în care se fac vaccinările fără programări poate să pună în pericol existenţa stocurilor pentru vaccinările deja programate.

EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou
Recomandări
EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou

Conform unei surse apropiate celor care coordonează campania naţională de vaccinare, deja se fac calcule dacă:

  1. Să se amâne rapelul de la 21 de zile spre 40 de zile, ceea ce medical este posibil, dar nu e o soluție agreată de România, pentru că ar pune statul în situația de a încălca înțelegerea cu Pfizer, care are recomandări clare pentru rapel.
  2. Să se amâne programări deja înregistrate pentru finalul lui februarie sau pentru începutul lui martie.

În acest moment, conform informațiilor din interior, dacă situația nu se va rezolva, se înclină spre a doua variantă, să se amâne prima doză. Cum s-a ajuns aici? 

Nu s-a ținut cont de platforma făcută de STS, iar DSP-urile au comandat peste programări

Distribuirea vaccinului în teritoriu nu s-a făcut de la platformă, unde sunt centralizate înscrierile oamenilor și necesarul total, către centrele județene, ci invers. Comenzile au venit dinspre fiecare DSP către centru, după cum a socotit fiecare județ, luând datele din platformă doar ca bază orientativă, „peste care au adăugat”, spune un om din sistemul sanitar.

Dezordinea a fost favorizată și de faptul că Guvernul a cerut foarte târziu către STS, pe 7 decembrie, realizarea platformei, iar responsabilii care conduc campania de vaccinare nu s-au gândit s-o conecteze și cu aprovizionarea efectivă cu vaccinuri către centre, care se face acum în excel la nivelul DSP-urilor.

„În teritoriu nu au ajuns atâtea doze de vaccin câte programări, ci mai multe, pe baza estimărilor trimise de centrele de vaccinare la DSP-uri, iar de către DSP-uri mai departe la centrele regionale”, a confirmat pentru ziar un expert din Comitetul Național de Coordonare a Vaccinării. Oamenii de la Institutul Cantacuzino, unde sunt aduse inițial stocurile Pfizer și care au și ei reprezentanți în comitet, s-au alertat printre primii.

„Repartiția vaccinurilor s-a făcut dintr-un excel în altul, fără o coordonare într-o platformă unitară şi fără integrare cu platforma STS, unde erau programările. Așa s-a pierdut pur şi simplu şirul”.

Specialist de la CNCAV:

Cei care s-au programat și care au făcut-o fie pe platformă (unde copiii și-au programat deseori părinții sau bunicii), la call center sau prin medicul de familie au primit, pe e-mail, o confirmare. O recipisă de programare, cum se numește documentul. Dar la centre s-au putut vaccina și cei fără recipisă, neprogramaţi în platformă.

A durat câteva zile în care, conform mărturiilor obținute de Libertatea, mai marii vaccinării au fost permanent alertați, „dar n-au făcut nimic”. Până când, foarte repede, sistemul a început să dea semne de blocaj.

În afară de problema stocurilor, mai apare o problemă, conform datelor din sistem. 

Autoritățile au raportat oamenilor cifre neconforme cu realitatea vaccinării  despre protecția celor vulnerabili

La începutul etapei a II-a, Comitetul Național de Vaccinare și Ministerul Sănătății au declarat publicului că programările pe categorii, în etapa a doua, arată „optim”:

  • 56,26% – oameni peste 65 de ani
  • 22,01% – bolnavi cronici
  • 21,73% – angajați în domenii speciale

Vârstnici + cronici > 75% din totalul programărilor în Etapa II. E așa cum trebuie: îi protejăm în primul rând pe cei vulnerabili.

Vlad Voiculescu, pe contul său de Facebook:

Din punctul nostru de vedere, este un procent optim: aproximativ 75% persoane la risc, persoane vulnerabile, respectiv 25% persoane care deservesc activităţi esenţiale.

Valeriu Gheorghiţă:

Numai că autoritățile au uitat să spună că acestea sunt programările din platformă, nu fracţiile care ilustrează cum arată real ce s-a vaccinat. 

În continuare, datele de programări arată echilibrat, pentru săptămâna care a trecut, conform cifrelor furnizate de către STS ziarului.

INVESTIGAȚIE. Cifrele oficiale de la STS arată că 5.000 de oameni pe zi, din 35.000, sunt vaccinați în afara platformei. DSP a avertizat să se oprească

Numai că acestea sunt împărțirile pe programări, nu pe vaccinări realmente făcute. Autoritățile nu au oferit public informațiile despre cine sunt cei 14% care s-au vaccinat fără programare de marți pînă vineri. În număr de 5.000 pe zi, aceștia pot schimba substanțial repartiția în favoarea oricărei categorii. 

Dacă se ocolește platforma, degeaba stabilește legea un raport între cei vulnerabili și angajații din domeniile esențiale

Cei vaccinați fără programare pot fi bătrâni din centre, la care s-a deplasat caravana mobilă, și atunci situația este conformă cu împărțirea inițială, sau pot fi angajatori din activitățile declarate esențiale, precum Curtea de Conturi, despre care Spotmedia a scris vineri că și-a deschis propriul cabinet de vaccinări la Spitalul Universitar.

Sărirea programării prin platforma STS face imposibilă menţinerea raportului 3:1 între populaţia la risc şi lucrătorii în domenii-cheie. 

Potrivit unei hotărări de guvern din 20 ianuarie, autorităţile stabileau că programările pentru vaccinare se vor realiza cu respectarea unui raport 75% pentru persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici şi alte persoane vulnerabile şi 25% pentru angajaţii din domenii esenţiale.

