Mergi direct la conținut »
INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Libertatea a chestionat oficial Poliția și Parchetul. Ce răspund procurorii victimei din lift şi tuturor femeilor traumatizate: «Fapta masturbatorului nu e infracțiune!»
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Libertatea a chestionat oficial Poliția și Parchetul. Ce răspund procurorii victimei din lift şi tuturor femeilor traumatizate: «Fapta masturbatorului nu e infracțiune!»

Răspunsul oficial al Parchetului către victima de 20 de ani şi către toate femeile agresate sexual: “Fapta masturbatorului nu e infracţiune, dar fata poate face plângere în termen de 20 de zile”! Ca bătaia de joc a procurorilor să fie completă, ei i-au trimis clasarea pe o adresă unde Emilie nu mai stătea de un an!

De Răzvan Luțac, Mirela Neag, Cătălin Tolontan,


  • Cazul lui Emilie, studenta agresată sexual de un masturbator în lift, îşi parcurge azi un nou episod.
  • Poliţia şi Parchetul au clasat dosarul penal pe 6 iunie 2018 pentru că “liftul imobilului care are interfon nu e socotit loc public”!
  • În plus, procurorul Cătălin Galcea, de la Sectorul 4, mai motivează în Ordonanţa de clasare că la masturbare “nu au asistat cel puţin două persoane”!
  • Documentele prezentate de Libertatea, cu explicaţiile integrale ale autorităţilor, au şocat opinia publică.
  • Întrebat cum a putut Parchetul condus de el să claseze astfel un caz de agresiune sexuală, Eugen Păun, prim procuror al Parchetului Sector 4 Bucureşti, recidivează!
  • El le explică victimei şi opiniei publice că “fapta nu este prevăzută de legea penală”.
  • Adică masturbarea în lift, în faţa unei fete de 20 de ani înspăimântate, nu e o infracţiune!
  • Asta, potrivit procurorilor, pentru că liftul e într-un bloc cu interfon şi pentru că “nu au fost de faţă două sau mai multe persoane la săvârşirea faptei”!
  • Libertatea a fost la locul faptei, unde Maria Raret, administratorul blocului, neagă ferm că poliţia a întrebat-o vreodată ceva.

Emilie, o studentă de origine română stabilită în Franţa, vine în ianuarie 2017 în Bucureşti.

“A aplicat cu programul Erasmus la Universitatea din Bucureşti”, spune mătuşa ei, Ecaterina.

Un schimb studenţesc de un semestru, pe care Emilie a vrut cu tot dinadinsul să-l facă în ţara sa natală, România, de care se simte legată.

Îşi ia locuinţă într-o zonă centrală, aproape de Universitatea Bucureşti

Tânăra închiriază o garsonieră în zona Unirii, “e doar o staţie de metrou de Universitate”, mai exact în blocul C din bulevardul Naţiunile Unite, nr. 3-5.

Pe 11 iunie 2017, ora 18:20, Emilie intră în scara blocului.

Un bărbat necunoscut pătrunde cu ea în lift, îşi dă pantalonii jos şi se masturbează. Fata se şochează, fuge din lift şi din bloc.

Vorbeşte cu mătuşa şi, în ciuda sfaturilor tuturor celor din jur, nu se lasă!

Chiar înainte să revină la familia sa stabilită în Franţa, studenta de 20 de ani reclamă cazul la Secţia 14 Poliţie.

O nouă imagine cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Este a treia poză în care premierul a fost surprins cu țigara în mână într-o sală de ședințe. De data aceasta, la sediul PNL
Recomandări
O nouă imagine cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Este a treia poză în care premierul a fost surprins cu țigara în mână într-o sală de ședințe. De data aceasta, la sediul PNL
 

«Caz tipic de muşamalizare»

Procurorul Galcea, care câştiga în 2017 peste 8.000 de lei pe lună, între timp veniturile au crescut, s-a bazat exclusiv pe observaţiile şi recomandările poliţistului de grad 4, Radu Chiper.

Agentul Chiper are mai puţin de doi ani vechime în poliţie şi sub 2.000 de lei pe lună salariul în declaraţia de avere.

Procurorul Galcea a motivat că “fapta nu a fost săvârşită în public”.

Şi masturbarea nu a fost săvârşită în public, argumentează magistratul:

1. Întrucât liftul din scara blocului respectiv nu este totdeauna accesibil publicului, deoarece blocul era prevăzut cu interfon”.

2. “Nici nu au fost de faţă două sau mai multe persoane la săvârşirea faptei sesizate”.

“E un caz tipic de muşamalizare, de procuror care să nu rămână cu AN-uri, cu dosare cu Autor Necunoscut, găseşte un subterfugiu ca să claseze dosarul”.
Poliţist cu 25 de ani de experienţă în investigaţii

Răspunsul Parchetului: «Infracţiunea nu există»

Echipa de investigaţii a adresat Secţiei 14 şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 întrebări despre caz.

Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
Recomandări
Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
 

Cristea Gheorghe, comandantul Secţiei 14, spune că a trimis întrebările către Poliţia Capitalei şi că de acolo vor veni răspunsurile.