Însă, acest raport este protejat, legal, exclusiv pe platforma pe care se fac programările. El devine inutil, iar legea devine inaplicabilă în fața vaccinărilor efectuate fără programare, prin înscrierea directă în RENV, care schimbă proporțiile.

Teoretic, în afara programării se pot face excepţional vaccinări, pentru a nu irosi dozele rămase la finalul unei zile de lucru într-un centru de vaccinare. Dar acestea sunt foarte puține doze rămase. 

În practică însă, în această primă săptămână a etapei de masă s-au făcut peste 16.000 de vaccinuri fără programare.

STS are toate statisticile, dar autoritățile nu le cer să le facă publice

Conform răspunsului către Libertatea, STS poate identifica toate situațiile în care s-au făcut vaccinări fără programare. Cum? 

Orice om care s-a programat la vaccinare prin platformă primește o recipisă prin e-mail cu data administrării primei doze și a rapelului. Aceasta este deja o situație comună, pe care sute de mii de români o cunosc.

Pentru cei vaccinați fără programare, situația se schimbă. CNP-urile introduse  direct în Registrul de Vaccinare nu apar pentru scurt timp în platformă. Dar când bazele de date comunică, și asta se întâmplă o dată la aproximativ 10 minute, informația ajunge în platformă. Iar omul vaccinat cu prima doză direct în registrul de vaccinare primește și el o dată de programare la rapel. I se generează o recipisă.

„În cazul persoanelor care au fost înregistrate direct în Registrul Electronic Național de Vaccinări, fără a fi programate în platformă, se asociază CNP-ului doar programarea pentru rapel. De asemenea, în aceste situații, pe recipisa care se generează automat va apărea doar o programare pentru rapel”, a explicat STS.

„Problema este, însă, că autoritățile care conduc vaccinarea nu sunt transparente. Toate aceste date, nu CNP-urile, dar statisticile zilnice, sunt informații publice și ar trebui să fie comunicate implicit opiniei publice”, a spus un om din sistem, la insistențele ziarului de a obține mai multe informații.

Facem 35.000 de vaccinări pe zi și ne permitem 16.000!

În acest moment, la Centrul Național de Vaccinare se fac calcule pentru posibilitatea întârzierii administrării primelor doze la unii dintre cetățenii care au deja programare.

„Două lucruri sunt periculoase: primitivismul din logistica distribuirii dozelor către centre și faptul că nu știm cum ajung dozele la instituțiile declarate esențiale, acelea care au propriile cabinete de vaccinare.  Calculele simple arată că avem stocuri și aprovizionare ca să putem face 16.000 de imunizări pe zi, iar noi facem 35.000 de vaccinări, inclusiv prin ocolirea platformei. Până când vin, în câteva luni, și alte tipuri de vaccinuri nu mai putem continua așa”, a sintetizat situația unul dintre specialiștii în campania de vaccinare.

Răspunsul STS pentru Libertatea:

Raspuns - Libertatea_statistici-converted

Citește și: INVESTIGAȚIE | România are 213 centre de vaccinare deschise pentru vârstnici și bolnavi cronici și 340 deschise și rezervate personalului medical și din domeniile esențiale


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Vladimir Putin, mesaj clar pentru Erdogan în miez de noapte! Ce i-a transmis liderul rus
Playtech.ro
Vladimir Putin, mesaj clar pentru Erdogan în miez de noapte! Ce i-a transmis liderul rus
Cine sunt, de fapt, nașii de cununie ai Ginei Pistol și ai lui Smiley. Ce gest a decis să facă prezentatoarea în ziua nunții
Viva.ro
Cine sunt, de fapt, nașii de cununie ai Ginei Pistol și ai lui Smiley. Ce gest a decis să facă prezentatoarea în ziua nunții
Costi Diță și casa de modă „Las Fierbinți”. Câte treninguri are Giani? „Unele sunt unicat”. EXCLUSIV
TVMANIA.RO
Costi Diță și casa de modă „Las Fierbinți”. Câte treninguri are Giani? „Unele sunt unicat”. EXCLUSIV
Moartea tânărului care și-a dat foc: istoria unui fake-news la nivel național. Familia dezvăluie adevărata dramă a lui Alexandru și cere să nu mai fie asociat cu ”legea păcănelelor”. Exclusiv
FANATIK.RO
Moartea tânărului care și-a dat foc: istoria unui fake-news la nivel național. Familia dezvăluie adevărata dramă a lui Alexandru și cere să nu mai fie asociat cu ”legea păcănelelor”. Exclusiv
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Știrileprotv.ro
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Gina Pistol şi Smiley s-au ţinut strâns în braţe în timpul dansului mirilor. Imagini cu cel mai emoţionant moment de la nunta de basm
Observatornews.ro
Gina Pistol şi Smiley s-au ţinut strâns în braţe în timpul dansului mirilor. Imagini cu cel mai emoţionant moment de la nunta de basm
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Fiica lui Smiley și a Ginei Pistol, show la nuntă: 'Josephine a dansat balet, s-a făcut cerc în jurul ei' / Foto exclusiv
Unica.ro
Fiica lui Smiley și a Ginei Pistol, show la nuntă: 'Josephine a dansat balet, s-a făcut cerc în jurul ei' / Foto exclusiv
Horoscop 29 mai 2023. Balanțele au motive să fie dezamăgite de anumite aspecte legate de muncă, dar nu e momentul pentru o schimbare radicală
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2023. Balanțele au motive să fie dezamăgite de anumite aspecte legate de muncă, dar nu e momentul pentru o schimbare radicală