Eugen Păun, prim procuror al Parchetului Sector 4 Bucureşti, confirmă clasarea.

“Prin Ordonanţa nr. 4150/P/2017 din data de 6.06.2018, s-a dispus clasarea cauzei penale privind săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri, prev. de art. 375 C.p., întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, fiind incidente disp. art. 16, lit. b C.p.p.”

În cazul masturbatorului, art. 16, litera b) invocată de magistraţi spune că “fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Ceea ce înseamnă că fapta săvârşită, nefiind prevazută de legea penală, nu este infracţiune şi nu atrage răspunderea penală.

AU TRIMIS RĂSPUNSUL LA O ADRESĂ UNDE VICTIMA NU MAI STĂ DE UN AN!

Parchetul adaugă faptul că Emilie poate face plângere în 20 de zile.

“Precizăm că soluţia nu este definitivă deoarece, potrivit disp. art. 339, al. 4 C.p.p., împotriva soluţiilor de clasare se poate formula plângere în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia”.

Dar, comunicată în iulie într-o cutie poştală a garsonierei unde nu mai stătea de un an, căci studenta e în Franţa, clasarea a devenit, de fapt, definitivă!

CÂTE CAZURI DE MASTURBATORI AU FOST CLASATE LA FEL?!

Libertatea a solicitat şi câte cazuri de masturbare raportate şi transformate în dosare penale au fost clasate.

Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu
Recomandări
Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu
 

În România, masturbarea la adresa femeilor e o faptă frecventă. Pe stradă, în parcuri, în scările blocurilor, în lifturi.

Ni s-a răspuns că “această activitate necesită o amplă documentare, răspunsul urmând să fie comunicat în 30 de zile, potrivit disp. art. 7, al. 1 din Legea nr. 544/2001 modif”.

O altă întrebare, întemeiată, apare în acest caz: ce s-ar fi întâmplat dacă Emilie ar fi ripostat, nereuşind să fugă? Dacă, în stare de traumă, neputând să fugă, l-ar fi împins sau l-ar fi lovit pe agresorul său?! Cu mare probabilitate, acesta ar fi folosit liftul şi solitudinea lui pentru scena unei agresiuni cu violenţă!

Administratorul blocului: «Poliţia nu m-a întrebat de nici un masturbator!»

Maria Raret este administratorul blocului în care tânăra a locuit pentru 6 luni.

“De când?”. “Dintotdeauna”, răspunde, glacială, Maria.

Pe ea o citează poliţistul Radu Chiper în referatul cu propunerea de clasare. Administratorul i-ar fi spus că “imobilul este prevăzut cu interfon”.

Ea neagă însă nu doar că a fost întrebată de poliţie.

-Bună ziua, doamnă administrator. Am vrea să vorbim despre un incident petrecut chiar aici, în blocul dumneavoastră.
-Aoleu! Ce incident? Spuneţi, vă ascult!

-Anul trecut, în vară, o fată a urcat în lift cu o persoană care s-a masturbat în faţa ei. Ea reuşit să fugă, dar…
-Dumnezeule! Nu îmi vine să cred! Chiar aici, în bloc? Vedeţi, sunt mai multe scări…

-Mi s-a spus că e blocul anvelopat. Şi coincid atât numărul, cât şi scara. O cunoaşteţi pe Emilie?
-Vai, vai, fata din Franţa?! Cum să nu! Chiar venea des pe la mine, povesteam, era o fată foarte cuminte, de treabă, civilizată. Dar nu mi-a zis niciodată de aşa ceva!

-S-a întâmplat cu 2 zile înainte să părăsească România…
-Doamne, cât de rău îmi pare! Dar mie nu mi-a zis nimeni nimic!

-Sunteţi sigură că vă amintiţi corect?! Poliţia susţine că a venit aici, s-a interesat de cazul masturbatorului din lift.
-Domnule, vă zic clar: aici a venit poliţia pentru o singură agresiune. O doamnă în vârstă, peste 90 de ani, care a fost agresată sau jefuită, nu mai ţin minte exact, în timp ce se întorcea de la Festivalul George Enescu. Asta tot aşa, anul trecut sau acum doi ani, nu mai ştiu exact. Dar nu, de fată nu ştiam nimic!

-Adică poliţia nu v-a spus nimic despre masturbator?
-Vă mai zic o dată, clar: nu, poliţia nu m-a întrebat de nici un masturbator!

«Florile sunt ca nişte copii»

Administratorul nici nu întreabă cum am intrat în bloc.

E simplu.

Apeşi la interfon numărul cabinetului stomatologic şi eşti înăuntru, în scară.

La ieşire, o pictură murală acoperă un dreptunghi din faţada blocului.

E desenată clădirea, năpădită de flori, fluturi şi copii. E un amestec de new age şi pictură naivă şi inocentă, de vecini buni: “Florile sunt ca nişte copii, trebuie să ai grijă de ele de mici”.

Bine că florile nu se urcă în lift.


Citește și prima parte a investigației: INVESTIGAȚIE LIBERTATEA: Un prădător sexual care a agresat o tânără de 20 de ani n-a fost urmărit de procurori pentru că “liftul blocului cu interfon nu e un loc public”!

Close
Închide
  Close